Berta Sándor

Európában a legnépszerűbb a Firefox

Egy felmérés szerint a Firefox népszerűsége régióról régióra változik: alternatív internetes böngésző népszerűsége azonban nagyobb értékben nő Európában, mint a tengerentúlon.

A Websidestory piackutató cég szerint míg például az Egyesült Államokban a Mozilla Alapítvány szoftverének térhódítása lelassult és szinte beásta magát a 6,75 százalékos piaci részesedésre, addig az európai országokban, így például Németországban a Firefox piaci részesedése már elérte a 22,58 százalékot. Az európai középhatalom világviszonylatban is a Firefox egyik fő bázisának számít és itt az Internet Explorer összes verziója legutóbb már csak 69,45 százalékos piaci részesedést könyvelhetett el. A Netscape, az Opera és a többi alternatív böngésző részesedése pedig 4,12 százalékot tett ki.

Böngésző
Németország
Japán
Internet Explorer
69,45%
93,92%
Firefox
22,58%
2,79%
Egyéb
4,12%
1,94%
Nem Firefox, Netscape vagy Mozilla
3,77%
1,26%

Firefox-használat Németországban és Japánban április 29-én

Ezzel szemben teljesen más képet mutat Japán, amely úgy tűnik ebben a tekintetben továbbra is az Internet Explorer és a Microsoft "kezében van". Az Internet Explorer változatainak az összrészesedése a Felkelő Nap országában 93,92 százalék, míg a Firefox kénytelen csupán 2,79 százalékos piaci részesedéssel megelégedni. A PC-Welt szerint az Egyesült Államokban az Internet Explorer piaci részesedése 88,86 százalék, a Firefoxé 6,75%, a Netscape-é és a Mozilláé együttesen 2,23 százalék, míg a többi böngészőprogram a piaci részesedés 2,06 százalékát tudhatja a magáénak. Amerikában a Firefox korábban havonta egy százalék piaci részesedést hódított el az Internet Explorertől. Később a növekedés már csak háromhavonta érte el az egy százalékot, mostanra pedig gyakorlatilag teljesen "bebetonozódtak" az értékek.

Böngésző
2005/04/29
2005/02/18
2004/12/3
2004/06/4
Internet Explorer
88,86%
89,85%
91,80%
95,48%
Firefox
6,75%
5,69%
4,06%
*3,53%
Nem Firefox, Netscape vagy Mozilla
2,23%
2,47%
2,83%
Egyéb
2,06%
1,90%
1,25%
0,95%
Böngészőhasználat az Egyesült Államokban, mindenfajta operációs rendszeren

Szakértők szerint a lassulás okait nem csak az elmúlt hónapokban nyilvánosságra hozott biztonsági hibákban kell keresni, hanem könnyen lehet, hogy a Firefox tábora kiapadt, vagyis ennél az 50-52 millió embernél többet egyszerűen nem érdekel az alternatív böngésző.

A Websidestory előrejelzése szerint azonban hiába tört most meg a Firefox térhódítása, 2005-ben csak az Egyesült Államokban az internetes böngésző még így is el fogja érni a tíz százalékos piaci részesedést. A helyzet pedig a szakemberek szerint majd csak az Internet Explorer új, 7-es változatának megjelenésével változhat.

Megkerestük Bártházi Andrást, a Firefox.hu oldalt üzemeltető WiSH iNTERNET Consulting cég ügyvezető igazgatóját is, aki elmondta: a Firefox.hu-t tavaly áprilisban indították, hogy hazánkban is minél többen megismerhessék, s kedvet kaphassanak ehhez a böngészőhöz. Azóta folyamatosan növekszik az oldal látogatottsága, s a látogatóik többsége le is tölti az aktuális verziót. Már a kezdeti hónapokban elérték a napi 200-300 letöltést, s ez a szám napjainkban átlag 1000-1100 letöltés körül van, amely az új verziók megjelenésénél akár 2000-3000 letöltés fölé is emelkedik.

A Firefoxot ezenkívül több portál is közzéteszi oldalán, az összesített információk alapján elmondható, hogy napi több ezres stabil letöltés jön ki átlagosan. Az Origo letöltési adatai szerint a Firefox 1.0.3-as verziót az elmúlt 24 nap alatt 24 000-en töltötték le.

Összességében tehát a magyarországi napi letöltések száma 3000-4000 környékén lehet - s ezen maga Bártházi András is mindig meglepődik, amikor az időszerű számokat hallja. Ezenkívül persze ne feledjük: sokan a Mozilla.orgról töltik le a Firefoxot, hiszen a beépített frissítés is ezt támogatja - így becslése szerint a külföldi tükörszerverekről történő letöltések is hasonló arányúak - ha nem magasabbak - lehetnek.

