Dojcsák Dániel

SG Karácsony I.: Online vásárlási tanácsok

Sorban állás, kabát le, kabát fel, hova tegyem? Szatyrok, csomagok, dobozok, parkolójegy, tömeg. Óóó, itt olcsóbb lett volna! Itt nincs az a típus, de nem baj, jó lesz ez. Jön a karácsonyi szezon, ajándékok és nagybevásárlások ideje, de a fenti gondokat hagyjuk meg annak a 6 millió honfitársunknak, aki nem használ internetet. Aki viszont igen, az számos előnyt élvezhet, legyen szó információszerzésről vagy akár online vásárlásról.

A legnagyobb kérdés évről-évre, hogy mi újság az online áruházak háza táján, milyen termékeket érdemes vagy szabad megvenni online, hol nem kell feltétlenül ragaszkodni a tapintás élményéhez, illetve milyen garanciákat tud adni az online bolt, biztonságos-e egyáltalán. Mielőtt valaki komoly monitor előtti költekezésbe kezd, nem árt megtanulni néhány aranyszabályt, mint ahogy a boltokban is odafigyel a legtöbb ember arra, hogy jól adtak-e vissza neki vagy éppen sértetlen-e a csomagolás.

Fizetési módok

Az offline üzletek nagy részében ma még teljesen természetes, hogy a közel 4 ezer éve használatos készpénzfizetést használjuk, míg az online életben ez a legkevésbé preferált lehetőség. A legtöbb termék megrendelése esetén választhatunk, hogy az adott üzletben kívánjuk átvenni a terméket vagy szállítsák-e ki otthonunkba/irodánkba, s az esetek túlnyomó többségében mindkét verzió esetén fizethetünk utólag készpénzzel is. Ennek előnye, hogy egészen addig nem kell pénzt kiadni, amíg a termék kézzelfogható közelségbe nem kerül. Persze a futár biztosan nem fogja engedni, hogy a csomagolást kibontsuk egészen addig, amíg ő meg nem kapta az ellenértékét, így tehát a bolti átvételt leszámítva minden fizetési mód igényel némi bizalmat a vevő részéről.

Éppen ezért érdemes nem csak a vásárlás tárgyának alaposan utánanézni, hanem a kereskedőről is megtudni mindent amit lehet, s igyekezni a párszáz forinttal alacsonyabb ár csábító ereje helyett inkább a megbízhatóságot szem előtt tartani. Ha ez viszont stimmel, akkor semmi akadálya nincs annak sem, hogy a megrendelt árut előre internetes fizetésre is alkalmas bankkártyával fizessük ki.

Alapesetben a dombornyomott VISA/Mastercard/AmEx kártyák alkalmasak erre, de ma már egyre több pénzintézet enged internetes vásárlást az elektronikus kártyákkal is, mint a Maestro vagy a Visa Electron. A legbiztonságosabb megoldás viszont a virtuális kártya igénylése, amire bankon belül a folyószámláról azonnal lehet átcsoportosítani összegeket, mindig épp annyit, amennyibe a kívánt termék kerül. Amennyiben valaki online piacokon, aukciós szájtokon vásárol, akkor érdemes manapság már egy PayPal regisztrációt is tartani, amivel a fizetés vagy éppen a pénz begyűjtése egy eladás után egyszerű folyamat és a világ minden részén elfogadott.

Online sikertermékek: könyv, film, játék, zene

Évek óta az egyik legerősebb online kereskedelmi termékek közé tartoznak a könyvek, zenék, filmek, játékok, mivel ezeket nem kell megtapogatni mielőtt megvesszük. A kiemelt szerep ellenére az internetes könyvkereskedésben komolyabb forradalom nem következett be. Legnagyobb előnye még mindig az, hogy könnyen kereshető, teljes választékból lehet tematikusan böngészni, majd a kiválasztás után többnyire valamilyen jelképes összegért, vagy megfelelő vásárlási összeg felett 1-2 napon belül az egész ország területén ingyenesen házhoz szállítja valamelyik futárszolgálat.

