Kruza Richárd

A világ legkisebb fényképezőgépe

Az új szerkezet keveset fogyaszt és kicsi, ám normális használatra teljesen alkalmatlan.

Az új szerkezet annyira kicsi, hogy normális használatra már csak emiatt is alkalmatlan. Ez persze nem jelent problémát, mivel az Egyesült Államokbeli California Institute of Technology által kifejlesztett minigép speciális, hadászati céllal készült el. Az új gép éppen akkora mint egy mikrochip (lényegében az is), és kifejezetten az amerikai hadsereg távirányítású mini megfigyelő repülőgépeihez készült. Ezeknél a robotrepülőgépeknél ugyanis éppen a kis méret a lényeg, mivel így veszélyes helyeken képesek például épületekbe is behatolni, miközben a "pilóta" valahol biztonságban irányít.


A kis méret és súly mellett a megfelelő működéshez arra volt szükség, hogy az eddigieknél kevesebb áramot fogyasszon az új szerkezet. A mai fényképezőgépek esetében ugyanis az érzékelő és az áramkör külön egységet képez, emiatt a legtöbb elektromos energiát nem is e két egység, hanem a közöttük lévő rendkívül bonyolult kommunikáció használja fel.

A fejlesztést a Pentagon és a NASA finanszírozta, melynek az volt a célja, hogy egy fényképezőgép összes alkotóeleme egyetlen mikrochipen helyezkedjen el, így egy kicsi, önálló és alacsony energiaigényű, de megbízható egységet alkotva. A megfigyelő robotrepülőgépekhez készült fényképezőgép rádióhullámmal egy kilométer távolságról távirányítható, és bizonyosan nem lehet majd kapni a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #13
    Ezek a kis kamerachipek nem uj dolgok. A jelenlegi telefonomban a vga es a 2 megapixeles kamera chip is hasonlo. A meghajtasa teljesen szabvanyos, van rajta egy soros busz a vezerleshez (ezek tobbnyire spi, i2c, 1wire protokollokon mukodnek) es van rajta egy 8 bites digitalis kimenet, amin a kivalasztott formatumban kiadja a jelet (rgb24 eseten 3 orajel/pixel). A fesztultsegszintek 5V es 3.3V kozott szoktak lenni, de letezik 1.2V-os valtozat is. A meghajtashoz szukseges doksik letolthetoek az adott chipgyarto weboldalarol. Ha a kimeneti formatum ismert, mar egy 100 forintos pic microvezerlo is megteszi. A fenti abran ugy nez ki, hogy a vezerlo a chippel egy tokba van rakva. Viszont a tapot a kis robot kivulrol kapja (a kep aljan lathato vekony drotokon).

    Egyebkent kellene a cikkben emlitett 5x5mm-es, a jelenleg elerheto 20x20-asok tul nagyok a modelleimhez. (a 20x20 milis 2.4Ghz-es radios 2-2 mm-el tullog a vezetofulken)
  • passatgt #12
    akkor egy kémtollból szedted ki:)
  • roliika #11
    Nem publikus, hogy honnét van. :D Nem mobilbol, mert ez CMOS kamera, nem CCD, és 352*288 pixel.

    A meghajtásához egy 8 dolcsis Anyka mobilprocesszor kell. Ami mellesleg MP3-at, és H264 kódolást is tud természetesen korlátozottan, kisfelbontásban alacsony bitrátával..de tud. Ez a mobilproci megtalálható többek között a kínai 4000ft-os lejátszókban, karóra telefonokban, és egyéb olcsó kütyükben..nem feltétlen igényel szoftveres támogatást..önmagában működőképes. :)

    Érdekes dolgokat gyártanak a kínaiak, az Anyka is teljesen kínai termék. :) Van hozzá driverem ha esetleg kell valakinek. :D
  • exac #10
    ja. kiguberáltad egy mobiltelefonból :) ez soha sem fog működni, mert kell hozzá speckó vezérlőIC, ami a mobil többi részében (az alaplapon) volt.

    hát nekem még ennél is kisebb kamerám van. 2x2 mm, szintén mobilból. VGA felbontás, valamikor 3G video telefonáláshoz lehetett használni. persze úgy ahogy van használhatatlan, mert ez is csak a hozzá való spec. vezérlő IC-vel működik, ami meg valahol a beázott alaplapon van/volt.. :)
  • norbi4567 #9
    Ez véletlenül nem telóból van?
  • roliika #8
    Nekem meg ilyen van..csak, hogy menőzzek: Ez itt ni...

    Hát ez sem túl nagy. :D Mellesleg eladó..lábkiosztás ismeretlen, érdeklődni priviben, ez az 1 darab van.
  • hangulati #7
    Drotok nelkul a farabol meggyozobb lenne. Biztos a sotet enrgia hajtja.
  • caprocorno #6
    Máááárpedig ilyen állat egyszerűen nincs!
  • darkhill #5
    Áhhh majd a terroristák kifejlesztik az elektromos békát aztan akkor indul igazan be a mikrochip haboru!
  • globint #4
    Szóval, valami ilyesmi kamera lehetett az Ezékiel könyvében, mivel a többi embernek nem szabad volt észrevenni a kamerát, ezért az valami kis apró, adóvevővel ellátott cucc lehetett, és az így a kapott képet egy 21 colos monitoron látta Ezékiel, mint-egy látásban:
    5. Ez 11,24 A lélek pedig felvőn engem, és vive Káldeába a foglyokhoz látásban az Isten lelke által, és felszálla előlem a látás, a melyet láttam.