Nehéz meghatározni azt is, hogy Magyarországon hányan használják a Firefoxot, hiszen az a kérdés, hogy kinek a körében nézzük - egy számítástechnikával foglalkozó oldalon vagy linuxosoknak szóló portálon (ahol a célközönség, még ha esetleg szeretné, akkor se nagyon tudja a konkurencia Internet Explorerét használni) elsöprő többségű lehet az arány. A WiSH iNTERNET Consulting szerverén futó Weblabor oldalait Mozilla alapú böngészővel átlagosan a látogatók 60-70%-a nézi, a Firefox felhasználók 50% körül vannak, míg az Internet Explorer részesedése kezd 30% alá csökkenni. Bártházi András jelenleg olyan 10%-os Firefox és 15%-os Gecko-alapú (ebben benne van ugye a Firefox is) magyarországi piaci részesedésre saccol - a Weblaboron volt egy felmérésük, ahol szintén ilyen számok jöttek ki.

A Firefox letöltések száma, illetve a cégük által üzemeltetett oldalak statisztikája alapján magának a böngésző használatának az aránya is folyamatosan nő. Érdekes módon, hiába van egyre több hiba a Firefoxban, ez csak növeli az érdeklődést, az emberek várják az új verziót, és sokan kérdezték már tőlük e-mailben, hogy mikor jelenik meg az 1.0.4-es változat. Az ügyvezető igazgató szerint a Firefox nem azért biztonságosabb a többi böngészőnél, mert nincs benne hiba (sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem létezik hibátlan szoftver), hanem mert gyorsan megérkezik a javítás, illetve eleve úgy tervezték, olyan megoldásokat építenek bele, amelyek az ilyen hibák kihasználását megnehezítik.

Firefox 1.0.4 (magyar)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gnar killer #53
    4 böngészőt próbáltam és eddig a firefox az amivel megvagyok eljesen elégedve^^
  • BiroAndras #52
    Ami az FF-ben nagy királyság az IE-vel szemben:
    - Tabbed browsing. Én szóba sem állok olyan böngészővel, ami nem tudja.
    - Session Saver. Nagyon tudom élvezni, hogy ha ki kell kapcsolni a gépet, vagy valami egyéb gixer akad, nem vesznek el a megnyitott lapok.
    - Biztonság. A legtöbb hivatlan vendég IE sebezhetőséget használ.
    - Sebesség.

    És a marketingról csak annyit, hogy én még az eredeti mozillával kezdtem. És az FF-et is jóval az 1.0 verzió előtt már használtam.
  • Sil78 #51
    Igen, ezt mondtad már párszor, és tényleg fogalmam sincs, hogy nálad miért csinálja mindig ezt, és hogy miért nem segít egy tiszta install új profillal. Nem lehet, hogy esetleg a kiterjesztéseid között vannak olyanok, amik nem bírják egymást? Pl nálam a SessionSaver nagyon nem szerette a MiniT-t meg a TabMix-et (de ez persze csak saját tapasztalat)...
  • Razgon #50
    Felmérések suxx
  • FTeR #49
    imádom az ff-et, mondtam már?
    alig fél hete tettem rendbe, mert minden beállítás elszállt. Erre kijött csoda szuper ápdét, új verzsön erre megin minden ext elszállt. 1-2 még le is lett tíltva. És ezt 2 hetenként eljátsza.
  • _Atti_ #48
    sztem az összefüggés vhol ott van hogy ahol több veszélyes oldalt látogatnak ott hamarabb unnak rá az explorerre.
  • arty #47
    ha mindenki igy gondolkodna mint Te, és IE-zne, akkor a weblapok a tényleg csak "IE alapuak" lennének (szabvány .. ugyanmár kit érdekel? menjen IE alatt azt hello) és linuxon a firefoxod jol széttolná az oldalakat ... ld. még jopár évvel ezelőtti állapotot :)
  • gz8 #46
    Akkor már ketten vagyunk , bár ha dezt is beleszámolom, akkor hárman.
  • vgez #45
    részemről maxthon
  • ddfg #44
    Nem akarom foloslegesen dicsoiteni a FF-ot, vagy lehuzni az explorert, de teny, hogy nekem azota nem volt spyware-om miota nem hasznalom az explorert. Lehet hogy csak veletlen egybeeses, de igy van mar tobb honapja.