SG.hu

One Piece: Pirate Warriors 4

Kiadó: Bandai Namco
Fejlesztő: Koei Tecmo
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i5-2300 2,8 GHz-es vagy AMD FX-4350 processzor, Nvidia GeForce GTX 660 vagy ATI Radeon HD 7870 grafikus kártya, 8 GB RAM, 40 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i5-8400 6-Core 2,8 GHz-es vagy AMD Ryzen 5 3600 6-Core 3,6 GHz-es processzor, Nvidia GeForce GTX 1060 vagy ATI Radeon RX 580 grafikus kártya, 12 GB RAM, 40 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: One Piece: Pirate Warriors-sorozat
Kategória: akciójáték

A One Piece anime és a kaszabolás kedvelőinek legnagyobb örömére újabb epizóddal gazdagodott a Pirate Warriors-sorozat, melynek aktuális epizódja a történet terén ugyan óriási káosz, de a játékmenet sokat fejlődött a közvetlen elődhöz mérten. Tesztünkből megtudhatod a részleteket is!

A musou mint videojátékos műfaj az utóbbi években a mi régiónkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A japánok agymenésének számító stílus legjelesebb képviselője a Dynasty Warriors-sorozat, legfontosabb jellemzője pedig nem más, mint hogy egyetlen hős oldalán képesek vagyunk szembeszállni egyszerre akár több száz, sőt több ezer emberrel is, tehát egyetlen pofonunkkal komplett hadseregek hajthatnak fejet nagyságunk előtt. A kérdéses zsáner hosszú éveken keresztül az említett franchise kiváltsága volt, csak nagyon kevesen mertek hozzányúlni, hiszen maguk a Warriors-játékok is átcsaptak kellemetlen önismétlésbe, gyakorlatilag mindent kihoztak a lehetőségekből, azonban a Koei Tecmo nem hagyta annyiban a dolgot, és ráébredtek arra, hogy néhány ismert animével házasítva még kihozható ebből néhány emlékezetes alkotás.

Amikor elkészült az első One Piece: Pirate Warriors, mindenki megbizonyosodhatott róla, hogy nem tévedtek nagyot, és bár időközben már három vegyes epizódot is kitermeltek a név alatt, azonban rengetegen azt remélték ettől a negyedik résztől, hogy egy kicsit megreformálja az alapokat, hiszen dacára a trilógiának, volt még mit finomítani az elképzeléseken. Hogy sikerült-e mindez a japánoknak? Összességében igen, de lássuk inkább az alapoktól, hogy mik a pozitívumai és a negatívumai a negyedik felvonásnak!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Hogy rögtön egy orbitális nagy hiányossággal indítsuk tesztünket, fontos kiemelnünk, hogy a One Piece: Pirate Warriors 4 a történet tekintetében a sorozat eddigi leggyengébb tagja. Bár tökéletesen érthető az egész kampány még azoknak is, akik egyébként nem ismerik az animét, de az univerzum rajongói óriási hiányosságokat fedezhetnek fel mindenütt. Ennek az oka nyilván az lehetett, hogy a készítők most egy átfogó válogatással szolgáltak, és nem akartak az önismétlés hibájába esni, azonban rengeteg eseményt hajlamosak elintézni egy-két röpke mondattal vagy pár általános képkockával, márpedig az Égi-szigeten történteket azért kár volt ennyivel elintézni, hogy csak egyet emeljünk ki az egyébként sok hasonló hiányzó elem közül. Ennek megfelelően a főként Luffyra fókuszáló sztori egy kompakt, és gyakran csak gyenge szálakkal összetartozó cselekményválogatás lett, ami a kezdők számára valóban egyszerűvé teszi az ismerkedést, de az animék ismerőinek sokszor elkerekedhet majd a szemük, amikor olyan események követik egymást, melyek között rengeteg dolog történt, de mégis teljesen kimaradtak innen.

