SG.hu

Lost Words: Beyond the Page

Kiadó: Modus Games
Fejlesztő: Sketchbook Games
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Ajánlott: Intel i7 3,4 GHz-es processzor, Nvidia GeForce GTX 1060 grafikus kártya, 6 GB RAM, 5 GB szabad hely
Hasonló játékok: Braid, Limbo
Kategória: platformer

Kis túlzással egymás után érkeznek a piacra az olyan független fejlesztésű videojátékok, melyek nemcsak újszerű játékmenettel, hanem a lélekre ható élményekkel szeretnék elkápráztatni a rajongókat. A Lost Words: Beyond the Page a következő kiválóságnak tekinthető a sorban!

Évek óta elképesztő dolgokat láthatnak a játékiparban azok, akik nem ragadnak le a híroldalakról özönlő tripla-A kategóriás videojátékoknál, hanem hajlamosak a saját ízlésük kialakítása és a gondolkodás mellett leásni egy kicsit az indie világba, ahol még mindig nagyon izgalmas események zajlanak. Sőt mi több, a legtöbbször lényegesen izgalmasabbak, mint a nagy büdzséből készülő alkotások esetén, amit mi sem bizonyít jobban más, mint a Sketchbook Games feltűnése gyakorlatilag a semmiből.

Bár a csapatban több kipróbált fejlesztő is van, hovatovább az első projektet Rhianna Pratchett, az Overlord, a Rise of the Tomb Raider és a Mirror’s Edge legendás írója is megtámogatta, azonban első próbálkozásra akkor sem vártunk tőlük egy olyan különleges alkotást, mint amilyen a Lost Words: Beyond the Page lett. Márpedig sikerült alaposan lenyűgözniük minket ezzel a különleges koncepcióval, ami legalább annyira fontos témákat feszeget, mint korábban a Life is Strange vagy éppen a nem is olyan régen tesztelt It Takes Two. Lássuk, hogy miért képes elvarázsolni a játékosokat ez a semmiből érkezett, de annál kiválóbbra sikerült projekt!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Amit azonnal érezni a játékon, hogy a háttérben egy profi író dolgozott, illetve segített kibontakoztatni az alapötletet, hiszen aki megélt már egyet és mást az életben, az nagyon könnyen bele tudja élni magát Izzy kalandjába, a kishölgy ugyanis fiatal kislányként nagyon hamar rékényszerül arra, hogy felnőjön. A sztori az ő személyes érintettségével indul, ezáltal egy hozzá közelálló személy megbetegedésével és elvesztésével, amit kis hősünk úgy dolgoz fel, hogy naplót ír, pontosabban egy saját kis könyvet, egy regényt, amelyből egy érdekes fantáziavilág eseményeit ismerhetjük meg.

Nem nehéz kitalálni, hogy az itt zajló cselekmény nagyon hamar párhuzamba állítható lesz Izzy valóságban megélt megpróbáltatásaival, és bár itt nem beszélhetünk feltétel nélküli happy endről, azonban éppen ez jelenti valahol a végeredmény sajátos báját, vagy tanulságát. Merthogy tanulságos, emelkedett, filozófiai mélységekbe ereszkedhetünk, ha átéljük ezt a több szálon futó élményt, amivel kapcsolatban érdekesség, hogy a játékmenetre is hatást gyakorolt. Ennek fényében ugyanúgy nevezhetjük szöveges kalandjátéknak a végeredményt, mint oldalnézetes platformernek, hiszen egészen más élmény vár ránk ebből a szempontból, ha a valóságban kalandozunk, és egészen más, ha az Izzy által elképzelt fantáziavilágban. Lássuk, hogy miről van szó!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Amikor elindul a Lost Words: Beyond the Page, elsőre talán ijesztőnek tűnhet, hiszen kifejezetten minimalista a látvány. A jelenben vagyunk, egészen pontosan Izzy naplójában, ahol a kislányt szó szerint irányíthatjuk majd a betűkön és a sorokon ugrándozva. Nyilván szükség van némi angoltudásra ahhoz, hogy élvezni tudjuk az élményt, de semmivel sem lesz nehezebb dolgunk, mint egy klasszikus kalandjátéknál, így ez semmiképpen se tartson vissza minket a kipróbálástól. Ennél a szakasznál minden naplóoldal gyakorlatilag egy pályát tartogat majd számunkra, melyek nagyon kellemes kis fejtörőkkel szolgálnak nekünk, a cél pedig az, hogy teljesítésükkel eljuthassunk az átjáróhoz, mely a továbbjutás kulcsát jelenti a következő oldalakra.

Így göngyölíthetjük fel a sztorit, és a sorokról sorokra való ugrándozás, vagy a csillagok gyűjtögetése csak a kezdet kezdetét jelentik. Lesz itt hosszabb távon festegetés, szókirakó, életre keltett képek, sőt mi több, még teát is főzhetünk a kis rajzok ide-oda tologatásával. A készítők a kreativitás tekintetében elképesztően magas szinten álltak, sorban érkeznek az olyan feladványok, melyek mosolyt csalnak az arcunkra, és bár egyik sem izzaszt meg minket túlzottan, azonban így is elégedetten bólogathatunk a legtöbb esetben. Különösen azokon a pontokon, amikor megrendítő, gyakorlatilag tragikus események történnek kis hősünkkel, és mindezt a gyermeki lélek egyszerűségével, de mégis játékosságával és fantáziájával próbálják meg ábrázolni, illetve érdekes módon átültetni a játékmenetbe.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A naplóba írott szavakon, sorokon és rajzokon való ugrándozás – melynek nincs különösebb tétje, hiszen ha leesünk a lap alján, felülről ismét biztonságos talajra pottyanunk – azonban csak a Lost Words: Beyond the Page egyik oldala, hiszen amint elszakadunk a valóságtól, és átkerülünk a fantáziavilágba, egészen más élmények várnak ránk. Estoria földjén ugyanis kiemelkedünk a naplóból, és csinosan animált, rajzfilmesen színes környezetben ügyeskedhetünk egy Izzyhez hasonló főhős oldalán, akinek az lesz a feladata, hogy megmentse világát és a szentjánosbogarakat egy gonosz sárkány támadásától, illetve a totális pusztulástól.