A három legnagyobb online is kereskedő könyváruház, a Libri, Bookline és az Alexandra is igyekszik a kényelem mellett árral is csalogatni, így a könyvek szinte mindegyike 5-25%-os, akár 40-50%-os kedvezménnyel vásárolható meg a neten, sőt időnként egyes kiadók könyveire jóval nagyobb kedvezmény is van. A Bookline a klasszikus könyvesbolti funkció mellett antikváriumként is funkcionál (lévén ebből nőtte ki magát anno), sőt zenei CD-ket, filmeket, játékokat, sőt drogériai terméketet is meg lehet innen rendelni. Ami viszont még mindig hiányzik a hazai frontról, hogy bele lehessen lapozni virtuálisan a könyvekbe. Nem igényelne komoly erőforrásokat, hogy legalább a legfontosabb újdonságok néhány oldala olvasható legyen PDF formátumban.

A filmek és zenék terén ilyen probléma szerencsére nincs, hiszen a filmek előzetesei, bemutatói számos helyen fellelhetőek, míg a zenéket a MySpace keresőjén keresztül, vagy a YouTube-on ellenőrizhetjük. Az ajándék zene vásárlás esetén pedig nincs is jobb eszköz, mint a Last.fm, ahol ismerve szerettünk néhány kedvencét, könnyen kiderülhet, hogy minek örülne még, ha a fa alatt lelné anélkül, hogy komolyabban el kellene mélyülni az adott zenei stílusban. Annak ellenére, hogy a CD vásárlás idejétmúlt dolog, egy-egy nagy kedvencnek még mindig lehet örülni műanyag korongon, illetve talán kicsit furcsa lenne egy USB pendrive-on átadni az online vett zenét.

Ennek ellenére teljesen nyugodt szívvel lehet rendelni muzsikát is online, igaz egyes tapasztalatok szerint érdemes a futárszolgálatokra hagyatkozni a posta helyett, illetve mindenképp december 10-e előtt ajánlott leadni a rendelést, legyen szó a hazai üzletekről vagy éppen bármelyik külföldi áruházról. Ugyan a zenék esetén komoly árengedményekre nem kell számítani a bolti árakhoz képest, viszont a DVD film fronton nagyon is érdemes szétnézni. A hipermarketek összehányt turkálójához és nyeszlett polcos kínálatához képest bármelyik online DVD üzlet komoly terhet vehet le az ember válláról. Szinte mindenkinek vannak kedvenc filmjei, melyek még nincsenek meg otthon, de szívesen nézegetné unalmas óráiban, a nem premier filmek pedig többnyire 1-2 ezer forintos áron megtalálhatóak ezeken a gyűjtő oldalakon.

A számítógépes vagy konzol játékok terén hasonlóan jó a helyzet, hiszen az említésre méltó játékokról számos elemzés, teszt, bemutató készül, illetve a kipróbálható verziók is letölthetőek a lelkiismeretes játékosok számára vásárlás előtt. A sima dobozos termék vásárlásának lehetősége mellett egyre több kiadó próbálkozik a fizetős letöltéses megoldással is. A Steam rendszerről talán már mindenki hallott: az eredetileg a Valve játékainak online bazárjaként működő lap mára már 141 fejlesztőcsapat termékeit kínálja letölthető formában, ráadásul nem is húzós áron. Az egészen friss Call of Duty 4 például dollárról átszámítva alig 8600 forintot kóstál. Az Electronic Arts is próbálkozik letöltési kódok árusításával, bár merész módon a dobozos és a kódos változat fillérre azonos áron kínálkozik. Ez nem túl csábító, ha egy jó kis papír kézikönyvet is kapunk a játék mellé. El a géptől: parfüm, zokni, pulóver

Van az úgy, hogy nem tudjuk mit kellene adni valakinek, de mindenképp választani kell valamit, még akkor is ha az nem lesz túl személyes. Ilyen esetekre jöhet jól egy újabb webkettes szolgáltatás, az Ajándékozz.hu, ahol a felhasználók (is) javasolhatnak ajándék ötleteket, amiből a többiek böngészhetnek, illetve a csatlakozott partnerek esetén egy kattintással az adott ajándékötletet forgalmazó kereskedő online boltjában találja magát a látogató, s akár azonnal rendelhet is. A szolgáltatás ígéretes, igaz egyelőre kicsit sivár a felhozatal, de mindenesetre ötletes. Ezzel szemben az itthon is egyre népszerűbb online aukciós szájtokon, mint a Vatera vagy a Tesz-Vesz ma már nem csak az ütött-kopott szocreál szekrénysor eladó, hanem szinte bármilyen új vagy használt műszaki cikk, irodai vagy otthoni kiegészítő, festmény, bútor, akármi. Érdemes körülnézni akár keresgélési, akár eladási szándékkal, mert meglepő dolgok bukkannak fel a listákban.

