Szekeres Viktor

Álomháború - a tavasz leginkább várt filmje megérkezett

Hatalmas robotok, sárkányok és zombinácik - a 300 rendezőjének cukrosbácsi énje megpróbálta létrehozni saját, több álomszintes filmjét.

Hogy tetszett az Álomháború?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Babydoll sorsa elég hányatott, hiszen elvesztette szüleit, kislányokhoz vonzódó gyámja pedig mindezt remek lehetőségnek látja, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljön vele és húgával. Azonban egy szerencsétlen eseménysort követően Babydoll elmegyógyintézetbe kerül, ahol egy korrupt ápoló elintézi a gyámnak, hogy lobotómiára utalják a lányt. Szerencsére Baby még időbe rájön, hogy a fantáziájába kapaszkodva megszökhet a rettenetes intézetből.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az ember azt gondolná, hogy az Álomháború is azon filmek közé tartozik, melyekben nehéz csalódni. Aki megnézi ugyanis, az az előzetes alapján nagyjából tisztában lehet, hogy mire számíthat - azonban nem eszik ilyen forrón a kását. Sokan ugyanis egy pörgős fantáziafilmet vártak agyatlan akciókkal, ahol mindenféle álombéli lényeket öldösnek az 40-es évekbeli göncökbe öldösött lánykák. Zack Snyder azonban nem elégedett meg ennyivel.

Sajnos, tesszük hozzá, hiszen a 300 is Snyder kotnyeleskedése miatt csúszott el. A 45 éves filmes ugyanis rendezőként, bár megoldásaiban sokszor már kiszámítható, mégis fantáziadús, azonban, mint író, csapnivaló. Annak idején a 300 is lehetett volna az a tesztoszteronos akciófilm, amit a képregény felkínált, azonban Zack Snyder valamiért plusz történetszálat írt bele intrikával, ún. mondanivalóval, hogy lassítsa a történet folyását, hogy megpróbálja a külvilág fele jelezni, hogy "hahó, emberek! itten, kérem szépen, tartalom van, nem csak vizuális tobzódás!".

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az Álomháborút is meg lehetett volna úgy szerkeszteni, hogy legyen a filmnek üteme, de Snyder elpackázta a lehetőségét. Hiába ágyaz meg egy érdekes sztorinak, meg a nagy filmvégi csavarnak, a lányok akciók közötti részeit rossz és érdektelen tartalommal töltötte ki: ahelyett, hogy a közönségnek kedvezett volna, önmegvalósítani próbált, miközben nagy igazságokat mondat ki szereplőivel. Persze fura ellentmondás, hogy egy gondolkod(tat)ni próbáló filmen az agyatlanságot kérjük számon, de nem erről van szó, inkább az egyenletes színvonal utáni sirámról.

Egy látványfilmnek az sem tesz jót egyébként, ha a nagyszabású jelenetei erősen sántikálnak. Hiába néznek ki ugyanis egyes trükkök remekül, ha némelyik olyan, mintha a vizuális effekteket felügyelő cég alvállalkozójának az alvállalkozója követte volna el. Persze ettől még mindig akkor a legélvezhetőbb az Álomháború, amíg felpörög az agyatlan lövölde és maximális hangerőt kap a zene, illetve a hangok, de Snyder túlontúl is bízik az akciózásban, s a "style over substance" filozófia, mely a stílus uralkodását hirdeti a tartalom fölött, nem mindig rántja magával a nézőt.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az Álomháború a kihagyott lehetőségek filmjeként vonulhat a köztudatba. Tele van cool és sajnálatos módon csak coolnak szánt jelenetekkel, pár elvetemült és remek ötlettel, eszméletlenül élvezetes jelenetsorokkal, azonban nem sikerült koherens egésszé összekovácsolni, az illesztő elemek sajnálatos módon néhol rettentő gyenge minőségűek lettek. Bár manapság már jobb jelenettel sokak szemében jó lehet egy film, ha nincs egyenletes minőség, ha folytonos a szánkázás a szélsőségek között, akkor a maximális érdemjegy logikusan csak közepes lehet, azon csak a hangulati tényezők és a zenék dobnak.

Ahhoz képest pedig, hogy előzetesen azt lehetett hinni, hogy az Álomháború története egy fabatkát sem fog érni, meglepő, hogy netszerte, külföldön és idehaza is milyen sokan értik félre a film koncepcióját, s nem veszik észre annak különlegesen finom csavarját, illetve trükkjeit. (Más kérdés, hogy a sztori esetleges később lecsapódása, nem fogja megváltoztatni az ember véleményét.)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Álomháború (Sucker Punch)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 120 perc, 2011
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Zack Snyder
forgatókönyvíró: Zack Snyder, Steve Shibuya
zeneszerző: Tyler Bates, Marius De Vries
operatőr: Larry Fong
producer: Deborah Snyder, Zack Snyder

szereplők:
Emily Browning (Baby Doll)
Jena Malone (Rocket)
Vanessa Hudgens (Blondie)
Jamie Chung (Amber)
Abbie Cornish (Sweet Pea)
Carla Gugino (Madam Gorski)
Jon Hamm (Pénzeszsák)
Oscar Isaac (Blue)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • III dOMINO III #81
    Szerintem is volt egy csomó rejtett mondanivaló, utalás benne.