Tény és való, hogy az itt már részben általunk irányítható, illetve formálható történet mögé nem építettek fel egy túlontúl egyedi univerzumot, talán alaposabban is kidolgozhattak volna bizonyos részleteket, de előbb vagy utóbb mindenki belátja majd, hogy ez nem erről szólt. Igen, néha valóban félkész állapotúnak tűnik a játék, gyakran találkozunk benne ismétlődésekkel, sajnos a hosszával is akadnak gondok, de annyira varázslatos élményt nyújt az egész, annyira mélyen meg tudja érinteni az embert, hogy hajlamos megfeledkezni ezekről a kellemetlenségekről.

Visszatérve azonban a játékmenethez, a fantáziavilágban egy klasszikus oldalnézetes platformerként élvezhetjük a Lost Words: Beyond the Page történetét, de nem az akciók és nem is annyira az ügyességi elemek, mint inkább a logikai fejtörők kapták itt a főszerepet. Nagy megfejtésekre azért itt sem kell számítanunk, de kifejezetten élvezetes lesz a legtöbb pillanat. A központi elemet itt varázskönyvünk kapja, melyben egyszerű varázsszavakat találunk.

Javítás, emelés, oltás és így tovább. Mindegyiket felhasználhatjuk egy adott problematika legyűrésére, ezáltal minden esetben csak rajtunk múlik majd, hogy felismerjük-e: az adott helyen melyik varázslatot kell alkalmaznunk a továbbjutás érdekében. Kezdetben egyszerű, később összetettebb megoldások is várnak ránk, de a változatosságra soha nem panaszkodhatunk majd, nagyszerű érzékkel váltogatták a varázslatokat és az akadályokat a készítők a pályákon, meglepően derekas munka ez így elsőre.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Alapvetően nagyon egyszerű, de mégis nagyszerű megjelenéssel rendelkezik a játék. A naplóban való ugrándozás és varázsolgatás kifejezetten hatásosra sikeredett, és bár tény és való, hogy a fantáziavilágot egy kicsit szebben is kidolgozhatták volna, alapvetően azonban a Lost Words: Beyond the Page tipikusan olyan alkotás, ahol nincs időnk a küllemmel foglalkozni, mert az összhatás gyakorlatilag maga alá temet minket.

Kezelőfelület, irányíthatóság: Ezen a téren olyan egyszerű a játék, mint a faék. Kis hősünk irányításához gyakorlatilag csak a nyilakra van szükség, valamint ugráskor a Szóköz gombra, egyébként az egérrel minden mást megoldhatunk, varázskönyvet nyithatunk, a helyére húzhatjuk a megoldás kulcsait és így tovább. Mindehhez ráadásul pofonegyszerű, meglepően ügyesen kitalált kezelőfelület tartozik.

Játszhatóság: Rövid, de hatásos. Nagyjából így lehetne jellemezni a végeredményt, mely valóban túl hamar véget ér, kényelmes tempóban is 4-5 óra alatt teljesíthető a komplett kaland. Azonban annyira eredeti és annyira különleges élményt kínál, hogy nagy akaraterő kell ahhoz, hogy ne indítsuk el újra az egészet elölről.

Intelligencia, nehézség: Egyik tényező sem játszik különösebb szerepet az alkotásban, hiszen nincsenek akciók, nem tekinthető különösebben nehéznek sem a végeredmény, inkább kellemesen csordogáló, határozottan könnyed élmény. Már ami a játékmenetet illeti, hiszen dacára a gyermeki főhősnek, illetve a gyermeki gondolatoknak, a mondanivaló feldolgozása közel sem lesz egyszerű, még felnőtt fejjel sem.

Hangok, zene: A zenék különösebben nem voltak túl nagy hatással ránk a játékban, a hangok és effektek is csak úgy ott vannak kötelező elemként, amire viszont felkapjuk majd a fejünket, az határozottan a szinkron lesz. Az esetek többségében Izzyt halljuk beszélni, folyamatosan olvassa és narrálja az eseményeket, amit olyan hihetetlen beleéléssel végez, hogy sok esetben belesajdul a szívünk.

Összegzés: Nem kizárt, hogy a Sketchbook Games direkt a hatásvadászatra játszott az első videojátékával, de akár így volt, akár csak ösztönösen született meg ez a mélyen szántó kaland, az biztos, hogy aki kipróbálja, az soha az életben nem felejti el, pláne abban az esetben, ha volt egy drága nagymama az életében, akinek az elvesztése beforratlan seb maradt. A játékmenet terén ugyan nem túl erős, de változatos, és rengeteg szokatlan, újító szándékú elem van benne, éppen ezért inkább egy interaktív kalandként érdemes tekinteni rá, így nemcsak a sztori, hanem az alapvető mechanizmusok sem okoznak majd csalódást nekünk. Minden pillanatát imádtuk, eddig bérelt helye van az év legjobbjai között az indie címek között!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!