Berta Sándor

Civil szervezetek a Pegasus ellen

150 csoport követelte a kémprogram értékesítésének azonnali leállítását.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy magyar újságírókat, ügyvédeket és kormányt kritizáló embereket hallgattak le az NSO Group izraeli cég Pegasus nevű kémszoftverével, amellyel emellett világszerte legalább 180 újságírót figyeltek meg. A program lehetővé teszi a kormányok számára, hogy kövessék egyes személyek mobiltelefonjait, lehallgassák a telefonhívásokat, sőt, a készülékek közelében zajló beszélgetéseket. 2019 óta ismert, hogy a Pegasus a felhőkörnyezetben tárolt adatokhoz is hozzáfér és sokkal kifinomultabb annál, mint amire a szakemberek eleinte számítottak.

A Pegasus elleni moratórium bevezetése mellett lobbizott többek között az Access Now, az Amnesty International, az Article 19, a Digitalcourage, az Electronic Frontier Foundation (EFF), a European Digital Rights (EDRI), a PEN International és a Riporterek Határok Nélkül (RSF), valamint számos független szakértő. A kezdeményezés támogatói a nyilvánosságra hozott nyílt levélben azt követelték, hogy az NSO Group azonnali hatállyal állítsa le a kémszoftver eladását, kiszállítását, míg az eddigi megrendelők állítsák le az alkalmazás használatát.

A dokumentum aláírói közölték, hogy az ügyben eddig ismertté vált információk megerősítették, hogy az NSO állításai, miszerint a Pegasus segítségével végrehajtott támadások ritkák, anomáliák vagy a technológia rosszindulatú használatára vezethetők vissza, egyszerűen nem igazak. Miközben az izraeli vállalat azt állította, hogy a Pegasust kizárólag a bűnözés és a terrorizmus elleni legitim akciókhoz és nyomozásokhoz használták fel, a valóság az, hogy a technológia folyamatosan visszaéléseket tesz lehetővé.

A magyarországi megfigyelések kivizsgálását a Fidesz akadályozza, távolmaradásuk miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése. A bizottság elnöke, Stummer János szerint a botrány kirobbanása óta eltelt hét során a Fidesz és a kormány úgy csinált, mintha nem lenne semmilyen ügy, csak hisztériakeltés, hangulatkeltés zajlana, továbbá minden eszközt megragadtak, hogy a politikai felelősségre vonást elkerüljék. Ennek szólt az is, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői "elszabotálták" az ülést - fogalmazott. A fő kérdés nem a szoftver beszerzése, hanem az, hogy ki és milyen módon engedélyezte annak használatát, szakmailag indokolt volt-e a megfigyelés, mások is hozzáférhettek-e, történt-e visszaélésszerű használat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #6
    Azért a demokráciákban nem teljesen így van, hogy semmi kontroll nélkül működik a titkosszolgálat. Az ellenzék a természetes kontrollja a mindenkori kormánynak, és ha bár magánszemélyeknek nem kötelező adatot szolgáltatni ebben, léteznek független szervek amik vizsgálghatják a visszaéléseket, ahogy nálunk akár a több pártból álló nemzetbiztonsági bizottságnak is lett volna jogosultsága, persze itt speciális állapot van, hiszen a 2/3-ad miatt a kormány egyszemélyben blokkolhatja is a kontrollt és ezt meg is tette.
    De más demokráciákban ahol nincs ekkora túlhatalma a kormánypártnak ez működik.
  • asgh #5
    Nem az a kérdés, hogy hány terror támadás volt, hanem hogy hány kísérletet tudtak elhárítani, vagy hány terrorszervezetnek volt valamilyen felderítendő kapcsolata az országban.
    Ha pl. lelepleznek egy párizsi ISIS sejtet, akkor végigmennek a kapcsolatrendszerükön és simán eljuthatnak egy magyar újságíróhoz, aki előszeretettel írogat migráns témában, esetleg közvetlen kapcsolatban van terrorgyanús személyek segítőivel, ügyvédeivel vagy szimplán csak van néhány jól értesült informátora.
    Ilyenkor nagyon is indokolt az újságíró lehallgatása, első sorban nem az újságírói tevékenysége miatt (bármennyire is szeretnék a politikai sárdobáló közbeszédben ezt elhitetni a lakossággal), hanem a terrorszervezet kapcsolatainak felderítése érdekében.
    Ezekről a dolgokról meg értelemszerűen nem beszélhet senki. A legtöbb, amit ilyenkor egy állam tehet, hogy a megfelelően átvilágított személyek számára bemutatja, hogy adott lehallgatási engedélyeket kire és milyen okkal adtak ki, de ugye ezek a személyek sem beszélhetnek ezekről a nyilvánosság előtt, így vagy elhiszed amit mondanak, vagy nem.
  • caprine #4
    Azért tegyük félre a számokat, mert itt nem ez a lényeg. Ezt a rendszert terrorista és állam ellenes tevékenységek feltárására lehetne használni de hány terrorista akció volt nálunk az elmult 30 évben??? 1se, az a néhány autó robbantgatás meg kalasnyikovos kivégzés ami pesten volt vagy 13 éve ott az olajszökitök nyirbálták egymást. Szóval a lényeg nem a szám lenne, hanem kiket és milyen indokkal figyeltek meg, erre nem tud a fidesz mit hazudni ezért maradtak távol.
  • zola2000 #3
    De hogyan törnek be a gépekbe? Ez valami rendszer ami fel nem fedezett biztonsági réseket használ ki, vagy szándékosan bent hagyottakat használ?
  • kvp #2
    Az NSO felig mond igazat. A szoftveruk hasznalhato self managed modban, amikor nem tudjak mire hasznaljak es nem is tudjak ellenorizni vagy befolyasolni azt. Es persze hasznalhato cloud modban, amikor az NSO vegzi a megigyelest es csak atadjak az adatokat a megrendelonek. A legtobb allam valoszinuleg maga akarta kezelni a szervereit, de ezt nem tudjuk. Ezekre nem lathattak ra.

