Gyurkity Péter

Korlátos a Windows 11-en az Android támogatása

Az első körben alig néhány appot tettek elérhetővé, a listát hónapok alatt bővítik majd ki.

A Windows 11 bemutatkozása kapcsán írtunk arról, hogy a Microsoft megvalósítja az androidos alkalmazások támogatását, így ezek futtatása különösebb gond nélkül elérhető lesz az új rendszeren. Ez ugyan a legutóbbi beszámoló szerint csak később valósul meg, viszont most a tesztelők számára engedélyezték az első példányokat.

A hivatalos blogban tették közzé a részletes bejegyzést, amelyben a kezdeti lépésekről, valamint az ezeket lehetővé tévő megoldásról írnak. Ebből kiderül, hogy egyelőre az Insider-, illetve a Beta-program tagjai férnek hozzá a most megjelenő alkalmazásokhoz, amelyek azonban nem a Google Play kínálatából érkeznek, hanem az annál jóval szűkösebb állománnyal rendelkező Amazon Appstore-ból. Ez már önmagában komoly korlátozást jelent, viszont az első körben innen is mindössze 50 appot tesznek elérhetővé a tesztelőknek, ezek pedig nagyrészt játékok, gyerekeknek szánt egyéb alkotások, valamint az Amazon saját Kindle és Comics appjai. A listát az elkövetkező hónapokban, több lépésben egészítik majd ki, a hivatalos megjelenéstől pedig még picit messze vagyunk.

A magyarázatból az is kiderül, hogy mindezt a Windows Subsystem for Android révén valósítják meg, ez teszi lehetővé az egyes alkalmazások letöltését és elindítását, ennek révén ugyanis az Android Open Source Project (AOSP) egy Hyper-V virtuális gépen keresztül működik, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a Linux esetében már láthattuk. Emellett lehetőségünk lesz a „sideloading” funkció igénybe vételére, vagyis az egyes APK-állományokat szintén futtathatjuk, ezzel kapcsolatban pedig kiemelik, hogy ugyan az Intel Bridge Technology bevonásával dolgoznak a rendszeren, ez nem zárja majd ki az AMD processzorainak alkalmazását, emellett azonban több másik architektúra képviselőin is elérhetővé tennék a platformot – a Qualcomm fejlesztései szintén megjelennek itt, az erre alkalmas, ARM-chippel ellátott, ám Windows operációs rendszert futtató eszközökön tehát szintén elérhető lesz a fenti opció.

Arról még nem esik szó, hogy a szélesebb közönség számára mikor jelenik meg az androidos appok futtatásának lehetősége, ez valószínűleg csak jövőre jön majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #10
    Ha jol ertem, akkor egy AOSP VM lesz a WIN11 alatt. Ennek egyetlen problemaja, hogy a Google services nem lesz elerheto. Na most azok az alkalmazasok, amik fuggenek a Google szolgaltatasoktol, azok nem fognak menni. Ezek az app.-ok nem mennek a tobbi Google mentes Android alatt sem.

    Egyebkent meg elerheti a host filerendszer-t is az Android, de mivel linux kernelen fut, ezert csak megosztott mappakon at. Bonuszkent a win11 valoszinuleg kulon-kulon sandbox-olt VM-et indit majd minden app.-nak.

    ps: Az android alapvetoen egy linux kernelbol, az android GUI-bol es a google szolgaltatasokbol all. A programok pedig java vagy egyeb VM-ekben futnak (vagy nativ linux-os programokkent, ha root-os a keszulek) Barmilyen linux-ot futtatni kepes operacios rendszer kepes futtatni az android-os kornyezetet is. (minusz a google szolgaltatasai, amik zart forraskoduak es licensz kotelesek)
  • zola2000 #9
    Mondjuk az android addig nem volt biztonságos, amíg nem volt a legtöbb eszközön vírusírtó, és a nem frissülő rendszer miatt tulajdonképpen átjáróház volt az eszköz. Mindezt tetézte hogy emelt díjas smsek küldésének lehetősége miatt megérte feltörni a telefonokat, de manapság sokat fejlődött a dolog, a googlenél sem ostobák dolgoznak (meg a Xiaominál/Samsungnál sem)
    https://youtu.be/ysoGsvrOlnU

