Alex

Új Canon SLR-ek várhatók januárban?

Egy Canon vezető elkotyogta, hogy a cég új SLR-t fog bejelenteni a januári PMA-n. Pletykák szerint ez vagy a 400D vagy az 5D utódja lehet.

Egy svéd weboldal, a Kamera and Bild a Canon svéd vezetőjére, Robert Westinre hivatkozva közölte, hogy a cég január 24-én, egy héttel a Photo Marketing Association aktuális kiállítása előtt új termékeket fog bemutatni. Mivel konkrét típusszámokat nem nevezett meg, csak a neten terjengő pletykákat lehet idézni, melyek szerint a belépőszintű EOS 400 D és/vagy az 5D utódjáról lehet szó. Ezek a vállalat tükörreflexes sorozatának legöregebb darabjai, de persze más okok is vannak a tippek mögött.

Első az időzítés: a Canon nagyjából másfél évente szokta frissíteni belépőszintű SLR termékeit. A 10 megapixeles, harmadig generációs 400D 2006. augusztusában jelent meg, a 8 megapixeles 350 D 2005. februárjában, az első, kategóriateremtő 300D pedig 2003 augusztusában került piacra. A második ok a marketing kérdése. A karácsonyi szezon miatt a 400D értéke erősen erodálodott, a kereskedők hatalmas akciókat hirdettek meg rá, olcsóbb alternatívaként a régebbi EOS 350D-t promózták a boltok, azaz egyben ki is takarították a raktárakból a megmaradt készleteket.


A versenyképesség a harmadik indok: elemzők szerint a cég legfőbb riválisa, a Nikon nagyon jó munkát végzett a belépőszintű D40 és D40x megkonstruálásakor, és erre a Canonnak válaszolnia kell. Az SLR piacon a legolcsóbb termékeknek speciális szerepe van: itt kell megfogni a vevőt, aki később, amikor fejleszti a gépét a cég által gyártott lencséket fog tükörreflexes gépéhez venni, az igazi hasznot ezeken lehet besöpörni. Ráadásul a kedves felhasználó így későbbi vázcserekor is a vállalat termékét választja, mivel macerás a beszerzett objektíveken is túladni, azok helyett is újat venni.

A CNET szerkesztője egyenesen konkrét tippig megy: véleménye szerint a 450D személyében egy 10 megapixeles, 3 collos képátlójú kijelzős, ISO 1600-ra képes, Digic III képfeldolgozó processzorral szerelt, másodpercenként 4 vagy 5 felvételre képes masinát fognak bejelenteni. Kit árként 799 dollárt jelöl meg, ebbe a váz mellé az új stabilizált 18-55mm EF-S objektívet is csomagolni fogják. A képstabilizált objektív árukapcsolása a Sony, Pentax, Panasonic, és Olympus vázba épített szenzoros stabilizátora miatt szükséges lépés, ráadásul az SLRgear cikke szerint az alapobjektív minősége javult, "figyelemreméló fejlődést" hozott sokak által bírált elődjéhez képest.


Az 5D már komolyabb kérdés. Ez egy teljes képkocka méretű érzékelővel épített, un. full frame gép, ilyet az 5000 dolláros Nikon D3 pár hónappal ezelőtti bejelentéséig semelyik más gyártó nem forgalmazott. A Canon 2005 augusztusában jelentette be 3300 dolláros áron, mely mára 2100-ra csökkent. Éppen ezért sokan várják már utódját, melynek neve a találgatások szerint 5D II vagy 7D lesz.

A masina széleskörű kritikai elismerésben részesült képminősége miatt, de persze felsőkategóriás gép lévén széles tere van a további fejlesztéseknek. Az 5D még a régi Digic II chipet használja, szemben az újabb Canon SLR-ekkel (1D Mark III, 1Ds Mark III és 40D), melyekben már a Digic III van. Szintén megfontolandó a por- és cseppálló kivitel: az 1300 dollárért árult 40D már időjárásálló burkolattal került a boltok polcaira, és egy 5D kategóriás szerkezet számára is versenyelőnyt jelentene ez. A zajcsökkentés mindig napirenden van, és végül a szenzor pormentesítését is be kellene építeni, mely már minden mai SLR sajátja.

Mivel csak pletykákról van szó, persze lehetséges, hogy a cég az 5D utódjának bejelentését a nagyobb médiavisszhangot biztosító őszi Photokina kiállításig visszatartja, ráadásul mindkét név, az 5D Mark II és a 7D is helyes lehet, azaz akár két különböző jellemzőkkel bíró utód is várható. Az viszont biztos, hogy valamit be fognak jelenteni, mivel már októberben közölték, hogy két csúcskategóriás teleobjektíven dolgoznak, a 200mm f/2.0 és a 800mm F/5.6-os gigászon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #12
    Üdvözöllek a Canon L-series világában - avagy a titokzatos por és cseppálló, szigetelt objektívek között (Nikonnál azt hiszem EX, de Pentaxnál és Olympusnál is a high-end objektívek bírják az esőt)
  • babajaga #11
    "a 400D értéke erősen erodálodott,"

    Devalválódott. Az időjárásálló ház igen nagy humbug.Ugyanis ott van az optika, nehogy már azt is légmentesre csinálják!
  • Mister #10
    ha rossz az idő, megáll a gép... :D
  • aaaaa #9
    Az 5D már komolyabb kérdés. Ez egy teljes képkocka méretű érzékelővel épített, un. full frame gép, ilyet az 5000 dolláros Nikon D3 pár hónappal ezelőtti bejelentéséig semelyik más gyártó nem forgalmazott. ... Csak a Kodak mondjuk már 2002-ben !!! ... DCS14n, vagy 2004-ben a DCS SLR 13,9 megapixellel...
  • Blasta #7
    Tuti vannak akik nem tudják álmukból felkeltve a 400d 2006 aug.-i bejelentését :)

    Amúgy sztem mindkettő kijön januárban, a 450D azért mert ideje, az 5D MkIII/5Ds/6D pedig azért mert a középmezőnyben (is) lett elp*csázva a canon a nikon által, kell vmi ami billent a mérlegen egy hangyaf*sznyit
  • fade2black #6
    micsoda csoda eltelt a 400Dóta 1.5év és jön az utód.

    Nemmindha nem évek óta pont 1.5évenként jönne az új entry level canon.
  • G_ArchAngel #5
    40D mióta időjárásálló?
    Canon-nál erről tudnak?:)

    Végülis a napsütést, kellemes esti szellőt, madárfüttyöt jól bírja - erre elég is a kártya- és akksiajtó új szigetelése:)
  • Mister #4
    5Ds lesz az, én mondom :)
  • Lateralus #3
    így honosodott meg a kifejezés. az angol szakzsargon is a szenzor tisztításáról beszél, nem a szűrőjéről. igazad van, de a szenzor előtti réteg pucolásáról van szó, ami fontos része az érzékelőnek.
  • Cat #2
    A tükörreflexes gépek objektívje cserélhető, és ha nincs rajta az obi (azaz amikor cseréled) a por rákerül a CCD-re.