Ha van valami, amit nehéz neten venni, az a ruha és a kozmetikum. Amennyiben valaki nem tudja, hogy milyen illatra vágyik választottja, akkor eszébe ne jusson vaktában lövöldözni, ha viszont már van egy kiszemelt márka, akkor akár a Google segítségével is könnyedén lehet üzleteket lelni. Az egyetlen kérdéses pont szintén a megbízhatóság: ismeretlen bolt esetén, főleg ha nem hallottunk még róla senkitől csak kiköpte a kereső, akkor elsőként érdemes körbenézni a weboldalon, ellenőrizni, hogy van-e fizikai elérhetőség, akár egy teszt telefonhívással ellenőrizni, hogy valós adatok szerepelnek-e. Az is okos ötlet, hogy a közösségi portálok segítségével utánaérdeklődjünk, hogy van-e valakinek tapasztalata az adott céggel kapcsolatban.

Ha alaposan áttanulmányoztuk a jogi dumákat és a rendelési feltételeket és mindent rendben találtunk, akkor sem érdemes a havi fizetést ott elkölteni első alkalommal - ha van még idő, akkor egy kisebb teszttel érdemes indítani. Bizakodásra adhat okot, ha az üzlet egy nagyobb portál berkein belül található, hiszen így valószínű, hogy ők már ellenőrizték valamilyen módon a partnerüket, illetve az onnan átirányított vevők jelezték volna ha bármi gond van.

A próbafülke hiánya a ruhabizniszt örökre a fizikai boltokhoz láncolhatja, de kreatív emberek megtalálták azt a rést, ami sikeres lehet hosszútávon is. Ez pedig az egyedi ruhakészítés. Barátoknak simán jó ajándék lehet bármilyen alkalomra egy vicces vagy emlékezetes mintával ellátott póló, pulcsi vagy táska. Erre egyre többen vállalkoznak neten keresztül, sőt egy ideje egy olyan bolt is működik, ahol egy flash alkalmazás segítségével mindenki maga tervezheti meg egyedi ruhadarabjait, míg a számláló dinamikusan kalkulálja, hogy éppen mennyibe kerül a még nem is létező termék. Emellett persze néhány divatmárka is képviseli magát neten, lásd például az évtizedes tapasztalatokkal rendelkező OTTO katalógusáruházat, de erősen megfontolandó bármilyen méretre szabott divatcikket neten rendelni.

Van itt minden!

Kicsit tovább böngészve a hazai online boltok kínálatát kiderül, hogy ugyan egy évvel ezelőtt még sok termékkategória fekete folt volt, addigra ma már szinte bármi megtalálható. Sokan ilyenkorra időzítik a háztartási gépek, szórakoztató elektronikai cikkek beszerzését is, amik mára szintén egyszerűen beszerezhetőek neten is. Az első lépés a megfelelő termék kiválasztása. Ha megszületik az ötlet, hogy a karácsonyfa alatt mosógép vagy mikrohullámu sütő, LCD TV vagy házimozi rendszer lapul majd, akkor érdemes elsőként a preferált gyártók oldalait végig böngészni, ahol a marketing duma mellett pontos specifikációk és képek is lesznek, nagyban segítve az összehasonlítást.

Ezután nem felesleges kör, ha fórumokat böngészve a vevő megpróbálja kideríteni, hogy akik megvették már az adott terméket, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek. Ilyen fórumok keresésében szintén nagy segítség a Google, de ha mondjuk GPS navigációs eszközt keresünk, akkor érdemes egyből a szakoldalak közösségi tereit, a fórumokat böngészni. A boldog keresgélés után letisztulhat a kép, a potenciális készüléket pedig be is árazhatjuk összehasonlító oldalak segítségével. Persze aki jobban bízik a nagyobb áruházak kínálatában, az megpróbálhatja megkeresni ismert boltok online rendelési felületén.

