SG.hu

Gas Station Simulator

Kiadó: Movie Games S.A., HeartBeat Games
Fejlesztő: DRAGO entertainment
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i3 3 GHz, 4 GB RAM, NVidia GeForce GTX 660 2 GB VRAM, 10 GB szabad hely
Ajánlott: Intel Core i5 vagy erősebb, 8 GB RAM vagy több, NVidia GeForce GTX 900-series 4 GB VRAM vagy erősebb, 15 GB szabad hely
Hasonló játékok: Car Mechanic Simulator 2021, Bum Simulator, Cooking Simulator
Kategória: szimuláció, Open World

Manapság, ha az ember jól körbenéz a boltok kínálatában, szinte mindenre talál egy szimulátorjátékot. Valamiért a legkülönfélébb szimulátorok lettek trendik az elmúlt pár évben, és ez talán nagyrészt a Twitch-streamereknek is köszönhető. Rengeteg silány minőségű játék van ebben a műfajban sajnos, amelyeket sokszor csak szigetelőszalag és Unreal Engine tart össze. A Gas Station Simulator nem ebbe a listába tartozik, pedig ránézésre nagyon megtévesztőek lehetnek a képei a Steam Store-ban, de gyorsan kiderül, hogy a játék több annál, mint aminek látszik.

Ahogy a neve is mutatja, egy frissen vásárolt benzinkút üzemeltetése lesz a feladatunk a játék során. Természetesen ez nem egyszerű feladat. A vásárlók kiszolgálásán túl számos további teendőnk lesz, és ezeket temérdek minijátékon keresztül teljesíthetjük. Ilyen például a pénztárgép, ahol még comboszorzót is kapunk, ha többször egymás után sikeresen olvasunk be egy vonalkódot. Folyamatosan feladatokat kapunk majd telefonon és e-mailen keresztül, amelyek a mindennapi tevékenységek mellett lekötnek majd bennünket.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Ha valaki szereti berendezni a lakásokat a játékokban, akkor itt kiélheti magát. Mozgathatóak a bútorok, kézzel festhetők a falak, képeket tehetünk a falakra stb. A tisztaságra is nagyon ügyelnünk kell, elvégre senki nem szeretne egy koszos boltban vásárolni. Az egyik legnagyobb ellenségünk a környéken lévő homok lesz, amit folyamatosan sepregetnünk kell, hogy fenntartsuk a tisztasági szintet. Ezenkívül a játék elején a parkolóhelyeket is egy rakodógéppel kell megtisztítanunk a homoktól, ahová majd vásárlóink leparkolhatnak az autóikkal. Hogy a takarítás se váljon unalmassá, például a bezsákolt hulladékot a konténerbe dobhatjuk, amire pontosságunk és távolságunk alapján pontozást kapunk.

Vállalkozásunk gazdasági irányítása sem lesz kis feladat. Ezt már az első pár napban megtapasztalhatjuk, amikor a „teljesen legális” forrásból származó kölcsönünk visszafizetésének határideje elérkezik. A készleteink feltöltése sincs természetesen ingyen, és üzemanyag nélkül sem tudunk egy benzinkutat üzemeltetni. Elég hamar be kell lássuk, hogy egyedül nem fogunk tudni mindenhol egyszerre ott lenni, így alkalmazottakat kell felvegyünk. Ennek a hátránya az, hogy ők sem dolgoznak (sajnos) ingyen.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A biztonságra is figyelnünk kell, ugyanis már legelső nap találkozunk egy kisfiúval, aki graffitit fúj pár falra, ezt természetesen nekünk utána le kell festenünk. Ha megnyitjuk a warehouse épületét, akkor az ott tárolt árukészletre is vigyáznunk kell. Ha nyitva hagyjuk az ajtaját vagy az autóbejárót, akkor meglophatnak bennünket. Amint egy bizonyos vásárlószámot elérünk, híre megy a töltőállomásnak. Onnantól kezdve figyelnünk kell a boltunkkal kapcsolatos pozitív és negatív kritikákra is.

