MTI

Félmilliárdos bevétel Tintin alkotójának emléktárgyaiból

Egy hónappal Steven Spielberg Magyarországon is bemutatott Tintin-filmjének bemutatója után másfajta posztumusz sikert ért el a világjáró riporter "szülőatyja", Hergé (polgári nevén Georges Prosper Rémi, 1907-1983). A legendás képregényszerző alkotásaiból és emléktárgyaiból az előre várt összegnél messze magasabb, csaknem 1,9 millió eurós bevétel (kb. 570 millió forint) folyt be egy aukción.

Összesen 856 különböző tétel került kalapács alá az Artcurial aukciósház hétvégi párizsi árverésén, ezeknek csaknem a fele viszonylag friss, másik része régebbi volt, és akadt néhány rendkívüli alkotás is. A zsúfolt teremben a bő választék 85 százalékára volt vevő - számolt be a francia média. Az AFP beszámolója szerint a legizgalmasabb vetélkedés - mintegy Spielberg filmjére kacsintva - Az unikornis titka című kötet egyik eredeti guas- és akvarellképéért folyt. 35-40 ezer euróra becsülték és végül 168 900 euróért kelt el. Egy másik eredeti rajz A 714-es sydney-i járat című kötetből 25 000 és 35 000 euró közötti szintről 90 100 euróra kúszott fel. Gyorsan emelkedett magasba Hergé ama rajza is, amelyen Tintin látható rakétáján ülve: 10 ezres szintről 40 ezer euróra jutott.

Nat Neujean Tintin figuráját megtestesítő embernagyságú bronzszobra az eredeti 125 ezres becslésről 143 900 euróra tornászta fel magát. Az albumok sorában a fekete-fehérben készült, A fáraó szivarjai című kötetet 51 300 eurón ütötték le. A legmeredekebb pályát azonban A Holdon jártak című képregény írta le, bár ebben közrejátszott az is, hogy Hergé mellett hat olyan űrhajós írt bele ajánlást, aki valóban megfordult Földünk égi útitársán: 10 ezer euróról csaknem 100 ezerre jutott fel. Hergé a világ egyik legmagasabbra értékelt képregényalkotója. 2008-ban egyik guasképe ugyancsak az Arcturial árverési csarnokban 764 200 euróval állította fel a műfaj világrekordját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!