Szekeres Viktor

Befejezik a Spartacus tévésorozatot

Mint derült égből a villámcsapás, úgy sújtott le a hír, miszerint véget vetnek a nézettségi rekordokat döntögető Spartacusnak. Csak az a kérdés, miért?

Hogy állsz a Spartacusszal?
  • Jó. Nézem.
  • Néztem egy ideig, de abbahagytam.
  • Még nem nézem, de tervezem.
  • Az ilyesmi engem nem érdekel.
Amerikai idő szerint ma kora délelőtt a Starz csatorna, valamint Steven S. DeKnight készítő bejelentették, hogy véget vetnek a Spartacus című sorozatnak, melynek így a jövőre kezdődő harmadik szezon lesz a hattyúdala. A döntést DeKnight kreatív okokkal magyarázta, de a sorok között olvasva kiderülhet, hogy anyagi természetű okok is közrejátszottak a döntésben, valamint természetesen az is, hogy a Spartacust eredetileg alakító színész, a tavaly elhunyt Andy Whitfield, betegsége miatt nem tudta folytatni a szériát. Az író elmondta, hogy már az is példa nélküli döntés volt a csatorna részéről, hogy Whitfield távozása után nem fejezték be a szériát.


A Spartacus megszüntetésének híre azért is okoz nagy meglepetést, mert eddig szó sem volt arról, hogy véget vetnének a sorozatnak, a készítők eleve 5-7 évadra tervezték, nem véletlen, hogy az új Spartacusszal, Liam McIntyre-rel is 6 évadra szóló szerződést kötöttek. DeKnight azt is elmondta, hogy amikor tavaly év végén a Starz leadta igényét a 3. évadra, még ő sem tudta, hogy az lesz az utolsó, azonban a csatornával folytatott hosszas megbeszéléseket követően az írási folyamat már úgy kezdődött el, hogy 2013-ban véget ér a történet.

A sztori lezárása egyébként már meg is történt, legalábbis az írást tekintve, hiszen elkészült a 3. évad 10. epizódjának, azaz az utolsó résznek a szkriptje is, minden kőbe van vésve, most már csak a forgatás van hátra, amely ismét Új-Zélandon kezdődött el pár napja. A 3. évadban új rosszfiúk érkeznek, többek között egy Marcus Crassus nevű rabszolgatartó, valamint az ifjú Julius Caesar, s két új, elég nagy díszlet is fog épülni, köztük egy római falu. DeKnight elmondása szerint a történet nem fog senkinek csalódást okozni, fájdalomdíj gyanánt így a csúcson fog véget érni a Spartacus.


A fentebb említett anyagi okok egyébként egyrészt nem meglepőek, hiszen mint arra emlékezhetünk, már a 2. évad is 13 részes lett volna, csak menet közben derült ki, hogy 10 részbe kell sűríteni a történetet. Másrészt azonban mégis meglepőek, hiszen a Spartacus a Starz csatorna legnézettebb sorozata, az epizódok első sugárzását idén 1,2-1,3 millió néző látta és a heti nézettség 6 milliós volt - a csatorna más sorozatai ezen számoknak a harmadára sem nagyon képesek. Mindez persze felvet egy kérdést is: ha anyagi jellegű indíttatású volt a Spartacus elkaszálása, akkor a csatorna miért kezdett bele 8 másik projekt fejlesztésében? Ezek mellett még Steven S. DeKnighttal is dolgoznak egy új, egyelőre még titkos sorozatterven, így ő nem fog munka nélkül maradni, hiszen tavaly októberben két évre leszerződött a prémium csatornával.

A Spartacus: War Of The Damned, mely a fentiek miatt az utolsó szezonja lesz a sagának, 2013. januárjában fog kezdődni és 10 részes lesz. Hogy miképpen záródik, azt nem tudni, DeKnight maga is megemlíti, hogy nem feltétlenül kell Spartacus halálával végződnie a sorozatnak, hiszen már korábbi feldolgozások is értek véget majdnem hepienddel, s egyébként sem tudni, hogy mikor halt meg a rabszolgavezér, hiszen a holttestét sosem találták meg.


