Berta Sándor

Testhőt hasznosító viselhető termékek jöhetnek

Egy korábban már felmerült elképzelés valósulhat meg a következő hónapokban.

A Mithras Technology AG nevű startup technológiája akár egy tudományos-fantasztikus filmből is származhatna. Az ötlet lényege, hogy az emberek testhőjét egy hőelektromos generátoron (TEG) keresztül arra használnák fel, hogy azzal töltsék fel a viselhető és más elektronikus eszközöket. A technológia fő elemét a hőelektromos generátor jelenti, amely hővezető fémekkel van összekötve.

A céget Franco Membrini és Moritz Thielen alapította. A két szakember olyan készülékeket akarnak megalkotni, amelyek környezetbarát módon, decentralizált energiával, a szervezet hőjével működnek. Az emberi test folyamatosan átlagosan körülbelül 100 watt hőenergiát sugároz ki, amelynek a jelentős része kárba vész a környezetben. A Mithras Technology pont ezt az "elpazarolt" energiát hasznosítaná a TEG-ek alkalmazásával. E generátorok egyrészt az emberi testtel vannak összekötve, másrészt a környezettel. Az energiatermelés a kettő közötti hőmérséklet-különbségnek köszönhetően valósul meg. A hőelektromos generátorok már egyetlen Celsius-fok hőmérséklet-különbség esetén is képesek károsanyag-kibocsátás nélküli áramot termelni, amelyet azután egy akkumulátorban lehet eltárolni.

A megálmodott megoldás egyelőre prototípusként létezik és a startup csapata két koncepciót dolgozott ki a TEG-szenzorok testen való viselésére. Az egyik lényege, hogy a hőelektromos generátor egy viselhető készülék, amely akár úgy is hordható, mint egy karóra, míg a másik, hogy integrált megoldásként alkalmazzák egy mobileszközben. Az egyetlen feltétel, hogy a TEG-et minden esetben a testen kell hordani. Lehetségessé válhatnak például olyan fitneszkarkötők, amelyek egy integrált TEG segítségével teljesen autonóm módon működnek. Membrini kiemelte, hogy mindegy, hogy valaki kávét iszik, sportol vagy alszik, a TEG-ek hasznosítani tudják a testhőjét.


A fejlesztési szakasz során a szakembereknek számos műszaki akadályt kellett leküzdeniük, hiszen a megalkotott eszközöknek nem csupán lehetőleg kompaktnak kell lenniük, hanem egyszerűen használhatóknak is, továbbá vízállóknak, hogy akkor is működjenek, ha a viselőjük izzad. A TEG-ek csak akkor alkalmazhatók például egy bioszenzorba beépítve, ha ezen feltételek mindegyikének megfelelnek.

A cél az, hogy az első termék az esztendő utolsó negyedévére megjelenjen a piacon. Ezek az első megoldások hallókészülékek, inzulinpumpák és más egészségügyi eszközök lehetnek. Membrini kiemelte, hogy a technológiájuk számos alkalmazási lehetőséget kínál. Az elsődleges készülékek ugyanakkor a testfunkciókat felügyelő bioszenzorok lehetnek, amelyeket okostapaszokba integrálhatnak. A kutató hangsúlyozta, hogy ezek lehetnek az első olyan eszközök, amelyek kizárólag testhővel működnek.

Az ötlet nem új. A Fraunhofer Intézet mérnökei Peter Spies villamosmérnök vezetésével már 2007 augusztusában testhő elektromossággá történő átalakítására alkalmas áramköröket fejlesztettek ki, majd azt követte 2009 februárjában egy miniatűr feszültségátalakító megalkotása. Az eszköz a világ első olyan feszültségátalakítója, amely akár 20 millivolt bemeneti feszültséggel is működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #12
    Kickstarter évek óta tele van ilyenekkel. Pl. elem néküli elemlámpa, azonos elven működtetve, és számos hasonló kütyü. Nincs gond azzal, hogy próbálkoznak, csak ez a "szenzációs innovációnak" tituláltság veri ki nálam a biztosítékot. Ezeréve ismert és alkalmazott fizikai törvényszerűségek és eszközök. Semmi forradalmi nincs bennük, csak ugye az iskolába maximum melegedni járó vallásos tömegek, akik b*sztak odafigyelni fizika órán, most jól benyelik a "csodát".
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.03.19. 16:23:49
  • Looooser #11
    de gyerekek... powerwatch.com
    nem ez az első ilyen kütyü, a még úgy is hogy a series 2 óráik már plusz szolár panelesek...
  • Sequoyah #10
    Azert nyaron sem vagy 24 orat 35 fokban:) Szoval napi 20 oran keresztul megvan a 10-15 fok kulonbseg.
  • morguldae #9
    Jó nagy baromság ez! Sosem lesz ilyen.
  • kvp #8
    Az ember teljes teste 100-120 watt hoenergiat kepes maximum termelni. Ez feluletaranyosan 1.6-1.9 negyzetmeter borfelulettel szamolva (legyen mondjuk 1.8) 18000 negyzetcentimeter, amibol egy negyzetcentimeterre 110 / 18000 = 0.006 watt leadott hoteljesitmeny jut, aminek kb. a fele hasznosithato. Egy 4x4 centis ora az 16 negyzetcentimeter, amire igy 0.048 miliwatt kinyerheto teljesitmeny jut. Ez egy alacsony feszultsegu, 1.8 voltos aramkor szamara 0.02666 A aram, ami felfele kerekitve 27 mA. Tehat valami alacsony aramfelvetelu szenzor meg elmukodne rola, amennyiben az ember teljes erobedobassal mozog es idealis a kornyezeti homerseklet az energia kinyeresehez. Piheno helyzetben es nem idealis homersekleten az 5-20 mA a realis. Mindez egy oriasi 4x4 centis, kulso hutobordas atalakito blokkal. Megoldhato, de kb. ugyanennyi ertelme lenne azonos teruletu napelemet rakni ra. Vagy egy kis, 10 eves elettartalmu, egyszer hasznalatos litium elemet ami toredek meret es toredek tomeg.
  • Zsombor99 #7
    Lehet, hogy jó ötlet, de mit csinálna egy ilyen termék a téli hidegben, mikor a hideg idő miatt nem tudja kellő mértékben hasztnosítani a testhőt?? Nem is beszélve arról sem, hogy a nyári melegben túl kicsi hőkülömbség állna be a testhő és a környezet között, ami miatt nem tudna elégséges energiát kapni...
  • TokraFan #6
    Egy hír 2007-ből.

    Bírom az ilyen "fantasztikus innovátor" startupokat...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.03.17. 00:16:10
  • barret #5
    Esetleg télen még működhet is! Nyáron az a 3-4 fok különbség egy bélyegnyi felületen nem fog adni szinte semmi energiát.
  • Sequoyah #4
    A meleg onmagaban nem ad energiat. A homerseklet KULONBSEG az ami energiava alakithato (lsd: entropia). Az anuszodban egyenletes meleg venne korul minden oldalrol. A csuklon hordani viszont eppen tokeletes, mert egyik oldalrol a testho melegiti, a masik oldalon a kornyezet huti.
  • barret #3
    Nem rossz ötlet! A lányok élvezni fogják a sok kapott értesítést :D Szerintem ez a hír vicc kategória,a kinyert energia maximum mérhető lesz...