    Mivel a windows 11 frissül és ugyanúgy van vírusirtó (csak ott Windows defendernek hívják) ezért akt telepíteni nem másabb mint netről letöltött exet.
  • kjhun #8
    Medig is?? Szerintem, nem sokáig lehetünk ezzel a tudattal, amint valakik meg nem oldják ezt, az újabb rések kihasználásával, amit a droid-os appok 'biztonságáról' regélnek a felhasználók fülébe, a marketingesek, a botrányokról hallván. Ennek is el fog jönni az ideje, előbb-utóbb. Lehet, nagyon is hamar.
  • MerlinW #7
    Izolálva lesznek és nem, nem férhetnek hozzá a host-hoz.
  • zola2000 #6
    "Vajon hogyan lesz kivitelezve? Izolálva lesznek az Androidos appok, vagy hozzáférhetnének a számítógép fájljaihoz"

    Az exe fájlok nem férhetnek hozzá a fájlokhoz, miután a Windows rákérdezett?
  • ntex #5
    Valószínűleg jobban is fogják szűrni az applistát, tekintve hogy mostanában volt 1-2 botrány az android store-os appok miatt amik malware-eket, adathalász algoritmusokat vagy épp backdoor telepítőt is tartalmaztak titokban.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    " Ezért is van az, hogy ha kiadnak egy telefon mondjuk eredetileg 9-es Androiddal azt legfeljebb csak 10-esre lehet átupgradelni. 3-4 verziót már nem igen enged átugrani az eszköz. "

    Ezt marhaság. Én már 4 éve LG G6 telefont használok, 7.0-ról indult, most 11 van rajta (Lineage). Nem érzem azt, hogy kevés lenne a hardver. Teljesítményben is jobb, mint sok belépőszintű készülék. (Pl. Nord N100)
    A Moore törvény halott, a frissítések hiányának semmi köze az öreg készülékek teljesítményéhez.

    Legalábbis Android vonalon, iOS-nél legutóbb pont az elégséges memória hiánya miatt nem kaptak frissítést egyes régebbi készülékek.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.10.25. 11:54:41
  • t_robert #3
    Csodák nincsenek. Mikor egy alkalmazást valamilyen android verzióra elkészítenek. Fordításkor ki kell jelölni, hogy hányas Androiddal kompatibilis legyen az alkalmazás. Ha túl friss verziót választ az ember azzal lehet kizár régebbi eszközöket. Ha túl régit, akkor meg nem használja ki az új dolgokat. Ráadásul egy Android verzió összefügg az eszközök hardver képességeivel is. Ezért is nem lehet túl régi eszközökre legújabb Android verziókat rátenni. Az a hardver már nem alkalmas az új rendszerekhez. Ezért is van az, hogy ha kiadnak egy telefon mondjuk eredetileg 9-es Androiddal azt legfeljebb csak 10-esre lehet átupgradelni. 3-4 verziót már nem igen enged átugrani az eszköz. Ebből viszont következik, hogy egy adott applikáció függ a hardver összetevőktől is. Ami által rengeteg olyan applikáció lesz, amihez nem megfelelő egy win 11-et futtató gép hardvere. Nincsen benne GPS, nincsen kamera, más a felbontás, más a hálózati kommunikáció stb.
  • Zsombor99 #2
    Én akkor tartanám majd jónak, ha végre Google Play is támogatott lesz, ugyanis gondolom, hogy az emberek ~80-90%-a azt használ (én is).
    Vajon hogyan lesz kivitelezve? Izolálva lesznek az Androidos appok, vagy hozzáférhetnének a számítógép fájljaihoz, vagy csak bizonyos mappákat láthatnának?
  • zola2000 #1
    Jó lenne látni egy tesztet hogy mennyivel gyorsabb mint az eddigi emulátoros megoldások.

    Az hogy korlátos a választék? A Microsoft Store eddig is korlátos volt, de lehetőség volt exe fájlok sideloadolására :)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.10.25. 09:53:55