12867
WTCC BTCC STCC
DTM ETRC ETRC
  • Jelian
    Hatalmas lesz jövőre az STCC. Új versenylebonyolítási rendszer mellett jön a Saab és most a Volkswagen is. A pályáik is nagyon ütősek. Jövőre mindenképpen nagyon figyelmet szentelek ennek a sorozatnak.
  • Laffite
    stcc - vw 2009
  • bardocz
    Szerintem kurva jó:D
  • Istencsászár
  • ladarevolution
    Háááát, nem tudom, az eleje elég 'érdekesre' sikerült szerintem.
  • gordon 24
    A 2009-es chevy Cruze:::

Jó fajta:D
  • Laffite
    szeretjük a v8akat, de az egy kicsit azért más, mint ahogy a dtm is más, és sorolhatnánk...

a jó versenyek nem lóerőfüggőek, sokkal inkább az egyenlő erőviszonyok, a jó pályák és a picivel többet engedő szabályok befolyásolják a versenyek színvonalát, és sajnos a wtcc a fentiekben erősen hátrafele halad...

nagyon jó video erről bizonyítékként egy 95-ös felvétel egy mezei rover márkakupáról, érdemes figyelni a gumik méretét és az autók borulékonyságát a mai gépekhez képest, hát no comment...

rover cup '95
  • Debilon
    most néztem V8 Supercars Symmons Plains 2. futamot, mekkora csapatmunka volt az utolsó pár kötben a team vodafone-nál Lowndes és Whincup :D

Lowndes megelőzte Winterbottom-ot a bajnokesélyest, mikor Whincup szorult helyzetbe került az élen, aztán az utolsó körben bedarálta a
    második helyezett Todd Kelly-t is :) ezzel valószínűleg a bajnoskág is eldőlt, közel 300 pont az előnye Whincup-nak Winterbottom-al szemben.. :)

amúgy végig igazi túraautózás, meg ami ehhez tartozik 3x olyan erős autókkal mint a wtcc

ha valaki nem ismerné, Symmons egy 53-55 sec hosszú pálya :D
    a legrázósabb részen three wide-okat mennek 260 körüli tempóval :D
  • Laffite
    ez is nagyon igaz, mármint az 5-5 gyári autó, amiket említesz, 3-3 tényleg bőven elég lenne, csak akkor meg jelentősen megcsappanna a gyáriak mezőnye, legalábbis egyelőre...

én a megoldást abban látnám, hogy a legjobb privát csapatok is kapjanak gyári támogatást (mint ahogy ez az N-Technology esetében is évekig működött), és így összesen 1 féle pontszámítási rendszer ill. bajnokság lenne, ahol minimum a top 15 kapna pontot, ahogy a MotoGP-ben is.

átláthatóbb, élvezhetőbb lenne, és a középmezőnynek is lenne miért versenyezni... csak persze vannak nálunk okosabb emberek, akiknek elvileg azon kellene dolgozni, hogy a gyárak és csapatok számára vonzóbbá tegyék ezt a sportágat, de sajnos pont kezdik eltökíteni az egészet a f-1hez hasonlóan...

viszont ez a szabály tényleg nem korrekt, hogy ha 8. vagy, akkor 1. helyről indulsz, ha 9. vagy, akkor 9. helyről... főleg városi pályákon igazságtalan, ahol sok esetben egy kisnyugdíjas öreg Zsiguliját se tudnák megelőzni, mert egyszerűen nincs rá hely...
  • Jelian
    Ezért is írtam az egyik hsz.-emben, hogy nem ez a WTCC legnagyobb gondja jelenleg. Lassan az évad fele utcai pálya lesz, de 2010-ben már 5 db biztosan lesz. Ez engem is aggaszt. Mindenképpen limitálni kellene a gyártók által indítható autókat, én 3-at engednék csak 1 csapatban.
    Egy gyártó sem olyan hülye, hogy belép a sorozatba úgy, hogy a BMW és a SEAT 5 autóval masírozik a pályákon. Teljesen esélytelenek bármilyen komoly eredmény elérésére, és ezt meg is lehet érteni.

