SG.hu

F1 2021

Kiadó: EA Sports
Fejlesztő: Codemasters
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i3-2130 3,4 GHz-es vagy AMD FX-4300 processzor, Nvidia GeForce GTX 950 vagy ATI Radeon R9 280 grafikus kártya, 8 GB RAM, 80 GB szabad hely
Ajánlott: Intel Core i5-9600K 6-Core 3,7 GHz-es vagy AMD Ryzen 5 2600X 6-Core 3,6 GHz-es processzor, Nvidia GeForce GTX 1660 Ti vagy ATI Radeon RX 590 grafikus kártya, 16 GB RAM, 80 GB szabad hely
Hasonló játékok: F1-sorozat
Kategória: autóverseny

Idén sem hagyott minket új F1-játék nélkül a Codemasters, éppen ellenkezőleg: aki hosszú évek óta nem követi már a sorozatot, annak ezzel a résszel lehet érdemes visszatérni, hiszen a franchise nem kerülhette el a végzetét, és egyjátékosos kampánnyal gyarapodott.

Rengeteg játékos hátán azonnal feláll a szőr, amint meghallják egy évről évre új epizóddal gyarapodó sportjáték aktuális epizódjának nevét. A FIFA mellett az egyik ilyen név a F1, hiszen tiszta sor, hogy egy ilyen kötött műfajt lehetetlen minden évben megújítani, legfeljebb csak finomítani. A versenyautók ugyanis hosszú évek óta ugyanúgy köröznek a pályákon, a szabályok sem változtak túl sokat, sőt évről évre még a versenyzők névsora sem módosul különösebben.

Emiatt rengetegen csípőből elutasítják, ha meglátják egy aktuális F1-játék nevét, mégpedig azt gondolva, hogy úgyis csak ugyanazt nyújtja, mint a korábbi évadok, de a F1 2021 esetében érdemes megállni, és újragondolni ezt a véleményt, hiszen ezúttal több a változás, mint a korábbi szezonoknál. Nyilván szubjektív, hogy ezek a változások mennyire szerethetők a rajongók számára, de aki évek óta sztori módról álmodott a sorozat kapcsán, az most fellélegezhet, mert megérkezett a csoda, és ráadásként nem is akárhogyan sikerült. Lássuk is rögtön!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A Braking Point névre keresztelt sztori mód részeként egy kényelmes tempóban 6-8 óra alatt teljesíthető kampány módot kapunk, méghozzá más sportjátékokban már megszokott formula alapján, aminek a lényege, hogy átvegyük az irányítást egy névtelen és feltörekvő pilóta felett, akinek egyetlen célja: eljutni a dobogóra, a legjobbak közé. Szereplőnk Aiden Jackson, aki a F2 egyik reménységeként bukkan fel, így felfigyelnek rá a F1 kötelékében, és csakhamar ott találja magát a legjobbak között. Csakhogy az igazi nagy sztárok kezdetben elérhetetlenek lesznek, a fiatal pilóta oldalán tényleg a szamárlétra aljáról indulunk, és már egy sokadik helyezésnek is nagyon tudunk örülni.

Bár a főszerepet itt is a versenyek kapják, azért a köztes átvezetők és egyebek miatt érezhetően van egy előre leforgatott, meghatározott íve a cselekménynek. Ez korlátozza hősünket abban a tekintetben, hogy hiába akarjuk rögtön az elején kilökni Hamiltont a ringből, gyakorlatilag meg sem tudjuk majd közelíteni. A cselekmény mindvégig kellően drámai marad, határozottan érezhető lesz a fejlődésünk, ahogy versenyről versenyre lépegetünk előre, és bár konkrétan a sztori eléggé olyan hatást kelt néha, mint egy szappanopera, az egész annyira minőségi körítést kapott, annyira minőségi színészi játékot mind a szinkronok, mind a motion capture tekintetében, hogy feledteti velünk a kiszámítható fordulatokat. Legyen szó ugyanis egy szerencsétlen balesetről vagy éppen egy műszaki hibáról, a kampány minden olyan klisét felvonultat, amitől szó szerint elhisszük, hogy ez az egész velünk történik meg.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Nyilván sokak számára frusztráló lehet majd, hogy egy kis csapat pilótájaként, sokadik helyezettként kell befejezni a futamokat, mondhatni tehát, hogy túlzott sikerélmény nem vár ránk, de aki erre hajt, annak továbbra is ott lesz a kampány mód, mely az aktuális epizódból sem maradt ki, sőt jobb lett, mint valaha. A játékmódban most is indulhatunk a jól ismert versenyzők és istállók oldalán, de nemcsak pilótaként állhatunk helyt a pályákon, hanem a My Team opció részeként menedzserként is kipróbálhatjuk magunkat.

Óriási újdonságok ebben a módban nem várnak ránk, de finomítások azért történtek. Nem szükséges például már feleslegesen kutakodnunk és fejlesztenünk, ha nem akarunk, bátran rátérhetünk közvetlenül csak a versenyekre. Nem véletlen a sok beállítási lehetőség is a háttérben, hiszen ezekkel az apróságokkal biztosítják, hogy a keményvonalas szimulátorrajongók ugyanúgy megtalálhassák a számításaikat, mint azok, akik csak néha ülnének le egy-egy versenyre.