    Sokszor éreztem, hogy itt valamit nagyon akar közölni a rendező, de egy istenért nem tudtam dekódolni mi is lenne az .

    Minden gagyisága ellenére, a záró mondatok meglehetősen mélyre és értelmesre sikeredtek.

    Jól van , nem is volt ez olyan rossz.
    (Hozzátenném hogy általában európai filmeket nézek , és csak néha-néha szánom rá magamat az ilyen jellegű pop-corn filmekre, ebből kifolyólag nem is vagyok eltelítődve velük, szóval könnyen lehet hogy ami nekem még szórakoztató, az egy hardcore akciófilm zabálónak már elcsépelt klisének számít).
  • cateran #80
    Nekem bejovos a movie:) Megneztem es vagy 20 evet repultem kepzeletben vissza az idoben 1 akkori pc-s jatekhoz, a cime:Sanitarium:)
    Jo kis film ez, pedig ugy kezdtem nezni, hogy brain off, CGI es dogos bulak, no story, de meglepetesemre nem igy volt (a CGI es a bulak igen:D)
  • Relixo #79
    kalapos01 látod ez itt a baj! Már egy fórum hozzászólást sem tudsz értelmezni,hogyan is tudnád felfogni egy film lényegét ekkora aggyal? :)

    Mielőtt meghazudtolsz kiemelem a lényeget,hogy mire mondom, mert úgy látszik sok minden nehezedre esik az ÉRTELMEZÉSBEN!

    kalapos01:
    "Nekem semmi bajom a filmmel, nem volt rossz, de azon, hogy "nagyszerű, drámai történet", egy ideje már harsányan röhögök."

    Ezzel szemben én mit írtam? Tessék:
    "..........nekem összességében tetszett a film azt kaptam amit vártam,sok akció,nagyszerű látvány,egy drámai történettel!"

    Amin röhögni lehet az itt csak te vagy kár hogy ezt nem veszed észre a korlátozott IQ-d miatt.
  • Chaosman88 #78
    életem legszarabb moziban megnézett filmje volt ez..
    kb 30an voltunk a teremben, a film alatt 6an léptek le, ami 20% :D De ahogy olvastam lejjebb máshol még többen is leléptek idő előtt. Bevallom én csak azért néztem végig, mert kifizettem..
    Bár én kaptam volna egy sucker punchot még a film elején, hogy átaludtam volna az egészet legalább :D
  • NEXUS6 #77
    Tényleg ilyen az inception, de ez nem baj!
    Lényeg, hogy jó a téma, a karakterek, a hangulat. Kicsit lehetett volna rövidebb, de a filmes eszközökkel sem volt túl nagy gond, kamera, vágás, zene stb..

    Egy film akkor jó, ha az előbbi tényezők egy koherens egésszé állnak össze és ez nem kategória függő. Lehet jó film egy trash-film is, jó film volt a Machete is a maga kategóriájában.

    Sajna nem olyan a felhozatal, hogy ebből az Inception ne tudna toronymagasan kiemelkedni.
  • Stranger666 #76
    Az inception nem szar és cseppet sem bonyolult. SZimplán túlhypolt. A nézővel meg elhiteti, hogy milyen okos, hogy érti amikor elmondott mindent, nagyon szájbarágósan. Az, hogy imdb top 10ben van, na az a vicc.
  • Gamecube86 #75
    Még annyi lemaradt hogy én ugyan csalódtam ebben a filmben mégpedig mert másra számítottam de ez a csalódottság édes kevés ahhoz hogy kedvem szegje az újranézésben.
  • Gamecube86 #74
    Tényleg nem akarlak megbántani de ebből a comment-ből csak annyi jön le hogy azt sem értetted. Igaz hogy nem egy Inception bonyolultsági szint de ettől függetlenül igen sok rejtett mondanivalót hordoz magában a film. De ne érts félre kérlek nincs értelme olyan emberrel vitába szállnom aki szerint az inception szar.
    Mert 1: nem értette 2: másra számított.
  • Cucmey #73
    Ma alkohollal próbáltam a film egy két részét!!! Hát... Csodálatos....
  • Stranger666 #72
    azt ti hogy alszotok be ilyen hangzavaros filmen?