És hát a privát értékeléssel is jó lenne kezdeni valamit, mert évről-évre gy re apad a banda, jóformán van a Proteam meg a többiek. Az a baj, hogy legjobb tudomásom szerint a szervezet nem finanszírozza az utazást, és saját költségen utazgatni elég megterhelő egy kisebb csapatnak.
  • Jelian
    Ez meg a másik része.Pontosan így van. A Svéd bajnokság jó példa erre, ott idén még utoljára tankolás, jövőre ugyanolyan 2 futamos rendszerrel mennek, mint a WTCC tankolás nélkül. Ott ügye túlnyomórészt privátok vannak, 2 autó esetén az ha csak egyszer állnak ki, az új 8 abroncsot jelent. Az évad 10 versenyből áll, tehát minimum 80 db abroncs ára megspórolható. Azért egy privát alakulatnak ez jelenős költségcsökkentés.

Meg az is igaz, hogy ebbe a 2 x 50 km-be felesleges is lenne betenni. Remélem ezen azért majd változtatnak, mert nekem 20-25 perc ezekből a futamokból kevés. Néha pont akkor kezd beindulni a végén a buli, mikor már leintik a versenyt.
  • Laffite
    ez az új szabályrendszer ugyanúgy lehetőséget ad majd a kiskapukra és a taktikázásra... egy gyors és széles pályán pl simán lemarad majd valaki 2 másodperccel az edzésen, hogy a 60 kilóval könnyebb autóval másnap körbeautózza a mezőnyt...

a sorsolásos rendszer btcc-ben bevált, de ott mennyi utcai pálya van és itt mennyi...? szóval a sorsolás jelen körülmények között komolytalan lenne, mint ahogy bármit is találnak ki, minden hendikep-rendszer komolytalan utcai pályákon, eleve az utcai pályák a rákfenéje az egésznek és nem a rajthendikep vagy a súlyok.

a pontozás is komolytalan, mert nyugodtan kaphatna mindenki pontot, akkor a privátoknak is megérné befutni a célba (a privát értékelést valljuk be, senki nem tartja számon) és a gyáriaknál sem fordulna elő, hogy az első kicsúszás után valakit kisorolnak, mondván úgysem szerez már pontot, és kár összetörnie a gépet...
  • Laffite
    olvasgatom itt a hozzászólásokat, hát nem is tudom... a tankolás ilyen versenytáv mellett eleve értelmetlen lenne, + csak olyan extra költségekkel járna, amit a független csapatok nem biztos, hogy szeretnének, és a kerékcsere is csak mégjobban szétrázná a mezőnyt.

én azt mondom, ha valami egyszer (többször) már bevállt, akkor kár állandóan új dolgokat kitalálni, azokhoz a szabályokhoz és versenypályákhoz kellene visszatérni, amik már beválltak és bizonyítottak.
  • gordon 24
    Ha itthon leszek megkukantom:D

Pauban , nem lesz egyszerű:D Mi is mentünk idén ott kemény volt:D

Tegnap szegény Moda és a másik srác alig tudta követni az eseményeket:D Volt küzdelem pedig oschersleben-ben nem igen lehet előzni:D

Jövőhéten pénteken A1 ring esőben... Nyami:D
  • SimaSuna #1650
    Üdv Urak!
    bár nemtudom menniyre illik ide igaz WTCC de a szimulátorok világában...akinek este nincs programja az megtekintheti nov. 29, szombat azaz ma este 19:50 - 22:00között
    HRC WTCC '87 Pau versenyt az(SSTV3-on) - SimSportTv
    Kommentátor: Molnár Dávid, Bernhardt Gábor

