42
  • Justil
    hmm :) meggyőztél. lehet újra ránézek a claymore-ra, de a többit is megnézem majd, felírtam. te meg akkor nézd a Berserket, ha nem láttad még :)

a Hollywoody megfilmesítéseket viszont inkabb hagyjuk. szerintem halva született dolgok, elég ha megnézed a Dragonball filmet, vagy most a Tekkent (igaz, az nem egy anime, de a Tekken játékok átvezetői/storyja így is magasan verik a filmet).
  • kwzatz
    A Claymore-t akkor pótold, mert én valahogy mindenhol Berserk-verőnek olvastam. (bár azt még nem láttam, de tervezem megnézni) A 6-7. rész körül iszonyatosan beindul, és meg sem áll a 26. rész végéig. :) Egyszerűen nem lehet abbahagyni, véleményem szerint hatalmas. Csak nincs befejezve, de várható egy 2. szezon, ha eljutnak odáig a mangában, hogy érdemes legyen belevágni. Dragon Ballról teljesen ugyanez a véleményem. Ha még nem láttad, akkor tényleg, Full Metal Alchemist, Death Note, Monster. (az utóbbiból csak 13 részt láttam, öcsém nézte végig, azt mondta, hogy semmihez sem hasonlítható, áll-leejtős az egész,meg akarják filmesíteni Hollywoodban, ha minden igaz) Garantálom, hogy mind tetszeni fog. :)
  • Justil
    Scanner Darkly sem rossz, bár az már nem rajzfilm, csak olyan rajta a spec. effekt.
  • Justil
    A Claymore-t én is néztem pár rész erejéig, de idegelt a kiscsávó nagyon, Tomi, vagy mi a f*sz volt a neve. DB-t régebben néztem (főleg Z-t, az alap nem elég tápos még, a GT meg sztem úgy szar ahogy van), de még most is szívesen bele-belenézek, pedig nem most múltam 15 :)

Ami engem totál földhöz vágott (és ezt írtam is vmelyik topicba pár hónapja), az a Berserk. Tök átlagos storynak indult (najó, ha az első részt nem nézzük, de gyorsan elfelejti az ember), olyan...semmi extra, hömpölyög a történet stb. Aztán az utolsó 2-3 részben olyan szintű képszakadás, hogy csak fogtam a fejem.
    Nem az, hogy olyan rohadtul egyedi, vagy eredeti lett volna, csak olyan szinten megvolt a hangulata, hogy napokig sokkban voltam utána. Ahogy a valóság elkezd apró darabokra szakadni benne, nagyon állat :)

Amit még nagyon csípek, az a két Appleseed film. Vampire Hunter D is komoly, láttam egyszer, de ha már itt tartunk, van néhány ilyesmi rajzfilm japánon kívül is, ami jó. Renaissance, vagy akár maga az Animatrix.
  • kwzatz
    Etinger: Kérlek írd már le, milyen animéket láttál. Amikre tippelek: Pokémon, Digimon, Sailor Moon, Dragon Ball (ami mondjuk a komolytalanabbak közül nézhető azért, de inkább max. 14-15 éves korig)
    Amiket én láttam: Vampire Hunter D, Ergo Proxy (egyetemi filozófiatanárok is találnak benne érdekességeket...), Death Note (gyakorlatilag minden amerikai sorit ver kreatív történetvezetésben), Full Metal Alchemist (kötelező), most meg kezdtem a Code Geasst, ami egyelőre jónak tűnik szintén. Ezekből nézegess, és utána nyilatkozz, őszintén kíváncsi vagyok, mert hogy ezek még csak véletlenül sem nevezhetők sablonosnak, az 100%. Hasonló ötletet sem láttál, garantálom.
    És az is baromság, hogy a rajzok sablonosak, mert állítom, hogy a Kukucska kalandjai (ami meg kisgyerekeknek tökéletes, aranyos mese) nem igazán úgy van rajzolva, mint pl. a Claymore nevű brutális csatákat megjelenítő anime.
    Én sem láttam sok animét, de már ennyiből le tudtam szűrni, hogy érdemes rájuk odafigyelni. Ja, és még annyit, hogy Hollywood is kezdi felfedezni a sztorikat, sztem nem véletlenül...
  • hypno
    A Verdákat nem kellene erőltetni. A Szörny Rt-ben még lehet egy filmre való muníció.
  • Justil
    "A Pixar mesékben sokkal komorabb és mélyebb tartalom van"

...mint? mint ahogy én beállítom? lehet, akkor bennem van a hiba. nekem a pixar mesék gyerekmesék, 1-2 - igen felületes - utalással valami mélyebb gondolatra.