Annak ellenére is sajnálatos ez a döntés, hogy a végeredmény így valóban elég kompakt lett. Nem elhanyagolhatatlan tényező persze az sem, hogy a legtöbb rajongónak amúgy is csak az lesz a lényeg, hogy bejárhassanak pár ismert helyszínt, és találkozzanak ismerős arcokkal, hovatovább irányításuk alá vegyék a képernyőn látott karaktereket, ebből a szempontból pedig nem okoz csalódást az alkotás, hiszen valóban olyan, mintha az anime összefoglalása elevenedett volna meg a szemünk előtt. Mindezt kiegészíti az összes lényeges szereplő, még az óriási Big Mom és Kaido is bekerültek végre, akik aztán tényleg a legmagasabb szintre emelhetik minden rajongó vérnyomását.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A legtöbb pályán természetesen Luffy, a gumiembereket meghazudtoló képességekkel bíró kalapos hős oldalán kell majd kalandoznunk, hogy a fő és mellékes teendők sokaságán át a legkülönfélébb ellenfelekkel, komplett seregekkel és bossokkal mérjük össze csodálatra méltó tudásunkat. Merthogy egyvalami nem változott a korábbi részekhez mérten: a középpontba most is az intenzív küzdelmek kerültek, sőt mi több, ezúttal korábban soha nem látott tempóban tudunk ütni-vágni, amputálni viszont nem. Aki ugyanis ismeri a sorozatot, az jól tudja, hogy itt nem a céltalan gyilkolás és vérontás a lényeg, még csak ölni sem tudunk, pusztán kábultra pofozni ellenfeleinket, ami azért egy kellemes gyermeki bájt ad az egésznek – még ha talán nem is ez a leginkább megfelelő kifejezés itt.

Rögtön a játék indítása után például Alabasta Királyság egyik sivatagos helyszínére csöppenünk, és azonnal elsajátíthatjuk a legfontosabb alapokat – egy rövid, de annál hasznosabb betanulás zajlik majd itt –, a dupla főellenfél legyűrését követően azonban elengedik majd a kezünket, és saját döntéseinkre, valamint folyamatos fejlődésünkre leszünk bízva. Az alapok tekintetében a harcrendszer nem sokat változott az elődhöz mérten, itt is vannak alapvető támadások, de előhívhatunk brutális, egyszerre százakat sebző pofonokat, miközben néhány ismert rendszert teljesen kivettek, mást átalakítottak, de akadnak friss megoldások is.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az egyik legkedveltebb és leglátványosabb újdonság alighanem a rombolható környezet. Nyilván senki se várjon Battlefield-szintű fizikát, de elképesztően hatásos tud lenni – pláne süteményvilágban járva –, hogy egy nagyobb támadás során a szélrózsa minden irányába repülő ellenfelek gyakorlatilag romokba döntenek maguk körül minden épületet, méghozzá látszatra teljesen valós időben. Sok esetben már csak ezért is érdemes az erőteljesebb kombókat alkalmazni a bunyók során, hiszen a rombolás igencsak jópofa elem lett. Számunkra a harmadik rész után az első mérkőzések alatt nagyon hiányzott a csapatos küzdelem, hiszen az elődből megismert rendszer – aminek részeként más karakterek mellettünk harcolhattak, és közös támadásaink révén óriásit sebezhettek – teljesen kimaradt.

Az olyan kisebb változások, mint a szupertámadások újragondolása mellett megjelent a Power Dash, aminek a lényege röviden az, hogy a speciális kombók külön töltődnek, ezáltal sokkal gyakrabban tudjuk majd alkalmazni őket, aminek hála bizonyos esetekben olyan orbitális effekt- és látványorgia vár ránk a pályákon, hogy azt csak tátott szájjal bámuljuk. Mindezt természetesen egy fejlődési rendszerrel tehetjük még változatosabbá, aminek részeként lehetőségünk van minden feloldható hőst egyszerre magasabb szintre emelni, de akadnak egyedi képességek is, melyek mindegyiknél külön feloldásra várnak.