A karrierben tehát visszatér minden, amit eddig szerettünk és megszoktunk a F1-sorozatban. Nagy újdonságokat ne várjunk, hiszen aki ismeri a sorozatot, az jól tudja: ez az egész egyáltalán nem erről szól. Éppen elég nagy újdonság, sőt mi több, kiválóan sikerült újítás ezúttal a sztori mód, mely remélhetőleg a jövőben megmarad állandó visszatérőnek. Amiről még nem beszéltünk, az természetesen a többjátékosos mód.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ezen a téren érte a legkevesebb változtatás a játékot, hiszen gyakorlatilag pontosan azt kapjuk, sőt pontosan ugyanúgy, mint a korábbi években. Ennek megfelelően hasonlóképpen megmaradtak az idegesítő és kellemetlen hibák, mint ahogyan a jól megszokott sajátosságok is. Ez nem meglepő annak fényében, hogy pár éve már maximális szintre járatták az alkotók az élményt.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Amiben azonban a F1 2021 abszolút jelesre vizsgázik, az határozottan az élmény. Nemcsak rendkívül teljes, hanem egyben kellően összetett az egész, pontosan olyan hatást kelt, mintha a tévében vagy a versenypályán kívülről látottak valóban megelevenednének előttünk. Elképesztő realizmus vár ránk minden egyes kanyarban, minden egyes futam indulásakor vagy éppen ismerős helyszín felfedezésekor. Persze hiányosságok és szépséghibák azért szép számmal akadnak, ezekkel vagy megtanulunk együtt élni, vagy engedjük el az alkotás kezét.

Kifejezetten kellemetlen például, hogy három helyszín teljes egészében kimaradt a játékból – Imola, Portimao és Jeddah várhatóan később kerül be ingyenesen letölthető tartalomként –, és bár a későbbi fizetős DLC-knek való megágyazás nem igazán érződik, az évek óta tologatott hibák vagy kellemetlenségek zöme azért egyre nagyobb kellemetlenségeket okoz. Példának okáért a boxutcába beállva még mindig többéves lemaradású animációk várnak ránk a személyzet részéről, ami egészen elképesztő annak fényében, hogy a pályák vagy az autók, illetve a versenyanimációk miként festenek. Apróságok ezek, de az összképet jól feldobták volna!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Ha röviden szeretnénk jellemezni a F1 2021 megjelenését, akkor azt mondhatjuk, hogy pompás. Legalábbis abban az esetben, ha elég jó gépünk van ahhoz, hogy élvezzük a grafikus motor képességeit. A pályák kidolgozottsága elképesztően realisztikus, az autókról hasonlóan beszélhetünk, egyedül a kiállások során látottak okozhatnak némi döbbenetet, de valójában ez is még a tűrhető szint. Az optimalizálással sincs gond, ha hajlandóak vagyunk a kompromisszumokra, az alkotás kifejezetten jónak tekinthető ebből a szempontból.

Kezelőfelület, irányíthatóság: A F1 2021 az a játék, mely az árkád és a szimulátoros beállítottságúak igényeit egyaránt kielégíti. Ennek megfelelően mi billentyűzettel is egészen jó eredményeket értünk el vele, és bár kontrollerrel érezhetően kiegyensúlyozottabb az élmény – finomabb a kanyarvétel, az előzgetés és így tovább –, de azért a non plus ultra élmény az lesz, ha egy kormányt is használó kontrollerrel esünk neki az egésznek.

Játszhatóság: Idén nem lehet azzal vádolni az alkotást, hogy nem kapott semmi friss tartalmat, hiszen ott a nagyszerű sztori mód, mely önmagában képes jó pár órára lefoglalni az embert. Ezenfelül a szokásos, gyakorlatilag közel végtelen élmény vár ránk, hála a megunhatatlan karriernek és a többjátékosos mókának.

Intelligencia, nehézség: Alapvetően soha nem volt kiemelkedő a mesterséges intelligencia szempontjából a sorozat, de azért rossznak sem nevezhettük volna. Különösebb fejlődést a korábbi évadokhoz mérten nem tapasztaltunk, sok esetben érezhetően csal a programozott értelem, megvannak a tipikus, mondhatni Need for Speed-időket visszaidéző mozzanatai, ellenben akinek eddig megfelelt ezen a téren a játék, az most sem csalódik majd benne. Azt ugyanakkor el kell mondani, hogy a végeredmény kiválóan skálázható, így minden igényt ki tud elégíteni.

Hangok, zene: Mindig is nagyszerű volt ezen a téren a játék. Az autók hangjai, a különféle zenék, zörejek, motorhangok mind-mind maximális minőségben szólalnak meg, gyakorlatilag semmibe sem tudnánk belekötni ezen a téren.

Összegzés: A F1 2021 tökéletes visszatérő rész azok számára, akik korábban ilyen vagy olyan okból faképnél hagyták a játékot. Noha a játékmenet alapvetően nem változott, de sokat finomodott, a sztori mód pedig kifejezetten jól sült el, határozottan folytatásra érdemes a kezdeményezés, sőt akár korabeli, legendás versenyzőkre kiélezett variánsokat is szívesen viszontlátnánk. Nyilván most sem váltja meg a világot, de ennél jobb F1-es élményt továbbra sem találhatunk magunknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!