bipponak igaza van, bizonyára a cartoon networknél így is klasszisokkal jobb, de ez nem változtat azon a tényen, hogy felnőttként jobban leköt egy japán mese (persze a megfelelő japán mese), mert több, mélyebb tartalommal bír.
  • Etinger
    Az a baj, hogy nem érted a lényeget. Jobban általánosítasz mint én (pedig én szerintem még lehet én is túl erősen fogalmaztam) ... A Pixar mesékben sokkal komorabb és mélyebb tartalom van, megint csak az Up című mesét tudom mondani, mint egy átlag CGI-s vacakban. Ami felnőtt fejjel igen is elgondolkodtató, és igen, nem a gyerekek azok, akik ezt meglátják benne. Az elmúlás, a megöregedés gondolatai ugyanis aligha őket foglalkoztatják első sorban :)
  • trogi
    Nálam a "csúcs" a Túl a sövényen: egyszerűen katasztrófa. Elloptak az életemből másfél órát! Egy poén volt, ami ült, amikor a mókus begyorsult és mindent lassítva látott (hajaz Obelixre, aki szegény ugye beleesett a mágikus főzetbe; hogy Goscinny kitől vette az ötletet, már nem tudom) .

A Jégkorszak 1-et feliratosan láttam. Hát mit mondjak, egy korrekt megható dráma volt, de egyáltalán nem vígjáték. Valószínűleg a szinkron dobta fel itt Magyarországon.
    Ugyanez volt a helyzet a Némó nyomában-nal: az angoltanárom mesélte, hogy feliratosként alig nevettek a filmen a moziban.

A Szörny Rt. nagyon jó film volt, de most már boldog-boldogtalan csak ilyet gyárt, ezért a mennyiség a minőség rovására ment. Persze még így is tuti üzlet, mert a gyerek addig vinnyog, míg a szülei elviszik a moziba és utána esetleg meg is veszik eredeti dvd-n...
  • bippo
    Attól mert nem találod poénosnak, még lehet az. (mondjuk pl. a Jégkorszak 3 tényleg uncsi volt. De az 1 az jó volt. Ahogy a Shrek 1 is. (a többi gyengébb))

Nem érdemes általánosítani. Ami neked tetszik, nem tetszhet mindenkinek. Ami nekem, azt sem feltétlenül szereti mindenki, hiszen mindenki más, más az ízlése.

Én ezeket nem nevezném egyértelműen buta rajzfilmeknek. Pont ez a jó bennük (a Pixarosokban mindenképp). Aranyos (a kisgyereknek ez kell), és aki értelmesebb, a mélyebb rétegeit, a komolyabb utalásokat is megértheti. Persze nem kell Hegel-i magasságokban gondolkodni.
    Ha buta és bugyuta rajzfilmeket akarsz, kapcsold be a Cartoon Network-öt. Ahhoz képest ezek az egész estés CG rajzfilmek tök értelmesek. Aranyos, szép, könnyen érthető, és alapvető pozitív értékekről szól a tanulsága. (persze 99%-ban arról, hogy fontos a barátság)

Amúgy meg ha gyereked lesz, olyan rajzfilmeken fog felnőni, amilyeneket te mutatsz neki. (de persze ne várd, hogy 5évesen szeretni fogja a Ghost in the Shellt, egy Monsters Inc-en sokkal többet fog mosolyogni.)
  • Justil
    még annyit: az egyik fő bajom ezekkel az, hogy nem találom őket poénosnak. pedig nem tartom magam egy humortalan embernek, sőt :)
    de valahogy nem tudok röhögni a shrek, jégkorszak és társai poénjain. oké, van 1-2 ami megmosolyogtat, de akkor már inkább vmi jóféle sitcom.
  • Justil
    ezzel egyetértek, de akkor tulajdonképpen miről is beszélünk? jómagam jobb szeretem a komolyabb hangvételű dolgokat, és mivel mindeki magából indul ki, feltételeztem, hogy a többi hozzám hasonló 20-30 közötti, vagy annál idősebb fórumozó is így van ezzel. ha nem, akkor én kérek elnézést.

az már egy másik, és sokkal bonyolultabb kérdés, hogy vajon mennyire jó, hogy a gyerekeink (na nem az enyém mert nekem nincs) ilyesmi "buta" rajzfilmeken nőnek fel.
  • Justil
    értem én, hogy mit mondsz, csak rájátszottam a túlzásokkal, ha nem tűnt volna fel :)

komolyra fordítva a szót, nekem a pixar/disney/dreamworks/etc rajzfilmekben pont ugyanúgy ugyanolyannak tűnik minden karakter (kerek, szivárványszínes, szőrös, nagy labdaszemekkel és idióta mimikával/mozgással), mint amennyire a mangákban/animekban is az.