• ladarevolution
    "Eleve ott van az a tény, hogy valakik a kevesebb benzin miatt előznek, valamint benne van a boxkiállásban a hiba lehetősége a csapat részéről."
    Ennek a végével értek csak egyet. Amiatt tényleg nem kéne.
    De ha belegondolsz, a versenytáv adott. Minden autónak egyforma. Szóval ha valaki azért előz mert kevesebbet tankol, akkor vagy kell neki mégegyszer vagy eleve előtte lesz lassab a több benzintől.
    Vagy van a 3. lehetőség h X cspat jobb autót fejlesztett és ugyanannyi teljesítmény mellett kevesebbet fogyaszt az autója.

Bár én ezt elfigadom h itt így találták ki mert való igaz amit mondtál h emiatt h nincs tankolás, sokkal szorosabb a mezőny.

Hát majd kiderül jövőre mennyire lesz izgalmas :)
  • Jelian
    Így már világos a dolog. Érthető a felvetésed, de én úgy vagyok vele, hogy szerintem a tankolás is ugyanolyan beavatkozás a normál/reális eredménybe, mint a túraautózásban a súlybüntetés vagy a fordított rajtsorrend. Eleve ott van az a tény, hogy valakik a kevesebb benzin miatt előznek, valamint benne van a boxkiállásban a hiba lehetősége a csapat részéről. Nem mellékesen pedig nagyon-nagy hézagokat teremt, azért a WTCC-ben ha nem is látunk hatalmas csatákat, de nagyon kicsik a különbségek a versenyzők között a befutónál. Szóval én alapvetőleg a tankolás ellen vagyok, a túraautózásban is ma már a legtöbb helyen kihagyják.

Összességében valakinek tetszenek ezek a dolgok, valakinek pedig nem, ez mindenhol így van. Sajnos a sorozatnak rengeteg más egyéb problémája is van, amelyet inkább kezelés alá kellene venni a jobb versenyek érdekében.
  • ladarevolution
    Én úgy gondoltam h eleve a helycserélős dolog elmaradhatna. Szóval ahogy befutnak az elsőn úgy indulnak a második futamon. Így mindenki hajt a jobb helyezésért az elsőn is.
    Azt meg h legyen előzés legyen ne úgy oldják meg h az 1. emberkét hátraküldjük a 8. helyre és így elvileg a jobb autóval megelőzi a gyengébb autósokat. Ez elég nonszensz szerintem :) Legyen igazságosabb súlyrendszer h csak a súlyokkal lehető leg egyformább időket lehessen futni különböző erősségű autókkal is.

Mondjuk Én nem rég óta nézek Túraautót, nekem eleve a 2 verseny egy hétvégén kiállás/tankolás-kerékcsere nélkül is fura még, szoknom kell.
    Általában a technikai sportokban ez is egy + izgalmas rész szokott lenni ami ezen sorozatnál eleve kimarad.
  • bardocz
    Mintha olyasmi lenne,hogy ha a leggyorsabbhoz képest 0.3s-re vagy,akkor ugyan azt kapod,ha meg lassabb vagy nála több mint 0.3secel,akkor minden egyes tizedért levesznek tőled 10kilót,max 60-at.A két leggyorsabb autó idejét átlagolják,és ahhoz mérik ate idődet,vagy valami ilyemsi.
  • Jelian
    HOW IT WILL WORK

The new system will be based on a lap time calculation process.

The best lap times of the two fastest cars of each model in qualifying, and the best two lap times of the two fastest cars of each model in both races will be averaged.

The calculation will be based on a three event rolling average, except it will be applied for the first time after the first two events.

For example, the results of Events 2, 3 and 4 will determine the Compensation Weight for Event 5.

When after this calculation, a model's average is within a 0.3s threshold in relation to the fastest model, no action will be taken.

If a model is slower than the fastest model by more than 0.3s, 10 kg will be deducted for every complete 0.1s more than the 0.3s threshold, up to a maximum of 60 kg. If subsequently the model gets within 0.3s, it will lose the weight deduction on the same basis of 10kg per 0.1 sec.