    A masik a szoftver. Mivel aktiv komponenseket hasznal, ezert a telefonrol lementheto, mint ahogy a virusok is. Ezzel az elemzest vegzo csoport hozzajut a szoftverhez es azt akar sajat celra is felhasznalhatja. Ez lehet megigyeles vagy akar csak tiszta keszulekek kompromittalasa vizsgalat cimen. Igy a vizsgalatot vegzo ceg is annyi keszuleket fertoz meg amennyit akar. Tehat ha nincs bizonyitek lehallgatasra, akkor tudnak telepiteni sajatot.

    Innentol viszont fuggetlen kulso szakertok nelkul nem bizonyithato, hogy a listan szereploket barki is megfigyelte es hogy az a barki nem maga a lebuktatast vegzo NGO volt. Az 50000/300 arany alapjan a magyar megfigyeltek csak jarulekosan kerultek fel a publikalt listara, ami velhetoen egy nem magyar es nem kormanyzati szervezet listaja.

    Plusz ott van az, hogy a magyar allamnak van ennel 100x jobb felszerelese es nem igazan szorulnak ra egy ennyire konnyen felismerheto aktiv szoftverre. Akarhogy is nezem, ez valoszinuleg egy nemzetkozi NGO akcioja volt, ahol a magyar szal az csak veletlenszeru jarulekos kar.

    ps: Az lehet gaz, ha kiderul, hogy a magyar allam megis fizetett a kerdeses szoftverert, de meg ha hasznaljak is, akkor sem valoszinu, hogy a publikus lista magyar resze akar csak reszben is megegyezik a tenyleges allamival. Viszont se tagadni, se megerositeni nem tudjak, mert egyresz nem hinne nekik senki, masreszt ezzel kompromitalnak a meg futo valodi megfigyeleseket.
  • Macropus Rufus #1
    van az un. ráutaló magatartás...

    Ami meg az NSO-t illeti: 100%-ban kamuznak. 1x azt mondja, hogy ők nem tudnak arról, hogy ki mit figyel meg mert nincs lehetőségük monitorozni az eseményeket. Aztán egy héttel később közlik, hogy egyik vevőjüknél lekapcsolták az a programot, mert nem arra használta amire vette, aztán meg közlik, hogy 1db terrortámadást blokkoltak a program segítségével. Tehát hazudnak. Ha nincs lehetőség monitorozásra, akkor még is, hogyan kapcsolták le távolról azt aki nem arra használta amire vette?
    Meg 1db esetet tudtak csak felhozni, az is egy nagy nesze semmi fogd meg jól: valamelyik eu-s ország fővárosának a metrójában. Ezzel szemben az oknyomozók 50.000-es listáról beszélnek. Ezt tagadja az NSO mondván soha nem volt ennyi ügyfele. Hát ez bazdmeg nem is az ügyfél szám hanem az ügyfeleik által megfigyelt emberek. Továbbá az WhatsApp közölte, hogy 2018-ban közel 1400 felhasználójukat figyelték meg ezzel a programmal. Akkor ezt jelezték is az illetékeseknek akik magasról és telibe. Ja igen 1 hónap alatt 1400 embert figyeltek meg. 1 hónap! Tehát ez az 50.000 ember nem is olyan sok, ha pár évben gondolkodunk. Kamuznak mint az állat, mert most kiderült, hogy a programjukat elsősorban olyan arcok használják akik vissza élnek a program tudásával. Cinkes. Pláne, hogy csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével lehet eladni és csak országoknak... Szaudiak köztudottan komoly emberjogi harcosok, akár csak a ruszkik... Ugye nem gáz, hogy ezentúl kisebb empátiával fogok bírni a zsidókkal szemben... megérdemlik amit kapnak.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.07.29. 12:42:50