Napi Online

CD, DVD árusításba kezd a Bookline.hu

Új részvények kibocsátásával másfél milliárd forintnyi új forrást vonna be a tőzsde egyik újonca, a Bookline.hu. A jegyzés május 16-án kezdődik, 900 forintos árfolyamon.

Alig zárult le a Közép-európai Média Holding Bookline-részvényekre tett nyilvános vételi ajánlata, az augusztus óta a parketten lévő netes könyváruház máris tőkét emel. Az április 30-i közgyűlés tegnap közzétett előterjesztéseiből kiderült, hogy a társaság jelenlegi, 327,5 millió forintos jegyzett tőkéjét új részvények kibocsátásával éppen 50 százalékkal, 491 millió 250 ezer forintra kívánják emelni. Az 1 millió 637 ezer 500 új Bookline-papírt 900 forintos áron bocsátanák ki. (Legutóbb, 2005 decemberében 200 forinton emelt tőkét az akkor még zárt rt.)

Az új részvények bevezetése után, ha megmarad a mostani tőzsdei árszint, a Bookline.hu tőzsdei kapitalizációja megközelíti a 4,5 milliárd forintot, ami az idei évre várható forgalom csaknem duplája. A tervezet szerint a részvényjegyzés május 16-30. között, a társaság székhelyén történne, de ezt megelőzően, május 1-jétől 15-éig a jelenlegi részvényesek írásban gyakorolhatják elővételi jogukat az újonnan kibocsátandó papírokra. Utóbbival aligha fognak sokan élni, hiszen 900 forintért a tőzsdén is hozzá lehet jutni a papírhoz, és az ott vett részvények ráadásul - az újakkal szemben - azonnal forgalomképesek.

A társaság az emeléssel bevonandó 1,5 milliárd forintnyi új forrást elsősorban ágazati és regionális terjeszkedésre kívánja fordítani, és a könyvek mellett egyéb termékek internetes kereskedelme is megindul. Máris elérhető Szlovákiában az egyelőre csak magyar nyelvű könyveket kínáló bookline.sl, s néhány hónap múlva elindul a román portál is. Az új részvények valószínű lejegyzője a jelenlegi 60 százalékos többségi tulajdonos lehet; ha az elővételi joggal kevesen élnek, az új tulajdonos a Bookline háromnegyedét birtokolhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #1
    De jó, a Bookline.hu az egyik kedvenc weboldalan, ha könyvet akarok rendelni!