SG.hu

Mit tud a Huawei új mobilja, a nova 9?

Okos és segítőkész hardver elegáns kiadásban: megnéztük, milyen a mindennapokban használni a Huawei nova 9-et, amely több téren is kifejezetten erősre sikerült. Mutatjuk, miben!

Ha igazán jó telefont akarsz, félmillió alatt ne is álmodj ilyesmiről! Ezt nem mi mondjuk, hanem nagyjából mindenki, aki egy kicsit is követi a mobilos piacot az elmúlt években, szakértőktől felhasználókig. Épp ezért egy kicsit aggódva vártuk a Huawei nemrég megjelent, nova 9 névvel ellátott készülékét, ami nagyokat ígért, az árcímke mégis jóval az említett összeg alatt jár. Nagyon sokkal. Épp ezért adta magát a kérdés: miben kell majd kompromisszumokat kötnünk, milyen területeken látszik majd az előnyös árkategória hatása? Előre le kell lőnünk a poént: a Huawei nova 9 simán hozza a prémium szintet!

A készüléket már a csillámosan fényvisszaverő üveg hátlap is elegánssá teszi, ráadásul a kameraszigetet is nagyon szépen helyezték el rajta, nincs semmi jele a máshol kényszerből megoldott ormótlanságnak. Az előlap ugyanennyire szemkápráztató, hiszen egy alig észlelhető kávával körbevett, full HD+ (1080 x 2340 képpontos) OLED kijelző uralja, egyetlen apró szelfikamera-lyukkal. Már az ujjlenyomat-olvasót sem kell keresgélnünk, ez ugyanis sem a kijelzőből nem rabol el látható helyet, sem pedig kényelmetlen hátlapi pozícióba sem száműzték: ügyesen a megjelenítő panel alatt rejtőzik, így csak akkor bukkan fel az ikonja, amikor használni szeretnénk.


Kívül-belül maximum

Ha már a kijelzőnél tartunk: a Huawei nova 9 esetében minden megvan, amit 2021-ben egy maxra húzott mobiltól elvárhatunk: a 120 Hz-es képfrissítéssel és a villámgyors érintés-érzékeléssel teljesen eltűnik a kezelés közbeni "gép-érzet", az ujjmozdulatainkat minden érezhető késleltetés nélkül követi a kijelzőn megjelenő tartalom, ahogy a videók és a játékok is sokkal élvezetesebbek így. A 10 bites színmélység, valamint a kifejezetten jól belőtt fényerő miatt a megjelenítés minősége is szuper, még tűző napfény mellett is pompásan látható minden. Az pedig csak a hab a tortán, hogy a jó dizájn miatt hiába óriási, 6,57 hüvelykes a kijelző, maga a készülék nem lett egy zsebbe csúsztatásra képtelen, két kézzel tartós féltégla.

Az impozáns borítás alatt kifejezetten erős alapot ad a Qualcomm Snapdragon 778G chipje, amit alapesetben 8 GB RAM és 128 GB háttértár segít, épp ezért nem is csoda, hogy a kipróbált appok minden szaggatástól mentesen futottak, még az erősebb hardverigényű játékok is. Az EMUI 12 kezelőfelület ráadásul nagyon kézreálló, egy csomó apró felhasználói extrával, amelyek közül kiemelendő az egyéb Huawei eszközök irányítását és összmunkáját segítő funkciók. Az alkalmazások letöltésében a Huawei saját áruháza, az AppGallery lesz a segítségünkre. Itt szinte minden fontos alkalmazást megtalálunk. Amit mégsem, azt a Petal keresővel pillanatok alatt le tudtuk vadászni, valamint eleve internetes keresőként is használhattuk, tehát egy nagyszerű kis svájcibicskának bizonyult.


Fotózásra és videóra termett

Mivel manapság minden mobil inkább egy apró, de egyre többet tudó multi-kamerás egység, itt is döntő, milyen képességekkel rendelkezik a nova 9. A hátoldali szigeten egy 50 megapixeles főszenzor mellé egy 8 megapixeles ultraszéles, egy 2 megapixeles mélységélesség és egy szintén 2 megapixeles makrókamera került, az előlapon pedig egyenesen 32 megapixeles kamerát találunk, ami bizony nem apróholmi, és még 4k-s szelfivideóra is képes.

A hátlapi, négyszenzoros kombó gyakorlatilag minden élethelyzetben tökéletes eredményt adott, a profik még DNG RAW formátumban is fényképezhetnek, a 2x zoom is nagyszerű opció, akik pedig nem szeretnek manuálisan bíbelődni a beállításokkal, az AI-val segített automata mód mindent elvégez, még alacsony fényviszonyok mellett is. A 4K-videók ritkán látható részletességűek és színgazdagok, jóval drágább modelleken sem tapasztaltunk ilyen szintet.

Manapság csúnya divattá válik az, hogy egyre többen kihagyják a töltőt a dobozból - a Huawei nova 9 mellé azonban jár az adapter, amely ráadásul kapásból egy 66 wattos gyorstöltő, ami 38 perc alatt nulláról is képes teljesen felpumpálni az amúgy is erős, 4300 mAh kapacitású akkut. Végszóként tehát elmondható, hogy a Huawei nagyon ügyesen hozta le a már-már megfizethetetlen csúcsmobilok érzését és szinte minden tudását egy korábbi, sokkal barátságosabb szintre, és mind külső, mind pedig belső tulajdonságok alapján egy szerethető modellt kínál.