MTI

Az ORF-nek megtiltották a jelenlétet a Facebookon

Törvénymódosítást szorgalmaznak az osztrák pártok, miután a médiahatóság Facebook-oldalai megszüntetésére kötelezte az osztrák közszolgálati rádiót és televíziót (ORF).

A hatóság csütörtökön ismertté vált döntése az ORF különböző adóinak, illetve programjainak összesen 39 profilját érinti a közösségi internetoldalon. A leglátogatottabb az Ö3 könnyűzenei csatorna Facebook-oldala. Ezen eddig több mint 260 ezren kattintottak a "kedvelem" ikonra. A hatóság az ORF-ről szóló törvény alapján hozott határozatot. A törvény kimondja, hogy az ORF-nek tilos "közösségi hálózatokat, valamint ezekhez való kapcsolódást rendelkezésre bocsátania vagy más módon együttműködnie" ilyenekkel. A testület eljárása más közösségi oldalakra nem terjedt ki. Az ORF bejelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen.

A hatósági határozat nyomán ellenzéki és kormánypártok egyaránt a törvény módosítását szorgalmazták. Meg kell engedni, hogy az ORF jelen legyen a közösségi hálózatok oldalain - jelentette ki Josef Cap, a nagyobbik osztrák kormánypárt, a szociáldemokraták frakcióvezetője. Az osztrák lapkiadók szövetsége (VÖZ) ezzel szemben üdvözölte a döntést. A szövetség a múltban már többször is sikerrel nyújtott be beadványt az ORF ellen a monopólium tilalmával érvelve. "Az ORF igyekezete, hogy jelen legyen a szociális médiában, hátrányosan befolyásolja az osztrák reklámpiaci bevételeket és az osztrák online médiapiacot" - mondta Gerald Grünberger, a VÖZ főtitkára.

A döntés nyomán felmerült egy átfogóbb törvénymódosítás is, Ausztriában ugyanis egy ideje viták zajlanak az ORF felügyelőtanácsának összetételéről. "Amúgy is szükség van egy ORF-reformra" - vélekedett Karlheinz Kopf, a másik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője. A jelenlegi szabályozás bírálóinak véleménye szerint a pártok által jelölt tanácstagok részvétele politikai befolyásolásra ad lehetőséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!