SG.hu

Egységesítik a magyar kormányzati honlapokat

[Magyarorszag.hu] Egységes domain nevek és e-mail címek, centralizált elektronikus szolgáltatások és a honlapok kötelező elemei: többek közt ezeket tartalmazza az az ajánlás, amelyet az Elektronikus Kormányzati Központ felkérésére készített el a Kormányzati Informatikai Egyeztető Tárcaközi Bizottság az államigazgatási szervek számára.

Magyarországon az államigazgatási szervek honlapjai és az internettel kapcsolatos munkája formájában és minőségében is vegyes képet mutat. A Kormányzati Informatikai Egyeztető Tárcaközi Bizottság (KIETB) most elkészült ajánlása azonban részletes útmutatást nyújt a szervezeteknek. Az egységes irányelvekre azért van szükség, hogy az állami szolgáltatások és a kormányzat tevékenységével kapcsolatos információk minden szervezetnél, hivatalnál egységes formában jelenjenek meg, olcsóbbá és egyszerűbbé téve az ügyintézést és a tájékozódást.

Minden államigazgatási szervnek van saját honlapja, ám ezek eltérő formában jelennek meg, és nem egységes a domain nevek használata sem. A belügyi és a pénzügyi tárca például kötőjeles formát használ (www.b-m.hu) néhány minisztérium, mint az informatikai, az oktatási vagy a földművelési tárca pedig a kötőjel nélküli betűszóból képezte le honlapjának címét (pl. www.ihm.hu ). A környezetvédelmi, az egészségügyi, a gazdasági és az ifjúsági tárcánál ma egyszerre élnek a régi és új elnevezésre utaló domain nevek, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium honlapja például a www.eum.hu és a www.eszcsm.hu címen is megtalálható. Kilóg a sorból a Honvédelmi Minisztérium ( www.honvedelem.hu ), valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium ( www.fmm.gov.hu ) honlapja is. A minisztériumi oldalak elérését megkönnyíti, hogy a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portál nyitóoldaláról minden államigazgatási szerv közvetlenül elérhető. A legtöbb honlap formailag, tartalmilag és minőségileg eltérő információkat közöl, kevés az ügyfél szempontjai alapján működő szolgáltatás, gyakran még az internetalapú kapcsolatfelvétel sem megoldott. Az oldalakon sok a statikus információ, kevés viszont az aktualitás.

Az uniós tapasztalatok azt mutatják, hogy az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat egyszerű, centralizált formában kell elindítani, úgy, hogy a rendszereken át az állampolgárok véleménye, észrevételei eljussanak a döntéshozókhoz.

A szolgáltató állam kialakításának alappillére az elektronikus alapú kormányzati munka. Az E-kormányzat 2005 stratégia részletesen taglalja, hogy melyek azok a fejlesztések és szolgáltatások, amelyeket Magyarországon 2005 végéig teljesíteni kell. A stratégia alapja az Európai Unió eEurope Akcióterve, amely szerint a tagországoknak 2006-ig összesen húsz elektronikus kormányzati szolgáltatást kell megvalósítaniuk, ebből 12 az állampolgárok, 8 pedig a cégek, vállalatok számára nyújt segítséget az ügyintézésben.

A tervek szerint a városokban és a településeken civil szakemberek segítenek majd a lakóknak megismerkedni az on-line szolgáltatásokkal, ezek megjelenése azonban nem jelenti azt, hogy a hagyományos, személyes ügyintézés megszűnne.

Az ajánlás tartalmazza azt is, hogy a központi államigazgatási szerveknek szabályzatot kell kiadniuk a belső webtevékenységről, különös tekintettel az adatvédelemre. Az internetes ügyintézésben a hivatalok nem használhatnak magán vagy freewebes domain nevet, ezenkívül regisztrálniuk kell azokat a domain neveket, amelyek a hivatal elnevezéséből logikusan következnek. Emlékezetes, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak 250 ezer forintjába került , hogy megszerezze a www.ihm.hu domaint az Irígy Hónaljmirigy zenekartól, de a Nemzeti Hírközlési Hivatal elől is elhalászta a www.nhh.hu címet egy magánvállalkozás.

A hivatalok szétválasztásakor vagy összevonásakor gondoskodni kell a honlapok tartalmának átadásáról is. Az ajánlás kitér az egységes hivatali e-mail címek alkalmazására és az ajánlott fájlformátumok használatára. A honlapok elkészülte után a szolgáltató feladata a frissítés és a karbantartás is, beleértve a jogszabályváltozások követését, a "halott linkek" eltörlését is.

A közigazgatási portálokon tilos a hatályos jogszabályokkal ellentétes információk szerepeltetése, a nagyméretű vagy speciális megjelenítő szoftvert igénylő állományok elhelyezése, kivéve, ha az különösen fontos információt tartalmaz. Ilyenkor azonban a felhasználót tájékoztatni kell az állomány méretéről és a szükséges megjelenítő szoftver elérhetőségéről.

A honlapoknak tartalmazniuk kell az adott államigazgatási szerv hivatalos nevét és elérhetőségeit, az ügyfélfogadás helyét és időpontját, a szervezeti felépítést bemutató ábrát, a statútumot, valamint a hivatal tevékenységének leírását és a rá vonatkozó legfontosabb jogszabályokat magyarul, angolul, franciául és németül. Ugyanígy szerepelniük kell a hivatal által szervezett eseményeknek, sajtóközleményeknek, a hivatal pályázatainak, letölthető formanyomtatványoknak és a hozzájuk tartozó kitöltési útmutatóknak, impresszumnak. Nagyobb terjedelmű írásokhoz csatolni kell a feltöltés időpontját és a forrást is.

Az ajánlás szerint az oldalak kötelező eleme a honlaptérkép és a lassabb, betárcsázós elérést használó internetezők miatt biztosítani kell a grafikai elemek nélküli megjelenítést is. Külön feladat, hogy az oldalakat vakok számára is olvashatóvá kell tenni. Létre kell hozni egy, a közigazgatási weboldalak tartalmát archiváló rendszert, mert a közpénzből létrehozott tartalom közvagyon, tehát nem veszhet el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!