A fejlesztések során további funkciókat is elérhetővé tehetünk a telepünkön. Egy szimpla töltőállomásból először kisbolt, majd később egy egész szerelőműhely is a rendelkezésünkre áll majd. Itt kisebb javításokat, szereléseket végezhetünk majd a vásárlók autóin. Kérésre le is tudjuk mosni majd azokat. Természetesen ez további kiadásokkal jár, amit szintén menedzselnünk kell, de ha jól végezzük munkánkat, akkor gyorsan profitáló vállalkozássá válik. Ha nem szeretnénk bajlódni az autószereléssel, akkor természetesen ezt a feladatot is kiadhatjuk egy alkalmazottnak.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: A műfajhoz képest nagyon jól kinéző játékról van szó. A vásárlók modelljei viszont meglehetősen robotosan mozognak. Ezt leszámítva a többi animáció, a benzincső mozgása, a szemét dobálása mind mutatós animációval rendelkezik. A grafikai beállítások terén is elég bőkezű a játék, így könnyen meg lehet találni egy optimális konfigurációt, még gyengébb gépeken is. Ami még kicsit furcsán néz ki, az a játékostól távolabb lévő tárgyak modelljei. A hőséget szimuláló effekttel keverve néha elég csúnyán tudnak kinézni.

Kezelőfelület, irányíthatóság: A kezelőfelület nincs túlbonyolítva, könnyen ki lehet igazodni rajta. Szinte minden interakciót az egér kattintásával végzünk. Így nem is kell fejben tartani számos menü gyorsgombját, mint ahogy a műfaj többi játékában lenni szokott. Az UI is áttekinthetően van elhelyezve a monitor sarkaiban. Ugyan elég sok információt szolgáltat, mégsem takar ki sokat a látótérből. Ami zavar benne, az a konstans értesítés, ha például egy e-mail várakozik. Szerintem elég lenne, ha csupán egy popup jelenne meg róla, amikor megérkezik egy levél.

Játszhatóság: Ugyan unalmasnak tűnik a monoton munka, de mindig újabb és újabb elemek érkeznek a gameplay loopba, ami folyamatosan fenntartja az érdeklődésünket. Mondanám, hogy akár a leaderboardon való jobb helyezés elérése is lehetne egy kitűzött cél, de szerintem nagy esély van arra, hogy csalók vannak a legelső helyeken. Az alattuk lévő értékekhez képest irreális számok szerepelnek az éllovas játékosoknál. Nem akarom spoilerezni az összes furcsa dolgot, ami a játék során történik, de egészen földöntúli dolgokkal is dolgunk lesz.

Intelligencia, nehézség: A nehézség legfeljebb a pénzügyek okos elosztásából ered. Amint átlátjuk, hogy a telepünkön belül hol találhatók a dolgok, onnantól már rutinból végezzük a feladatokat. Az AI nem túl intelligens, mindig próbálja követni az előre megírt útvonalat. Ez leginkább akkor észrevehető, ha egy polcra kitett terméket szeretne levenni. Ha egy kicsit elfordítjuk a polcot, azonnal elkezd az AI korrigálni, és néha egy-két kört megtesz a szekrény előtt, mire beáll a megfelelő helyzetbe.

Hangok, zene: Semmi kiemelkedő nincs a játék zenei részében, de a célnak megfelel. Az amerikai filmek hasonló helyszínen lévő zenéit idézi, és a hangeffektek is kifejezőek. A térbeli hangzás is jól működik, a műfaj többi játékával ellentétben. Ha figyeljük a hangokat, akkor az UI-értesítés figyelése nélkül is meg tudjuk mondani, hogy épp hol kellene lennünk. Ahogy azt türelmes állampolgároktól elvárhatjuk, az AI itt is abban a pillanatban eszeveszett dudálásba kezd, amint valaki két milliszekundumnál többet áll az útjában. Ez egy kicsit megmosolyogtatja az embert, és segít a valóság érzetének növelésében.

Összegzés: Zárásul elmondható, hogy a silány minőségű szimulátorjátékok között igazi gyöngyszem lett ez. Reméljük, meglovagolja a hype-vonatot a fejlesztő csapat, és nem hagyják magára a játékot most, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Számos Twitch-streamernél is látni folyamatosan a játékot, és a Steamen is egy előkelő „Nagyon pozitív” értékeléssel rendelkezik. Nagyon nyugtató játék tud lenni, de folyamatosan elfoglal minket valamilyen feladattal. Nincs üresjárat benne, még az éjszakai órákban sem. Sokaknak szerintem maga a dekorálás is egy külön bónusz lesz, ami akár önmagában is megállná a helyét. Ha esetleg érdekel a játék, de nem tudod még biztosan, meg szeretnéd-e venni, akkor egy hosszabb demo is rendelkezésre áll a Steamen, ezzel segítve a választást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Trucker39 #1
    Követem egy ideje.


    Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2021.10.17. 09:38:16