SG.hu

Lego The Hobbit

Kiadó: Warner Bros. Interactive Entertainment
Fejlesztő: Traveller's Tales
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium Dual Core E2180 2,0 GHz-es vagy AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3800+ processzor, Nvidia GeForce 7600 GS vagy ATI Radeon X1950 Pro grafikus kártya, 2 GB RAM, 10 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core 2 Quad Q9400 2,6 GHz-es vagy AMD Athlon II X4 635 processzor, Nvidia GeForce GTX 480 vagy ATI Radeon HD 5850 grafikus kártya, 4 GB RAM, 10 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Lego The Lord of the Rings, The Lego Movie Videogame
Kategória: akció-kaland

A Gyűrűk Ura előzményeit feldolgozó Hobbit-filmtrilógia is megkapta legósított játékadaptációját, ami a Traveller’s Tales csapatának köszönhetően egy mókás és tartalmas alkotás lett. Játéktesztünkből mindent megtudhatsz a Lego The Hobbitról!

Várható volt, hogy a Gyűrűk Ura elképesztő sikerei után J.R.R. Tolkien másik híres műve, avagy a Hobbit is megkapja saját filmadaptációját, amit Peter Jackson rendkívül elnyújtott formában, egy háromrészes trilógiaként álmodott meg. Ezzel egyetemben az "egy gyűrű" történetét teljesen háttérbe szorította Zsákos Bilbó és Gandalf csodálatos utazása, amihez megérkezett az első videojáték is, méghozzá a Traveller’s Tales csapatának köszönhetően, akik a Lego-sorozat újabb tagjaként dolgozták fel a mozivásznon látottakat.

Hogy mennyire volt jó, de sokkal inkább etikus ötlet az angol stúdió részéről, hogy a trilógia harmadik része előtt megjelentették az alkotást, az egy külön cikket is megérne, azonban tény, hogy ezáltal rengeteg lehetőségtől és még nagyobb sikertől estek el. A Lego The Hobbit ugyanis sajnos kizárólag az első két mozifilmet, így a Váratlan utazást, valamint a Smaug pusztaságát dolgozza fel, és bár mindkettőt nagyszerű élmény legósított formában viszontlátni, viszont valódi befejezés hiányában mégis kicsit csalódás. Mindezt annak ellenére is kijelenthetjük, hogy a Traveller’s Tales megalkotta az utóbbi évek legjobb, legszebb és legtartalmasabb Lego-játékát, ami több szempontból még a nagyszerűen sikerült The Lego Movie Videogame-et is képes volt túlszárnyalni.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Nyilván a sorozat újabb epizódjainak megítélésében óriási szerepet játszik, hogy az adott franchise mennyire kedvelt a rajongók között, hiszen az vélhetően senkinek sem okoz meglepetést, hogy a fejlesztők ezúttal sem alkalmaztak túl sok újdonságot a játékmenet terén. Nem csak a lefestett fantáziavilág, hanem a mechanizmus tekintetében éppen ezért a Lego The Hobbit egy kicsit olyan, mintha a Lego The Lord of the Rings folytatása lenne, és ezt a tényt erősítik a hasonló karaktermodellek, a pályák, valamint az a tény, hogy az ott bevezetett újításokat ezúttal ismét előtérbe helyezték.

Mivel tehát a spanyolviasz ezúttal sem lett feltalálva, a játék továbbra is egy szórakoztató, minden téren családbarát kaland lett, amelyben az a célunk, hogy átverekedjük magunkat az első két Hobbit-mozifilm eseményeit és helyszíneit feldolgozó pályákon. A harcok mellett természetesen ezúttal is nagy szerepet kap a gyűjtögetés, valamint az építés és a rombolás, amelyek mellett gyakran leleményességünkről is tanúbizonyságot kell tennünk a fejtörőkkel, valamint a főellenfelekkel vívott küzdelmünk során, akiket és amiket minden esetben csak valamilyen taktika segítségével tudunk majd legyűrni.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A jól ismert karakterek mellett visszatért a korábban megismert nyitott világú játékmenet, ami a sorozat történetének eddigi legnagyobb területét takarja, azonban leginkább csak összekötő kapcsot jelent a nagyobbacska pályák között, egyfajta extra opciót ahhoz, hogy újabb kalandokat élhessünk át, merthogy a játéktér már nem csak nagy, hanem interakciókban is gazdag. Ennek köszönhetően a fő történeti száltól független mellékes feladatokat kutathatunk fel, földalatti barlangokba merészkedhetünk le, vagy csak egyszerűen gyűjtögethetjük a különféle használati tárgyakat, amelyekből újabb varázslatos fegyvereket vagy a továbbjutáshoz szükséges eszközöket alkothatunk magunknak.