Hogy nézed a Spartacust?
  • Magyar nyelven.
  • Eredeti nyelven, felirat nélkül.
  • Eredeti nyelven, felirattal.
Aki megszerette a Starz csatornát, annak pedig jó hír, hogy a Spartacus mellett vannak más, príma sorozataik, elég csak a zseniális Boss-ra gondolni, vagy a júniusban itthon is bemutatásra kerülő Bűnös városra (Magic City) - előbbi idén, utóbbi jövőre fog folytatódni a második szezonnal. Akinek pedig még ez sem lenne, annak eláruljuk, hogy a csatorna tervezett projektjei között van természetfölötti dráma (The Brink), kosztümös, középkori fantasy (Da Vinci's Demons), a földön két lábbal álló kalandsorozat Marc Polóról, de a Starz fogja bemutatni a Kincses sziget új, előzmény sztoriját (Black Sails), valamint a Noir című anime élőszereplős feldolgozását Sam Raimi bábáskodása melett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #39
    Húúú de sokra megyek vele ha olyan dolgokon agyalok aminek értelme sincs. Te gondolkozz inkább mielőtt ide írkálsz....
  • adampierson #38
    Talán, ez jó is így. A Vér és homok, bejött. Tele volt csavarral, érdekes, nemvárt fordulatokkal ( /SPOILER/ Pl: Varro halála), és jó karakterekkel. A bosszúra a csavarok, már kiszámíthatók, (Hála, az Aréna Isteneinek) az új karakterek közt talán csak egy-két érdekes figura van. A főszereplő, csak árnyéka a Vér és homok főszereplőjének. És nem utolsó sorban, akkora szakadékot érzek a két évad közt, mint a Star Wars két trilógiája között. Igen, ideje befejezni. Szerintem. :)
  • caius marius #37
    Persze, hogy felesleges. Még a végén gondolkodni fogsz. Vigyázz az veszélyes!
  • dresden1 #36
    Inkább hülye kérdés. Elgondolása az íróknak van. A sorozatot a csatorna indítja. Ha a csatorna azt mondja, hogy nem éri meg nekik anyagilag és fejezze be az író, akkor az író a hajára kenheti a további évadok ötleteit. Ez evidens.
  • koschwarz #35
    nem mellesleg ez tényleg jó kérdés.
  • tomboy013 #34
    Szerintem felesleges vitatkozni a történelmen. A lényeg az, hogy minek indítanak el egy sorozatot 6-7 évadnyi elgondolással ha befejezik úgy is, hogy nagyon sikeres. Eléggé érdekes.
  • ashead #33
    Én nem állítom hogy nem verték le a felkelést, csak azt hogy az lehetett propaganda is. Vagyis elég bizonytalan a dolog, annyira meg soha nem érdekelt a római történelem hogy komolyabban utánanézzek. De egyébként a szerző szerint nem tartott tovább az egész 10-15 évnél, később meg elvesztette a jelentőségét mert a császárkorban már nem volt annyi rabszolga és a provinciák is polgárjogot kaptak.
    Nem mondom hogy mindenkép így volt de így is lehetett legalábbis engem annak idején meggyőzött annyira hogy reális lehetőségként gondoljak rá.
  • caius marius #32
    Crassus a felkelés leverése után kiszegeztette az egész brigádot egészen rómáig. Azért ennek elég nagy visszhangja volt már akkor is. Tette mindezt azért mert Pompeius elorozta előle a dicsőséget. No meg persze azért is, hogy az utókor okuljon belőle. Annak miszerint a kikötők rabszolgák kezén lettek volna, nem sok esélyét látom. A rómaiak ezt huzamossabb időn keresztül nem tűrhették volna mivel leállt vón a biznisz ami a tenger felöl gyött. Azt el tudnám képzelni, hogy időnként elfoglaltak egyet egyet, de sokáig nem tarthatták meg. Volt sok felkelés biztos volt olyan is, hogy megpattantak a rabszolgák a tenger felé, sőt szicíliát elég sokáig elfoglalva is tartották, de a vége sajna annak is koncolás lett... Szerintem nem lehetett volna ennyire sikeres a római állam, ha folyamatosan belső ellenségei vannak.
  • ashead #31
    Mint írtam 20 éve olvastam a dologról , a részletekre tényleg nem emlékszem, de egy történész írta és elég részletsen levezette. Mindenesetre arra emlékszem említett több forrást arra hogy a déli kikötők még hosszú ideig a rabszolgák kezén voltak, ha Crassus leverte volna őket ez szerintem nem lett volna lehetséges. A Crassus és Pompeius közti ellentét elvileg abból indult hogy bár Pompeius csak néhány ezer rabszolgából alló sereget vert szét mégis magának akarta a dicsőséget. De mi van ha Crassus is csak egy ingyen diadalmenetet akart ? Vagyis amikor megjött az ibériai légiókkal az új sereg jövetelének hírére a rabszolgák nagyrésze elillant a hajókon és csak a kikötőkben maradt őrség hogy még később is tudjanak onnan hajókat indítani. Crassus pedig bejelentette szétverte a sereget. Amit írtam csak annyi hogy a történelem hamisítást nem most kezdték, van erre jónéhány más példa az ókorból ( pl egyiptomból is ).
  • caius marius #30
    Ès Pompeius? Illetve a Crassus ès Pompeius közötti ellentèt is emiatt alakult ki ha jòltom. Erröl viszont vannak dokumentàciòk nem? Ha jòltom, mèg Julius Caesar is megemlíti.