a sablont meg valóban sokféleképpen lehet érteni, képi ábrázolásban tényleg sablonosak a japán művek, ezt aláírom. én a storyról, a karakterábrázolásról, a tartalomról beszéltem (ha még dereng, írtam is, hogy vizuálisan semmi bajom a tengerentúli rajzfilmekkel, szépnek mondhatóak).

szóval csak a tisztánlátás végett: ne a vizuális részéről beszéljünk, mert abban mind2 sablonos a maga módján, illetve mindkét féltől kerülnek ki szebb és kevésbé szép alkotások.
  • bippo
    Hát nem tudom. Az usa cg rajzfilmek inkább a gyerekeknek készülnek, ezért egyszerűbbek. De persze úgy vannak megcsinálva, hogy a poénok nagy részét csak a felnőttek értik (míg a gyerek ebből nem vesz észre semmit, élvezi a mesét.)
    Anime-kből szerintem is több a komolyabb hangvételű, de a gyerekeknek szóló mesék ugyanúgy 'üresek', ill. jobb esetben többrétegűek. És ez utóbbiban nagyon profi a pixar.
    Annyi a különbség, hogy ezekből a komolyabb rajzfilmekből alig készül (fehér holló szint), míg japánban sokkal több.
  • Etinger
    Te technológiákról beszélsz én pedig sokkal konkrétumról.
    Az, hogy minden 2. karakternek ugyanolyan a szeme, a haja, az alakja, csak mindennek a színe más, az picit szerintem sablonosabb, mint a valóban sarkított példa, hogy teszem azt kézzel rajzolt-e vagy CGI valami. Nem érzed a különbséget? Minden szereplő 1 stílussal lett (szigorú értelemben) megrajzolva...

"Amúgy meg szerintem az a poén, hogy egyáltalán egy lapon említjük az anime-kat a nyugati rajzfilmekkel "

Ez meg még mindig LoL :) Amúgy nem a Shrek és a Dreamworks kell, hogy a példa legyen ;) A Japán vs Amerikai képregényvilágból is kiindulhatsz, ha neked utóbbi üres, az szvsz azt jelzi, mennyire nem értesz hozzá :)
  • Reg5
    Nagyjából egyetértek, viszont a példáid nem teljesen jók szerintem. A Jégkorszak 1-2 jó volt, a 3 már annyira nem. A Shrekbnél amekkora hype volt az 1 rész körül akkora csalódás volt látni. Ezzel ellentétben a Shrek 2 nagyon jó volt, a 3 viszont nem láttam és őszintén szólva nem is hiányzik. Ezeken kívül viszont nem tudnék 1 olyan animációt se mondani ami tetszett volna.
  • Justil
    egyébként nyilván az animék is valamelyest sablonosak, csak SOKKAL kevésbé, mint az usák mesék, illetve egy kicsit más szintjét képviselik - szerintem - a művészetnek, nem csak amolyan "vigyük el a gyereket popcorntzabálni kólátvedelni zöldogrétnézni" jellegű alkotások.

kinek mi, végülis.
  • Justil
    oké, akkor kezdjünk el sarkítani:
    - minden cg mese számítógéppel készül -> sablon
    - minden régi mesét kézzel rajzoltak -> sablon
    - minden mese mese -> ?WTF

• Etinger
    A 'vita' abból indult ki, hogy szerinted nem sablonosak az animék... na most szerintem az eleve sablon, hogy az egész a manga "rajztechnikát" vesz alapul. Ez eleve egy sablon, hogy szinte minden anime ugyanolyan karakterekből építkezik, hogy a tárgyak, és az egész koncepciót ne is említsem. Lehet a sztorin variálnak, de azért ott is nagyon sok visszatérő elem van. Ami pl a Pixar meséket illeti, lehet túl színesek, meg miegymás, de ha pl az Up! című alkotást nézem, azt a mesét 'üresnek' nevezni... hát... nem tudom :):) Vagyis tudom. Az a mese nem üres. Lehet persze vitatni, de akkor sem üres :D
  • Justil
    ja igen, a CG-vel kapcsolatban: nekem semmi bajom a cg-vel, totál oda vagyok érte, ha minőségi szinten van megcsinálva, csak azt írtam, hogy az usák rajzfilmeknél azóta tapasztalok tartalombéli, minőségi hanyatlást, mióta átálltak cg-re. azelőtt, még a 2d rajzfilmek között volt pár tartalmasabb, belevalóbb alkotásuk.

