Szekeres Viktor

Kihirdették a 2012-es Oscar-díj jelöltjeit

Először nincs Pixar-film az animált jelöltek között, 3 jelölést kapott a Transformers, a nagy nyertes a 11 esélyt kapó A leleményes Hugó vagy 10-szer jelölt A némafilmes lehet.

Jó filmeket jelöltek Oscarra?
  • Igen, persze.
  • Nem tudom, csak keveset láttam belőlük.
  • Ezek mind gagyik.
Pár perce az Oscar-díjra jelölt Jennifer Lawrence, valamint az amerikai filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences elnöke, Tom Sherak bejelentette a 84. Oscar-díj jelöltjeit. A díjkiosztó gálát február 26-án fogják rendezni és több mint 225 "országban" közvetítik majd az aranyszobrok átadását. Idén nem került új kategória a kínálatba, s ismét öt-öt jelöltet találunk kategóriánként, mindössze a legjobb film címért versengők vannak 9-en, és megfelelő jelölt híján a legjobb betétdalok szobráért is csak két mű versenyzik, a smink kategóriában pedig három alkotás került a kiemeltek közé.


Szokás szerint azt mondhatjuk, hogy nagy meglepetéseket nem hoz a jelöltek névsora (talán csak a női mellékszereplők között), már ami a bejutókat illeti, hiszen lehetett tudni, hogy kik számítanak esélyesnek. Október óta ugyanis rengeteg szervezet kihirdette az általuk legjobbnak tartott filmek, színészek és egyéb filmesek névsorát. Így első látásra inkább az tűnhet fel, hogy kik a nagy hiányzók, akiket végül nem tartott érdemesnek a jelölésre az Akadémia.

Nagy vesztesnek számíthat a sokak által hájpolt Drive - Gázt!, igaz nem a fő kategóriában, hanem a színészek között, hiszen sokan biztosra vették, hogy Albert Brooks bekerül a legjobb mellékszereplők közé - a film mindössze a legjobb hangvágásért kaphat szobrot. Hasonlóképpen a Tintin kalandjai is csak egy jelölést kapott (zene), A szégyentelen (Shame) pedig egyet sem, de a fő kategóriák nomináltjai között például nem szerepel David Fincher A tetovált lánya sem (igaz kapott 5 egyéb jelölést), és az Egy hét Marilynnel, mely két színészi díj esélyével vigasztalódhat, de A vaslady sem fogja túlnyerni magát Meryl Streep és a sminkes jelöléssel. Clint Eastwoodtól a J. Edgar pedig sehol sem lett megemlítve, tehát Leonard DiCaprio sem szállhat versenybe. Az animált filmek között a Pixartól hiányzik a Verdák 2, és az Oscart nyerő Táncoló talpak második része is. Persze a kellemes meglepetés oldalt sem érdemes hanyagolni, elég csak Gary Oldmanra vagy Jonah Hillre gondolni - utóbbit ki hitte volna a Superbad - avagy miért ciki a szex? után?


Megnézed a két legjobban szereplő filmet?
  • Csak A leleményes Hugót.
  • Csak A némafilmest.
  • Mindkettőt.
  • Egyiket sem.
A 9 jelölt filmre egyébként igaz, hogy az egyenlők között is vannak egyenlőbbek, hiszen, ha összevetjük listájukat a legjobb rendezőkével, akkor nagyjából ki lehet következtetni, hogy melyek indulnak nagyobb eséllyel a végső sikerért - például Steven Spielbergtől a Hadak útján nem sok eséllyel bír, viszont Woody Allen még meglepetést is okozhat. A legtöbb jelölést Martin Scorsese A leleményes Hugója kapta, 11-et, de A némafilmes címe is sokszor, szám szerint 10-szer hangzott el. 6-6 jelöléssel büszkélkedhet a Pénzcsináló és a Hadak útján, öttel pedig az Utódok és az Éjfélkor Párizsban.

Íme a legfontosabb kategóriák jelöltjei, az összes többititt lehet elolvasni, mivel az Oscar-honlap szinte alig működik és nem túl felhasználóbarát.

Legjobb film

Az élet fája
Éjfélkor Párizsban
Hadak útján
A leleményes Hugó
A némafilmes
Pénzcsináló
Rém hangosan és irtó közel
A segítség
Utódok

Legjobb rendező

Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
Michel Hazanavicius (A némafilmes)
Terrence Malick (Az élet fája)
Alexander Payne (Utódok)
Martin Scorsese (A leleményes Hugó)

Legjobb férfi főszereplő

Demian Bichir (A Better Life)
George Clooney (Utódok)
Jean Dujardin (A némafilmes)
Gary Oldman (Suszter szabó baka kém)
Brad Pitt (Pénzcsináló)

Legjobb női főszereplő

Glenn Close (Albert Nobbs)
Viola Davis (A segítség)
Rooney Mara (A tetovált lány)
Meryl Streep (A Vaslady)
Michelle Williams (Egy hét Marilynnel)

Legjobb férfi mellékszereplő

Kenneth Branagh (Egy hét Marilynnel)
Jonah Hill (Pénzcsináló)
Nick Nolte (Warrior - A végső menet)
Christopher Plummer (Kezdők)
Max von Sydow (Rém hangosan és irtó közel)

Legjobb női mellékszereplő

Berenice Bejo (A némafilmes)
Jessica Chastain (A segítség)
Melissa McCarthy (Koszorúslányok)
Janet McTeer (Albert Nobbs)
Octavia Spencer (A segítség)

Legjobb idegen nyelvű film

Bullhead (Belgium)
Footnote (Izrael)
In Darkness (Lengyelország)
Monsieur Lazhar (Kanada)
Nader és Simin (Irán)

Legjobb animációs film

Chico and Rita
Csizmás, a kandúr
Egy macska kettős élete
Kung Fu Panda 2
Rangó

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #7
    Női főszereplő részlegben nagyon erős a mezőny, azért kíváncsi leszek ott ki nyer.
  • kalapos01 #6
    Ha van magyar címük, akkor gondolom, igen.
  • anubys1984 #5
    Pont az a gondom, amit te is mondtál.
    Hogy lehet, hogy ugyan sok jó film volt, de tavaly elmaradt számomra az a mozis élmény, hogy "na igen, ezért érdemes filmeket csinálni". Számomra úgy telt el az év, hogy nem volt olyan film, amire egy évtized múltán is élénken tudnék majd emlékezni és ez szerintem probléma.
  • Darth Sith #4
    ezeket a filmeket adták itthon a mozik?
  • zetortraktor #3
    Megnéztem alaposabban a listát. Éjfélkor Párizsban, Pénzcsináló, Utódok, Better Life kurva jó. Élet fája van, akinek tényleg ennyire jó, inkább csak jó. Némafilmes is jó. A segítség túlhypeolt. A leleményes Hugó és a Hadak útján nem volt meg, utóbbi nem is érdekel. A Rém hangosan sem. A többiből a Suszter nagyon állat, Tetovált lány jó lett, Vaslady, Albert Noobs nem tudom, Warrior és Kezdők fasza filmek, Nader és Simin az év legjobbja. Elég ránézni?
  • zetortraktor #2
    Tisztán látszik, hogy milyen jó kis filmek voltak. Lehet, hogy szarokat néztél, én sem láttam ezek közül hármat, de a többség jó volt. Kiemelkedő film volt kevés, ez igaz, jó elég sok. Túl sok is, hogy mindet meg lehessen nézni.
  • anubys1984 #1
    Na igen, elég ránézni a jelölésekre és tisztán látszik, milyen siralmas egy év van mögöttünk mozi szempontjából...