Berta Sándor

Szabályozza a közösségi platformok működését Izrael

Keményen fel akarnak lépni a sértő tartalmakkal szemben, megkövetelik a helyi irodát és a moderáció átláthatóságát.

Izrael szerdán közölte, hogy a közösségi médiavállalatok, például a Facebook, a Meta, a TikTok, a Twitter és a YouTube szabályozását tervezi, követve az Európai Unió példáját az illegális és sértő internetes anyagok elleni fellépésben. Yoaz Hendel leköszönő kommunikációs miniszter kijelentette, hogy a közösségi médiacégekre hárítaná a felelősséget a sértő és illegális tartalmak kezeléséért, ugyanakkor nagyobb átláthatóságot teremtene a felhasználók felé és létrehozna egy szabályozó hatóságot az érintett társaságok felügyeletére. A szabályozás azokra az oldalakra vonatkozna, amelyeknek több mint 500 ezer felhasználója van Izraelben, ami az ország lakosságának 5 százaléka.

Az új előírások értelmében - amelyekhez még jogszabály és parlamenti jóváhagyás szükséges - a közösségi médiaplatformok kötelesek lesznek gyorsan cselekedni a "sértő, illegális tartalmak" eltávolítása érdekében. Emellett egy online forródrótot is működtetniük kellene az ilyen anyagok bejelentésére, míg az izraeli bíróságok felhatalmazást kapnának arra, hogy végzést adjanak ki az adott szövegek, videók és képek eltávolítására. Szintén előírás lesz az, hogy a közösségi médiavállalatoknak helyi irodával kellene rendelkezniük Izraelben, valamint működő fellebbezési eljárást kellene biztosítani azon felhasználók számára, akiknek a tartalmát eltávolították.

Hendel, aki tavaly bizottságot hozott létre a közösségi hálózatok izraeli szabályozásának vizsgálatára, nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a közösségi média sokat tett az emberiségért, de dilemmákat is felvet a kormányok számára. "Ez egy szabályozatlan online tér, és negatív és káros társadalmi jelenségek nőttek ki benne. Jogi felelősséget kell alkalmazni a digitális platformokra az illegális szexuális tartalmak terjesztésével, az erőszakra és terrorizmusra való felbujtással és egyebekkel kapcsolatban" - mondta a bizottság ajánlásait elfogadó nyilatkozatban. A következő kommunikációs miniszter feladata lesz a jogszabály előmozdítása, amint Benjamin Netanjahu kijelölt miniszterelnök befejezi a kormánykoalíció megalakítását, ami a jövő héten várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!