The system does not attempt to achieve exact equality; it seeks to get slower cars up to a competitive position (+0.3s). Therefore success will depend on the best car/driver/team combination and not the compensation system.

Aki esetleg penge angolból, és érti is mit akarnak kihozni ebből, az kérem ossza meg a nagyérdeművel. :)
  • Jelian
    Igen ott jól el lett találva ez az egész, a futamok közben is variálnak a súlyokkal.
    De ez az új rendszer, amit ebben a pillanatban olvastam a WTCC-vel kapcsolatban.....
    A lényege röviden, hogy nem Handicap rendszer lenne, hanem ún. kompenziós súlyrendszer. A Touringcartimes-on olvastam, kissé fáradt vagyok a megfejtéséhez, de így elsőre iszonyatosan túlbonyolítottnak tűnik az egész. Lehet majd a gyakorlatban jól fog működni, de így leírva nem is igazán tudtam értelmezni a dolgot.
  • Debilon
    igen a btcc-s az nem rossz rendszer, valamint ha jól tudom/figyeltem, akkor a futamok után a súlyokat is rakják/veszik az autókban
  • Jelian
    Jah igen, az is lehet, hogy nem jól értelmezted. :)
    Nem az történik, hogy kisorsolásra kerül ki honnan indul, mert az tényleg gázos lenne. Ha a győztes versenyző a 3-ast húzta, akkor csak az első 3 cserél helyet, és a többi versenyző marad a helyén.
  • Jelian
    A BTCC-ben is ki volt ez találva nem véletlenül. :)
    Idén is, tavaly is láttam olyat, hogy valaki szándákosan leadta a pozícióját a negyedik helyről, hogy a következő versenyen elől legyen. Főleg utcai pályán aki hátul van, azért könyörög, hogy előzze már meg a másik, hadd legyen 8-ik, aztán a pole-ból indulva simán nyer. :)
    Ezt nem tudnád megcsinálni sorsolásos rendszerben, mert lehet hogy maradsz a 8.helyen a második futamon is a nagy taktikázás közepette.
    Azért beszélünk autósportról, mert mindenkinek kötelessége hajtani, mint a meszes, ez nem lassulási verseny. Szerintem a rossz végéről fogtad meg ezt a kérdéskört.
  • ladarevolution
    Ez a húzogatós módszer nekem annyira nem jön be. Azért mégiscsak autósportról beszélünk, akkor egy autón és a pilótáján múljon honnan indul, ne pedig egy sorsoláson.
    Ennyi erővel kihúzhatnák a végeredményt is :) :S

A súlyosztás az teljesen korrekt erőkiegyenlítési eljárás. legalábbis szerintem elég lenne annak a pontosítása és kész, más nem kell.
  • Jelian
    Tény, hogy tavaly óta elég lapos lett a sorozat ahhoz képest, amit régen mutatott, ill. amit még az ETCC idején lehetett látni. Jövőre, valamint 2010-ben azonban elég sok változtatás lesz, én bizakodom, hogy jó irányban mozdítják el ezt az egészet.

Egyrészt engedélyezett lesz a Bio-üzemanyag, ami a Volvonak nagyon jól jön, mivel eddig azért nem kaptak pontot soha, mert tiltva volt. Nyilván így értelmetlen lett volna állandóan indítani autókat.