hogy ne menjünk messzire, most jön ugye a hupikék remake is, most komolyan, normálisak? nem mintha az eredeti valami természetfeletti színvonalat képviselne, de azért komolyan elszomorító, amit ezzel (is) művelni készülnek.
  • Justil
    Technikailag teljesen korrekt, az fix. Minőségi design, hang, animáció, minden megvan, csak szerintem tartalomra üresek, de nagyon. Egyszerűek az amcsi mesék, mint 1 kanál víz, nincs bennük semmi mélység. Azt meg tudom érteni, hogy egy pár éves gyereknek ez minden, ami kell, de 23 évesen engem nem tudnak meggyőzni az x+1-edik megszemélyesített és beszélő autók, dínók, hörcsögök, játékfigurák, vécékefék, miegymás vonallal.

Az meg nyilvánvaló tény, hogy az anime-k között is van gyengébb, hiszen ez a dolgok rendje, csak míg anime-t már nem egyet láttam olyat, amitől a földön maradt az állam, a másik oldalon ilyen élményem nem volt.

Etingernek még: durván el vagy tévedve, ha azt hiszed, hogy nagy anime mániás vagyok, hogy csak na. Olyannyira nem vagyok, hogy gyakorlatilag alig láttam párat (10-12), de ha tudnám is, hogy csak ennyi jó van belőlük, akkor is ez lenne a véleményem, ami.
  • Justil
    Hát, pedig nem hiszem, hogy olyan nagyon benne lennék a hátsójukban. Sokmindenben pl ellenszenves a kultúrájuk, bizonyos dolgaikkal nem tudnék/tudok azonosulni, és úgy általában sem vagyok japán-fan. De a rajzfilmekhez és a képregényekhez több és jobb érzékük van, mint a jenkiknek.
  • Etinger
    Hűű vazze... én kiszállnék a japánok fenekéből :):)
  • Etinger
    Jah, a másik topikba meg senki nem is szidta a Lostot, mi? ;)
  • bippo
    Az említett shrek, jégkorszak első részei nagyon jók voltak, bár a folytatások tényleg rókabőr ízűek.
    Én pl. imádom a cgi rajzfilmeket. Vannak köztük mindenféle, nagyon jó és nagyon gagyi is. De szerintem azt leszögezhetjük, hogy a Pixar folyamatosan (és sokszor a Dreamworks is) minőséget tesz le az asztalra.

Utolsó kijelentéseddel addig értek egyet, hogy nem egy kategória. De nem feltétlenül nem egy minőségi kategória. Mindkét típusból vannak jobbak és kevésbé jól sikerültek. Nem lehet azt mondani és/vagy általánosan kijelenteni, hogy az egyik egyértelműen jobb a másiknál, egyszerűen csak más.
  • Justil
    Nem poénból írtam, és fenntartom a véleményem.

Szerintem az ómerikai rajzfilmgyártás halott, legalábbis számomra nem tudtak az elmúlt 10 évben 1-2 alkotáson kívül olyat felmutatni, ami után egy kicsit is elégedetten keltem volna fel a székből. Ez egyébként nagyban összekapcsolható a 3D renderelt cuccok térhódításával, valahogy amióta bejöttek a full-cg rajzfilmek, a színvonal mintha zuhant volna egy pár emeletnyit. Ezek a mostani zagyvaságok (lásd: Shrek, Jégkorszak, stb) se nem viccesek, se nem szórakoztatóak, de még csak nem is tanulságosak, akinek mégis, annak ezúton is gratulálok. Ami inkább eszembe jut róluk, az a közönségesség, sablonosság, felületesség na és persze a rókabőőőőr.

Amúgy meg szerintem az a poén, hogy egyáltalán egy lapon említjük az anime-kat a nyugati rajzfilmekkel (oké, tudom, én is megtettem). Egyszerűen nem egy minőségi kategória a kettő.
  • Justil
    én nem fikáztam a Pixart, te viszont megbukhattál nyelvtanból, ha ezt szűrted le...
  • bippo
    A cirkuszt én is rühellem. De szerencsére az a film többet érdemel, így túltettem magam rajta.
  • Etinger
    Persze, jó volt az... csak én valahogy a cirkusz témát valahogy nem annyira 'szeressem' :):)
  • bippo
    Kár, mert ha egy Verdákat el tudtak adni, akkor egy gőte köré írt sztorit is meg tudtak volna csinálni jól. Ill. egy kaméleon sztorija is lehet vicces (Rango) - igaz, ez nem pixar.