A Lego The Hobbitban ugyanis minden eddiginél komolyabb szerepet kapott a tárgykészítés lehetősége, ami gyakran nem csak fejtörőként szolgál, hanem extra küldetések és egyebek megnyitásában is szerepet játszik, azonban sokszor bosszúságot is okozhat azoknak a rajongóknak, akik sietősen szeretnék letudni a nagy kalandot. Számtalanszor előfordulhat például, hogy bár a továbbjutás módja egyértelmű, például fel kell építenünk egy hidat, ám előbb össze kell gyűjtenünk hozzá elegendő deszkát, követ és kötelet. Ehhez tehát - amennyiben útközben még nem sikerült - előbb fel kell fedeznünk a nyitott világ egyes részei, hogy felkutassuk a szükséges alapanyagokat, ami sajnos nem minden esetben lesz csupa móka és kacagás.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Nem úgy maga a Lego The Hobbit által elmesélt történet, amit a könyvben és a filmvásznon egy epikus kalandként ismertünk meg, azonban a Traveller’s Tales fejlesztőinek sikerült olyannyira kiforgatniuk, de sokkal inkább hozzátenniük saját humorukat, hogy abból egy kellemes és aranyos kis komédia kerekedett. Ki ne mosolyogná el magát például, amikor Zsákos Bilbó a váratlan utazás reggelén - az esti bulitól másnaposan - kismackóval a kezében ébred fel? Ez pedig csak egy a sok száz apró fricska és poén közül, ami miatt még a filmek és a könyvek legnagyobb rajongóinak is érdemes legalább egyszer átélni a Lego The Hobbit bohókás történetét, ami természetesen nem lép túl bizonyos határokat, így egyáltalán nem válik sértővé, sőt folyamatosan igyekszik követni a filmekben látott pillanatokat.

Ehhez hozzátartozik, hogy a pályákon rendre átvehetjük az irányítást a legismertebb szereplők felett, így Zsákos Bilbó és Gandalf mellett több tucatnyi hős bőrébe bújhatunk bele, akik egytől egyig sajátos képességekkel rendelkeznek, így nem csak színesítik a játékmenetet, hanem tulajdonságaikat az egyes fejtörők vagy akadályok leküzdéséhez is felhasználhatjuk majd. A Lego The Hobbit ezenfelül természetesen ismét kedvez a kooperatív mód szerelmeseinek, amivel sokkal nagyobb élmény lesz átélni a kampányt, hiszen nem csak pergősebb és kiegyensúlyozottabb pillanatok várnak ránk, hanem a csattanók is viccesebbé válnak egy jó társaságban.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: A Lego The Hobbit külleme ugyan messze nem tekinthető még újgenerációsnak, azonban az előző részekhez képest óriási fejlődés tapasztalható ezen a téren, így már nem csak az átvezetők alatt, hanem konkrétan játék közben is részletesebb, kellemesebb összhatású grafika vár ránk. Emiatt ugyan egy kicsit magasabb lett a gépigény a korábban megszokotthoz képest, de az optimalizálásra továbbra sem lehet panasz.

Kezelőfelület, irányíthatóság: A tárgyösszeállító rendszer, a nyitott világ és az egyéb lehetőségek egy kicsit összetettebbé tették a Lego The Hobbit kezelhetőségét, de mivel a jól ismert szisztémát használták fel a Traveller’s Tales emberei, ezért nagy meglepetések nem várnak majd ránk az irányítás terén. A PC-s változat tekintetében a kontroller továbbra is indokolt a kiegyensúlyozott élményhez, máskülönben nagy kellemetlenségek várnak ránk például az ügyességünkre alapozott fejtörők, vagy a The Lego Movie Videogame-ből átemelt építkezős részek esetében, amelyekkel kapcsolatban érdekesség, hogy már nem csak hagyományos Lego-készleteket használhatunk, hanem a Technics-csomagokban megtalálható speciális elemeket is.

Játszhatóság: Amennyiben a Traveller’s Tales megvárta volna a harmadik Hobbit-mozifilmet is a játék kiadásával, akkor egy sokkal tartalmasabb és egységesebb kaland lett volna a Lego The Hobbitból, így azonban a 10-15 órás játékidő ellenére is komoly hiányérzetünk lesz. A fejlesztők ugyan megígérték, hogy a film érkezésével egy ingyenes letölthető tartalom keretein belül kibővítik a történetet, de az már nem lesz ugyanolyan, mintha egyben élhettük volna át a teljes mesét.

Intelligencia, nehézség: A Lego The Hobbit továbbra is megmaradt a családbarát formulánál, aminek köszönhetően nem óriási, sokkal inkább emlékezetes és mókás kihívások várnak ránk, amiben nem sok szerep jutott a mesterséges intelligenciának, sokkal inkább a készítők kreativitásának, amiből szerencsére nem volt hiány - kivéve az újdonságokat, azt ugyanis egyáltalán nem találni a játékban.

Hangok, zene: A filmek során megismert magasztos dallamok szinte kivétel nélkül felcsendülnek a pályák során is, aminek köszönhetően ezen a téren nem érheti panasz a Traveller’s Tales csapatát, és mindez természetesen igaz a szinkronokra is, amelyek szintén magas minőséget képviselnek.

Összegzés: A Lego The Hobbit minden aprócska hibája ellenére is az utóbbi évek egyik, ha nem a legjobb legósított adaptációja lett, amit nem csak J.R.R. Tolkien sajátos világának, hanem a fejlesztők kreativitásának is köszönhetünk. A komolyabb újdonságok ugyan még mindig nagyon hiányoznak, de amennyiben szeretted a korábbi epizódokat, főként a Lego The Lord of The Rings címűt, és imádtad az eddig megjelent két Hobbit-mozifilmet, akkor te is garantáltan a szívedbe zárod majd a végeredményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jackoneill90 #2
    psp-re vajon megjelenik e? nagyon jók voltak az eddigi legók.
  • Fbn Lx #1
    az 5csillag.giffel gáz van