Cseh Dániel

Digitális kereső tükörreflexes gépekre

Az SLR gépeknek felépítésükből adódóan van egy nagy hátrányuk kompakt társaikhoz képest. Ezen segít a Zigview-R.

Míg utóbbiaknál a hátsó LCD élőképet is szolgáltat - ami elforgatható kijelző esetén nagy szabadságot jelent a fotók elkészítésénél -, addig cserélhető optikás gépeknél csak a keresőbe belenézve láthatjuk mi is fog rákerülni a kész képre.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ez főleg talajközeli makrófelvételek készítésénél földön fetrengést jelent, vagy másik végletként fej fölül tömeget fotózva csak saccolhatjuk a képkivágást. Analóg fotózásból ismert megoldás a problémára a szögkereső, ennek digitális újragondolását készítette most el egy dél-koreai cég.


A Zigview-R kissé kínaipiacos bóvli hangulatot áraszt dizájnjával és büszke feliratával (hátha a fotós elfelejti mi is ez a cucc a táskájában). Ennél komolyabb negatívum, hogy a 200 fontba kerülő készülék legfontosabb paraméterét, a 2"-os LCD felbontását sajnos nem közli a gyártó.


Mellékelt adapterrel a legtöbb analóg és digitális gépre felhelyezhető a kereső, és az alapvető funkcióján túl használhatjuk kábeles távkioldónak is (kompatibilitási lista a gyártó oldalán). Ebben viszont kifejezetten erős, tud többek között előre meghatározott ideig exponálni (1 másodperctől 23 óráig), tág határok közt beállítható időintervallumon belül (akár 10 nap) sorozatot lőni, valamint a kilenc mezőre felosztott keresőkép világosságának változásait figyelve mozgásdetektorként is működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KM #8
    Már miért ne közölné?

    Zigview R
    Image Sensor 1.3M pixel CMOS sensor
    Display Color TFT LCD (176 x 220 x RGB)
    External Power DC 5V (AC power adapter)
    Built-in Battery Rechargeable Lithium Polymer Battery
    Time to charge 3 hours from empty to full
    Operating Duration 6 hours when it is fully charged (varies upon conditions and operations)
    AC Power Adapter Input voltage 100V ~ 240 V, Output voltage DC 5V
  • GregSB #7
    "Ennél komolyabb negatívum, hogy a 200 fontba kerülő készülék legfontosabb paraméterét, a 2"-os LCD felbontását sajnos nem közli a gyártó."


    LOL, prefesszionális kiegészítő :D
  • Cheky #6
    "Míg utóbbiaknál a hátsó LCD élőképet is szolgáltat - ami elforgatható kijelző esetén nagy szabadságot jelent a fotók elkészítésénél -, addig cserélhető optikás gépeknél csak a keresőbe belenézve láthatjuk mi is fog rákerülni a kész képre.

    Ez főleg talajközeli makrófelvételek készítésénél földön fetrengést jelent, vagy másik végletként fej fölül tömeget fotózva csak saccolhatjuk a képkivágást"

    Szivesen... :)
  • Gabo #5
    A tükörreflexes gépeknél nincs élő kép a hátsó kijelzőn. Ennek pedig az az oka, hogy a gép érzékelőjére csak az expozíció pillanatában jut el a fény.
    A fotó megkomponáláshoz a keresőt kell használni. Ezzel a keresővel egy tükör rendszer segítségével lényegében az objektíven nézel keresztül. Magyarul ugyan azt látod, mint amit a gép is lát. Az expozíció pillanatában a gép ezt a tükröt felcsapja az objektív mögül és így szabaddá teszi a fény útját az érzékelő lapka felé. Innen ered ennek a rendszernek az elnevezése is.
    A digitális tükörreflexes gépeknél a hátsó kijelző alap esetben a gép beállításainak kiírására és az elkészült képek visszanézésére szolgál.
  • OMax #4
    oooh en most nem ertem, nem ertek hozzam de a tukorreflexes kepernyojen mit lat az ember hanem a keszulodo kepet? s akkor meg minek ez. a kepen lathato gepnek is van hatul kijelzoje. Sorry ha hue vaok
  • Cat 02 #3
    exponálni (1 másodperctől 23 óráig)

    :D:D:D ilyen gépem lenne :P
  • KM #2
    De hasznos...
  • Loál János #1
    Spanyolviasz.