Amúgy az igaz, hogy Pixaréknak mindegy, mit csinálnak, kajálja a nép, mert egyszerűen JÓ!. Úgy általánosságban értettem, hogy az emberek egy folytatásra könnyebben beülnek, mint egy újra, és a kiadó is könnyebben szponzorálja meg a kisebb kockázat miatt.
    Melleslege szerintem az Egy bogár élete is nagyszerű volt. Főleg akkoriban (ma már kevésbé érdekes, de még mindig aranyos).
  • winnie
    vedd észre: nem minőséget írtam. sablont. ha úgy tetszik tipikus jellemzőt. még szegény miyazaki mestert is sablonosnak lehet mondani a nagy filmjeivel, a sok egymásra hasonlító, "na, ez tuti japán cucc" animéről nem is beszélve.

a pixar évi egy filmet gyárt, viszont a japán anime (manga, miegymás) leltár akkora, olyan gazdag, hogy nagyon sokan csak sablonokat, paneleket emelnek rá egy-egy eredeti ötletre.
  • Etinger
    Hogy téged idézellek: "ezaaaz, gyerüüünk, fikkázzad a Pixart, ettől leszel menő. pff" ;)
  • Etinger
    Szerintem sem feltétlen sablonos, vagyis pontosítok... A legtöbb aberrált európai szemmel, míg aki sokat néz, és kedveli a műfajt, pl egy japán... neki lehet sablonos is, mert ha az animéket önmagukkal hasonlítod össze, akkor nagyon sok visszatérő motívumot látsz, és a történetvezetésük is iszonyat hasonló... hogy a szereplők jelleméről ne is beszéljek. Akkor meg miről beszélünk? Az nem sablon? :) Attól mert pillangókat fingik a főhős, még lehet sablonos...
  • kwzatz
    Én meg gondolom, hogy csak te írtad poénból ezt... Lol. Láttál már egyáltalán animéket? Sablonosak... Ha a Pokémon, Digimon kombó alapján mondod, akkor megértem, de van élet azon túl is. :)
    Amúgy én szeretem a Pixar-filmeket is, csak ez, hogy a japán témák sablonosak. :D Viccnek is rossz...
  • winnie
    gondolom csak poénből írtad, de ha sablon, akkor a japán témák a sablonosak. ütősebbek, lehet, de sokkal, de sokkal sablonosabbak, mint az utóbbi évek pixar filmjei.

a newt leállításának nyilvn komoly okai voltak. beletoltak több tízmilliót és látták, hogy nem lesz fogyasztható vagy eladható, vagy nem tudom.
  • Justil
    Szerintem meg ezek a pixar/disney filmek egytől egyig rém unalmasak, sablonosak, és nem érnek meg egy mozijegyet. Akkor már inkább vmi japán téma, azok sokkal ütősebbek.
  • Etinger
    A Pixarnak az új alkotások is elég jól jövedelmeznek, bár lehet most a ToyStory 3 sikerén felbuzdulva kicsit a folytatásokra állnak rá... Viszont én úgy láttam, hogy ez már eredetileg is így volt tervezve... szóval érdekes. A Verdák folytatása hidegen hagy, viszont abból a szempontból jó, hogy az azon kevesek közé tartozik ami talán egy gyengébben sikerült Pixar film (talán az Egy Bogár élete még ilyen... az nem is igazán tetszett a sok cirkuszos jelenet miatt) szóval van hová javulni!... :):)

A Szörny Rt meg fantasztikus, abból jöjjön nyugodtan a folytatás :) Imádom azt a mesét, és szép emlékeim is fűződnek a megtekintéséhez :)

Ami Newt illeti kár érte, és nem tudom miért nem lehetett megvalósítani teszem azt 2013-ban akkor vagy később... De ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy teli vannak jó ötlettel Pixarék így is... csak erről a Newtról már vagy 3-4 éve is hallottam, egészen biztos volt benne meló rendesen.
  • bcrics
    "A newt története a Föld utolsó két "kék lábú" tarajos gőtéjéről szólt volna, akiket tudósok próbálnak egymással szaporítani, azonban az állatok rájönnek, hogy nincsenek igazán oda egymásért"

Hatalmas:D,de megnéztem volna mi sül ki belőle:P
  • bippo
    A bevételi mutatók mindig azt mutatják, hogy egy folytatásba érdemesebb befektetni. Persze én sem bánnám, ha jönnének újak is. Ennek ellenére SzörnyRt 2-t várom, 1 nagyon tetszett, és a Verdák sem volt olyan rossz ahhoz képest, amit az első koncepció alapján vártam volna tőle.
    (Paul Newman RIP)
  • opeca
    Szerintem meg nem véletlenül tették ki a koncepciókat.