Szekeres Viktor

Befejeződik A rejtély (Fringe) című scifisorozat

Időutazás, alakváltók, gondolatátvitel, párhuzamos világok és más agymenések - a kultikus Fringe ősszel visszatér az 5. szezonjára, mely egyben az utolsó is lesz.

Hogy állsz a Fringe-dzsel?
  • Nézem eredetiben.
  • Szinkronnal nézem.
  • Elkezdtem nézni, de elegem lett.
  • Nem nézem, de tervezem.
  • Az ilyesmi engem nem érdekel.
Az amerikai Fox csatorna pár órája hivatalosan is bejelentette, hogy berendelte A rejtély (Fringe) című scifisorozat 5. szezonját, mely egyben a lezárást is fogja jelenteni a széria számára. Üröm az örömben, hogy ez az utolsó évad a megszokottól eltérően mindössze 13 részes lesz, amivel a sorozat éppen a 100. epizódig fog elérni. A folytatás az 5. évad előzetese alapján már ősszel képernyőre kerül, vélhetően ugyanúgy pénteken, ahogy az elmúlt másfél évben.


A sorozat rajongóinak mindez azért jelenthez nagy megkönnyebbülést, mert az első szezonjában viszonylag sikeres Fringe (ekkor a 41. legnézettebb széria volt) nézettsége az elkövetkező évadokban jelentősen visszaesett (tavaly már csak 100. volt a toplistán), aminek eredményeképp a Fox a 3. évad közben a pénteki halálnapra száműzte. A csatorna valószínűleg abban bízott, hogy kevés, de fanatikus rajongó zöme ide is követni fogja kedvenc sorozatát, azonban ez nem így történt, a Fringe a pénteki napon sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A csatorna azonban úgy tűnik, hogy ezúttal a rajongókat fontosabbnak tartotta, mint a folyamatos anyagi veszteségeket, s ez előbb negyedik évadot, most pedig ötödiket eredményezett.

Ugyancsak szerepet játszhatott a Fox döntésében az, hogy bár a Fringe nézettsége bozalmas volt (nagyjából 3 milliós átlagot produkált), de nagyon sokan követték figyelemmel DVD-felvevő segítségével. A sorozat folytatásáról és befejezéséről szóló tárgyalások már jó ideje tartottak, egyes források szerint csak az volt a tét, hogy 7 vagy 13 epizód legyen a zárószezon, de végül a gyártó Warner olyan jó árat kínált a csatornának a sorozat átvételéért, hogy utóbbi a 13 rész mellett döntött, ami feltehetően a költségvetés komoly csökkentését is jelenteni fogja. (A döntésben még az is szerepet játszhatott, hogy a Fox új sorozatai, a Terra Nova, az Alcatraz, a The Finder és a Touch is mélyen az elvárások alatt teljesítettek.)

A Fringe már a premierje előtt azzal vívta ki a rajongók megtisztelő figyelmét, hogy úgy harangozták be, mint a Lost - Eltűnteket is készítő J.J. Abrams új scifisorozatát, bár valójában inkább Alex Kurtzman és Roberto Orci a sorozat atyja, akik annak idején az ugyancsak Abrams-féle Alias íróiként tűntek fel, s azóta Hollywood legkeresettebb szakembereivé váltak. Többek között olyan filmek forgatókönyvét írták, mint A sziget, a Transformers, a Star Trek és ők kapták meg A csodálatos pókember második részének szkriptjét is. (Jelenleg persze egyikük sem dolgozik a Fringe stábjában, a sorozatért most Jeff Pinkner és J.H. Wyman felel, történések az ő vízióik leképezései.)


Itthon az RTL Klub már egy ideje jegeli A rejtélyt, egyelőre még azt sem tudni, hogy mikor kerülhet képernyőre a 3. évad, a befejezésről nem is szólva. De a lényeg az, hogy a sorozatnak lesz befejezése, márpedig erre nagyon kevés példa van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #17
    Egyetértek, sajnos sc-fi és fantasy is alig-alig van már, de legalábbis egyre kevesebb. Alcatraz-t is elkaszálták, de az annyira nem lepett meg. Terra Nova is csúfosan leszerepelt és a Falling Skies nézettségei sem atombiztosak. Nem tudom mi van a mai írókkal, de jó sc-fit tényleg már csak könyvben látok. A Fringe remek kivétel volt, bizarr, izgalmas és érdekes volt minden része.
  • Narxis #16
    Egyik legjobb sorozat ez, kaphatna még 2 évadot.
  • kalapos01 #15
    Tapsoljuk meg az nagyon hülye átlagmagyart, aki még mindig képes a legostobább magyarázatot megadni arra, hogy miért nem néznek egy sorozatot. Persze. Azért bukta, mert hülye a néző.

    Ennyire homály te sem lehetsz. Előjössz a CSI sorozatokkal, amik közül kettőt most fognak kaszálni és szemérmesen hallgatsz a Fringe-nél sokkal jobb és intelligens sorozatokról, amik sikeresek. Ha példálózni akarsz, akkor ne csak egy példát mondj, nézd meg, hogy van-e 20 ellenpélda, ami cáfolja ezt a fanboy nyüszítést. :))
  • Griphons #14
    Nem csoda hogy elkaszálják. Az átlagamerikai olyan hülye, hogy ha valami nincs tele látványos effektekkel, akkor már nem érdekli, hiába jó a sztori. Olyan földhözragadtak, hogy ha valami sci-fi, akkor már nem értik. A csi sorik bezzeg mennek, mert abban az adatlekérdezések látványos grafikai elemekkel vannak megoldva (informatikusként halálra tudom röhögni magam rajta). Az ultraratyi Gyilkos számokról (Numb3rs) ne is beszéljünk, mert ha a főhős felböfög egy "kettő meg kettő az köbtizenhat" dumát egyből vizuális látványelemek öntik el a képernyőt, amitől a hígagyú amerikai plebs egyből elélvez, és isteníteni kezdi a matematikát. Náluk kb eddig tart a scifi.
    A fox eddig is számos jó sorozatot kaszált el, - a Fringe legalább befejezést kap - és miért? Mert a bevétel a lényeg nem a produktum.
  • rágógumi #13
    és kikérdezte ?:)
  • gothmog #12
    Alapszabály, hogy a meséknek nem a valóság szabályait kell betartania, hanem a sajátjait. A gond ott kezdődik, amikor az írók simán felrúgják a korábban általuk felállított szabályokat (esetleg úgy tesznek, mintha megfeledkeztek volna róla), csak mert később nem tudnak mit kezdeni vele. Magyarán, amikor hülyének nézik a nézőt.
  • gothmog #11
    Hát azért a Fringe jóval következetesebb maradt eddig, mint a Hősök volt. Persze előfordultak gyengébb epizódok, de azért a hősökre jellemző következetlenség nélkül.
  • shenmuedc #10
    Neked nincs benne. Másnak meg igen. Lehet a te top tized semmit nem ér számomra.
  • dresden1 #9
    Jó sorozat, de azért a 10-től nagyon messze van.
  • DjDano #8
    A nézettség semmit nem jelent, már ami a minőséget illeti. A ma futó legjobb 10 sorozat között van ez nem is kérdés.