Berta Sándor

Az emberi szervezet részévé válhatnak a protézisek

Egy új fejlesztéssel jobban érezhetik a mesterséges lábaikat a betegek.

Az ETH Zürich szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsoport olyan újszerű bionikus lábprotézist fejlesztett ki, amelynek a beépített szenzorai össze vannak kötve a felső combban lévő idegekkel. Az idegi visszacsatolásnak köszönhetően a páciensek a korábbinál sokkal kevésbé szenvednek a fantomfájdalmaktól. A programban részt vett az ETH Zürich mellett az EPF Lausanne, a Scuola Superiore Sant’Anna (Pisa), a Montpellieri Egyetem és az mBrainTrain cég.

Stanisa Raspopovic, az ETH Zürich Egészségtudományi és Technológiai Tanszékének professzora kijelentette, hogy az új megoldásnak köszönhetően a protézisek talp- és más részén elhelyezett szenzorok jeleit továbbítani lehet az idegrendszernek, ez pedig abban segíthet, hogy a lábukat elveszítő személyek a szervezetük részeként tekinthetnek a protéziseikre.

Bár a technika folyamatosan fejlődik, de az érintettek mégsem mindig elégedettek a protéziseikkel. Az egyik legnagyobb probléma, hogy sokan túl nehéznek találják a mesterséges lábaikat. Ez különösen azért furcsa, mert a protézisek általában fele olyan nehezek, mint a természetes lábak. Az új fejlesztéssel viszont az idegrendszer sokkal könnyebbnek találja ezeket a megoldásokat.

A kutatók az érintettek felsőcombjába integráltak elektródákat és a szenzoroktól érkező jeleket áramimpulzusokká alakították át, majd azokat továbbították az idegrendszernek. Raspopovic szerint a folyamat lényege az agy manipulálása, hogy a szervezet úgy érzékelje, az illetőnek nem mű, hanem valódi lába van.

A vizsgálatok bebizonyították, hogy az új protézisek valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek kisebbnek érzékeljék a műlábaik súlyát. A visszajelzések hatására a betegek úgy vélték, hogy a protéziseik súlya 23 százalékkal vagy közel 500 grammal csökkent. Ráadásul az új fejlesztés miatt az érintettek jobban elfogadták a műlábaikat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #3
    Máris jelentkezem! Minden végtagom csapják le, és helyette bivalyerős robotvégtagokat akarok. 100-al futni jó dolog... éljen a kiborgság...
  • Agyturbinikusz #2
    Koszonom a helyesbitest.
    Az utolso ketto torolheto, ha egy moderator erre tevedne.

  • Agyturbinikusz #1
    Melyik szervezet? Az IRA? Vagy a CIA?