Gyurkity Péter

Bemutatkozott az AMD Ryzen 5000-család

Összesen 16 maggal futnak be a legerősebb példányok.

Hónapok óta tudtuk, hogy az AMD szintén új generációjának leleplezésére készült, ez pedig csütörtökön meg is valósult, hiszen a cég lerántotta a leplet friss chipjeiről. Szerintük sikerült tartani az Intellel szemben élvezett előnyt, amit az előző sorozathoz képest nagyobb teljesítménnyel biztosítanak.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy a korábban beharangozott virtuális bemutatón a Zen 3 architektúra képviselői már egységesen a Ryzen 5000-nevet viselik, ezzel tehát a gyártó átugorja a 4000-es sorozatot, legalábbis az asztali vonalon, amivel valószínűleg az a céljuk, hogy univerzális módon ugyanazon számokat használják – függetlenül attól, hogy az adott példányt asztali vagy mobil számítógépekbe szánják. A magyarázat szerint az előző generációhoz képest a végrehajtott utasítások száma 19 százalékkal emelkedik, a teljesítmény-fogyasztás tekintetében pedig 24 százalékos a javulás, annak ellenére, hogy az új chipek még mindig 7 nanométeres csíkszélességen készülnek. Ebben segít többek között az új belső elrendezés, amelynek révén nyolcas csoportokban helyezik el a magokat, így javul az ezek közötti kommunikáció, illetve mindegyik egység hozzáfér az L3-gyorsítótárhoz.


Ami a konkrét típusokat illeti, itt megemlítették a Ryzen 9 5900X chipet, amely 12 magot, 24 szálat, összesen 70 MB L2- és L3-gyorsítótárat, valamint 105 wattos TDP-t kínál, ezzel az új jövevény már 26 százalékos ugrást nyújt a teljesítmény terén az előző generációhoz képest, nem mellesleg pedig az Intel hasonló megoldásait is lenyomja, legalábbis a cég szerint. A Ryzen 7 5800X és a Rzyen 5 5600X nyilván ennél szerényebb erőt kínál majd, ez utóbbi jóval alacsonyabb fogyasztás mellett, míg az ár 550 dollárról megy lefelé, egészen pontosan 450 és 300 dollárra. A legerősebb változat viszont a Ryzen 9 5950X lesz, amely 16 maggal és legfeljebb 4,9 GHz-es (turbo) órajellel jön, 800 dolláros áron.

A hivatalos megjelenés november 5-én esedékes, amennyiben kellő példány áll majd a vásárlók rendelkezésére, ezzel alaposan megelőzik az Intelt, hiszen annak 11. generációs asztali megoldásait csak márciusban dobják majd piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #4
    Most őszintén: hogy a f@szba jön ide az Apple iPhone7-je? Köze nincs hozzá se az AMD-nek, se a Ryzen-nek; pláne nincs a kiragadott repülő majmokhoz.
  • Sir Cryalot #3
    :DDD

    az meg ugye nem baj ha erősebb kutya baszik elv alapon ezek azt mondják hogy holnaptól flajing mankíííízben mérjük a teljesítményt akkor az AMD-s menedzsergecik fapofával fognak asszisztálni a színpadon ?
  • Sir Cryalot #1
    Jön ideis a fóóóóóór hándred ( tááázeeend ) flajíííííng mankííííz ?
    gy.k.:


    (qszánalmas levitézlett erőlködés ilyen konzolbemutatók után meg hadnesoroljam )
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2020.10.10. 10:51:15