A másik, hogy megváltoztatják a rajtfelállásos procedúrát, hasonlóan a BTCC-hez nem fixen cserélnek majd helyet, hanem valamilyen módszerrel eldöntik ezt. A BTCC-ben ez úgy történt, hogy a második futam győztese a TV nyilvánossága előtt húzott egy kártyát (1-8-ig volt), és annyi ember cserélt helyet a rajtrácson amennyi a kártyán látható szám volt. Ez azért volt jó szerintem, mert teljesen lutri volt, nem lehetett taktikázni.
  • Debilon
    szerintem már beszürkült :) :(
  • Laffite
    hát igen... most kicsit úgy fest a helyzet, hogy talán jobban járna mind a bajnokság, mind a nézők, ha egyáltalán nem lennének "gyári csapatok" és mindösszesen egy bajnokság zajlana, mint ahogyan mondjuk a NASCAR-ban is, ahol szintén nem sok gyártó van, de mégis színes a mezőny... ha egy gyárnak fontos a saját versenyzőit viszontlátni a dobogón, akkor úgyis tesznek majd értük... nekem az a véleményem, hogy végre egyéniségeket kellene versenyeztetni egymással és nem féltucatnyi aszfaltkatovával felálló nagycsapatokat, ez így hamar be fog szürkülni sajnos...
  • Jelian
    Némileg összefügg ezzel a hírrel egy másaik is, miszerint Thompson jövőre már nem lesz a WTCC-ben. Erre a mostani helyzet alapján 90% az esély, elvileg a BTCC-ben folytatja. Egyébként maximálisan megérteném ha így tenne, kicsit vicces, hogy a JAS, mint a Honda hivatalos partnere nem képes gyári támogatást kicsikarni a csapat számára.
  • Laffite
    ja, és olvastam, hogy jövőre valszeg kiszáll az N-Technology, hacsak addig nem kapnak valahonnan gyári támogatással rendelkező autókat... kár lenne értük!
  • Laffite
    ...és az aktuális világbajnok elég jól versenyez jégen
    de komolyra fordítva, a városi pályák is lehetnek (lehetnének) jók, de azzal senki nincs kisegítve, hogy lezárnak néhány egysávos egyirányú utcát és nosza versenyezzetek... sajnos a szövetség elsősorban marketing-lehetőségeket lát a városi pályákban, ezért erőltetik, holott sokkal kézenfekvőbb lenne csökkenteni és maximalizálni a költségeket, ami által több autógyár is tudna csapatot indítani... a jelenlegi gazdasági helyzetben égető szükségük van a reklámra, így aztán jönnének, de ha túl sokba kerül, akkor nem fognak kockáztatni, sajnos...
  • ladarevolution
    Úgy tűnik igen de várjuk ki a végét. Jövőre a teljes szenonban lesz Lada az már tény.

AZért egy Moszkvai városi pálya hallatán nem kell rosszra gondolni. Össze se hasonlítható pl. a Makaói pályával.
    Moszkvába kis túlzással a sima utcák szélesebbek egy épített pályánál :)

• Jelian
    Lehet én értelmeztem rosszul, de ahogy olvastam a LADA jövőre teljesen gyári csapattal vesz részt a bajnokságban a Priorával. Remélem így van, nagyon-nagy dolog lenne. Orosz verseny is szóba került, azt oda se kellett volna írni, hogy ismét egy hulladék utcai pályáról van szó. Komolyan nem normálisak, erre mondjuk már korábban rájöttem..:)
  • Freedom88
    ok
  • bardocz
    Már megkapta priviben:)
  • Freedom88
    RU ha ismered
  • Smici1985
    Hellosztok!! Valaki nem tudna olyan linket adni ahonnan le tudom tölteni a
    WTCC futamokat. Köszi.
  • SimaSuna #1627
    sajnálom h nem tud tovább lépni..
    de azért minden elismerésem!
  • Minstrel
    A gyorsaság nem elég - Interjú Michelisz Norberttel
  • SimaSuna #1625
    szombaton volt a HRC-Team versenye WTCC'87es moddal Detroit Streets pályán

nem volt 1xü előzni...hasonló Macau pályához, csak 1 előzési pont volt..
    a kommentátorunk élvezte ahogy az ellenfelem mindenkit elenged csak engem nem :D

6futam , 6 győztes...most Norisring jön..vajon ki lesz a 7. győztes? :D