Noha a One Piece: Pirate Warriors 4 nagy általánosságban egy tipikus egyjátékosos kaland, a Treasure Log részeként megtalálható tonnányi mellékes teendőt azonban lehetőségünk nyílik barátaink, illetve más játékosok oldalán is kivitelezni, tehát egyszerre akár 2-4 fő társaságában csatlakozni a nagy bunyókhoz. Ha a sztorit túl nehéznek érezzük, további jó hír, hogy kooperatív módban ezek a küldetések is újrajátszhatók, aminek köszönhetően jobb eredmények és több fejlesztés vár majd ránk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Csúnyának ugyan nem neveznénk az új One Piece-játékot, ellenben közel sem lett annyira szép, mint amilyennek így az új generáció küszöbén elvárható lenne. Az animealapú megjelenés összességében csinos, jó ránézni, a főbb karakterek szédületes kidolgozást kaptak, de a nagyobb pályák, az effektek vagy éppen a tömegábrázolás finoman szólva sem sikerült valami jól. Persze az összkép ennek ellenére is nagyon erős és színes lett, mindemellett pedig a gépigénnyel sem szálltak el a készítők, pedig az elődhöz mérten olyan extrák várnak ránk, mint a nagyobb helyszínek vagy a rombolható környezet.

Kezelőfelület, irányíthatóság: A harmadik részben nagyon sok rajongó megszenvedett a PC-s változat irányításával, aminek az volt az oka, hogy kifejezetten kontrollerre szabták az egészet. Noha sokak számára biztosan még mindig ez lesz a legkényelmesebb módja Luffy terelgetésének, azonban feltétlenül ki kell emelnünk, hogy rengeteget finomítottak a japánok azon, hogy a számítógépes átiratot billentyűzettel és egérrel is kiegyensúlyozottan lehessen irányítani. Vannak még nyilván kellemetlenségek és logikátlanságok, de a korábban megismert rendszerhez mérten a kezelőfelület és az irányíthatóság is meglepően nyugati színvonalat képvisel most.

Játszhatóság: Aki igazán elveszik a játékban, és nemcsak a fő küldetésekre, hanem a mellékes teendőkre is ugyanolyan sok figyelmet fordít, az könnyedén kihozhat belőle 20-25 órát is. Hiába lett ugyanis a történet tekintetében erősen megvágott az egész, egy teljes és tartalmas élményt kapunk. Ha hozzávesszük, hogy mindemellett még kooperatív módban is ügyeskedhetünk, egy percig sem kell búslakodnunk.

Intelligencia, nehézség: Az egyetlen kimagasló probléma ezen a téren a One Piece: Pirate Warriors 4-gyel, hogy sok esetben annyira könnyű dolgunk van, annyira erősek vagyunk, hogy dacára a ránk támadó seregeknek, gyakran kevésnek érezhetjük a kihívás mértékét. Ez nem is annyira a mesterséges intelligencia szinte teljes hiányának számlájára írható – egyedül a főbb ellenfelek tudnak megizzasztani minket –, mint inkább annak tudható be, hogy Luffy oldalán bődületes képességek birtokában leszünk. Ez az isteni hatalom kezdetben könnyen megrészegít minket, de a fejlődés dacára is túl hamar emelkedik a nívó ahhoz, hogy hosszabb távon ez a legyőzhetetlenség izgalmas legyen.

Hangok, zene: A megjelenés mellett a hangok és a zenék is ízig-vérig képesek hozni a jól ismert One Piece-hangulatot, ezáltal nemcsak a játékmenet, hanem a háttérben felcsendülő dallamok is 200 százalékon pörögnek. A hab a tortán, hogy a legtöbb ismert szereplő az eredeti hangján szólal meg a történetben!

Összegzés: Mindent összevetve a One Piece: Pirate Warriors 4 a számozás ellenére is leginkább az új játékosok megcélzásának érdekében született. Bár a régi rajongók szintén találhatnak benne maguknak érdekességet, az új játékelemek vagy a letisztultabb irányítás például kifejezetten figyelemre méltók lettek, de aki már negyedik alkalommal veszi rá magát Luffy terelgetésére, és jól ismeri az animét, az nagyon sokszor, főleg az ide-oda kapkodó, felületes történet láttán elhúzhatja majd a száját. Alapvetően viszont nem lett rossz a végeredmény, de itt és most érdemes lenne meghúzni a határokat, és más irányban gondolkodni a One Piece anime által megteremtett univerzummal, mert egy Pirate Warriors 5 már nem biztos, hogy ilyen jól működne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!