A netes rendeléskor a vásárlóknak megvan az a törvényadta lehetősége, hogy 8 napon belül elálljon a vásárlástól, amit a távolban lévők közt létrejött szerződésekre vonatkozó szabályozások biztosítanak. Megrendelés előtt mindenképp érdemes megbizonyosodni ennek biztosításáról, hisz ha mégsem tetszik az adott árú, ha mégsem jó ránk, ha nem olyan mint vártuk akkor is van menekülési lehetőség. Ugyan ilyenkor többnyire a visszaszállításról nekünk kell gondoskodnunk, akkor is, ha a házhozszállítás ingyenes volt, de mégiscsak jobb, mint egy általunk használhatatlan termék.

A jótállás viszont a vásárlás módjától függetlenül ugyanúgy érvényes minden termékre. Erről szintén kötelező jelleggel meg kell bizonyosodni vásárlás előtt, hogy 1 év, 3 év, teljeskörű garancia vagy szavatosság jár-e. A körültekintő és tudatos fogyasztót az esetek nagy részében nem érheti komoly meglepetés, legalábbis nagyobb és több semmiképp, mint a szokványos fizikai vásárlásoknál. Figyelembe kell venni az online vásárlás sajátosságait, veszélyeit, igyekezni kell kihasználni az információtöbbletből, a gyorsaságból és szabadságból adódó előnyöket, amivel nem csak forintokat, de a nyüzsgő decemberi forgatagban értékes órákat, napokat lehet megtakarítani. Annál szebb ajándék pedig nincs, ha ezt a felszabadult időt a modern vásárló otthon, nyugalomban tölti, a karácsonyi harangok csilingelésére várva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Möci #33



    Írtad:
    "Mondjuk az online fizetésben sem hiszek, mivel banki infós vagyok, tudom mi megy. "

    Srác koromban nyaranta cukrászdában fagyit kevertem. Azóta nem járok cukrászdába. Pékségben is dolgoztam, azóta otthon sütjük a kenyeret. Barátnőm is volt, azóta ...

    Az ott dolgozók teszik olyanná a bankokat amilyenek!
  • szvini #32
    De ez NEM REKLÁM, szóval ez most az adminnak szol megne merjen bannolni :D
  • szvini #31
    nekem az egyik C-vel kezdődő és IB-el folytatódó pénzintézetnél alapból adtak egy internet kártyát is hasonlo okokból.
  • nyikolaj #30
    amennyire én tudom amazon nem szállít elektronikai cuccokat Mo-ra, de a weboldalon kell megnézni
  • Jogurtosz #29
    Online vásárlással kapcsolatban kérdeznék. Mondjuk szeretnék venni a közeljövőben egy iPodot, és ahogy nézegettem amazonon jóval olcsóbb mint MOn, szóval aki már vásárolt ott az milyen tapasztalatokat szerzett? meg például ilyenkor kell e, és ha igen mennyi vámot (vagy vmi adót) fizetni (mivel külföldről küldik).
  • I.C.ram #28
    Ezt hívják társkártyának :D
  • I.C.ram #27
    Amúgy ez a postaköltség is relatív. Kit érdekel 2-3 ezer forint postaköltség, ha magát az árút -10-15ezerrel olcsóbban kapom meg a webshopból. Szerintem az idő a legdrágább. Minek rohangálja érte, amikor ki is hozhatják? Ha én megyek érte, akkor benzin, BKV vagy más tömegközlekedési jegy/bérlet, sok sok idő. Van a francnak kedve a városban rohangálni. Örülök, ha nem kell.
  • I.C.ram #26
    Én sokszor rendeltem már online, házhozszállítással. Kártyával, utánvéttel, külföldről, belföldről, vidékről, mindenhonnan :) Eddig még soha nem volt gondom. Illetve egyszer üres cdtokot hozott ki a postás, de az a posta sara. Mára viszont már szinte mindenki futárszolgálattal csinálja ezeket. Szóval megbízhatóak.
  • akyyy #24
    anno én kaját rendeltem netről, irták hogy 60 perc max és kijön. 3 óra nulva hivnak h baj van él e még a rendelésel, mondtam hogy nem, de egszer csakkihozták, fizessem ki... pff
  • atomkrumpli #23
    5000Ft nem sok egy kicsit ?
    ennyi pénzért az ország keleti végébe elvisznek 30-40kg csomagot, más is írta hogy van már pár cég akik X Ft vásárlás felett ingyen elküldi.

    furky: az ötletedet már megvalósították, 800Ft/év

    SQJ: a futárnak kauciót kell letennie, ha valamit elcsór/elhagy/ellopják akkor fizet ő veszít a dolgon