Szekeres Viktor

Az Eredet és a Harry Potter kellett a királysághoz

Az elmúlt 10 év mozis bevételeit figyelembe véve immáron hatodjára szerezte meg az első helyet a Warner Bros. stúdió. A hollywoodi filmekben utazó cég 2010-es bevételei majdnem elérték az 5 milliárd dollárt.

A Warner Bros. Pictures ma bejelentette, hogy nem csak az amerikai mozifilmes piac legtöbb bevételt termelő szereplője volt 2010-ben, hanem a nemzetközi és a világpiacot is uralta. Persze mindezt csak a bevételi adatok alapján számolta ki a stúdió, márpedig a filmes világban az is nagyon fontos, hogy egy alkotásnak mennyi a költségvetése, mekkora a megtérülési rátája.


A The Warner Bros. Pictures Group minden idők legjobb eredményét produkálva világszerte 4,814 milliárd dollárt szedett össze tavaly, mely 800 ezer dollárral múlta felül az eddigi rekordévet, a 2009-eset. A stúdió éves amerikai bevétele 1,884 milliárd dollár volt, mellyel zsinórban harmadjára lett első helyezett, s egymás után tizedik alkalommal lépte át a milliárdos bevételi határt. Mindehhez olyan filmek segítették a Warnert, mint az Eredet, a Harry Potter és a halál ereklyéi I. rész, a Titánok harca, a Valentin nap és a Terhes társaság - ezen öt alkotás került tavaly a 100 milliós hazai bevételt produkáló hollywoodi alkotások közé.

A Warner 2011-ben természetesen megpróbálja felülmúlni 2010-es teljesítményét, mindezt pedig az alábbi "portfolióval" kísérli meg: Red Riding Hood, Álomháború (Sucker Punch), Másnapsok 2 (The Hangover Part II), a Zöld lámpás (Green Lantern), Harry Potter és a halál ereklyéi II. rész, Crazy, Stupid, Love, Contagion, Táncoló talpak 2 (Happy Feet 2), New Year's Eve és Sherlock Holmes II

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #10
    Hol volt neked az Avatar több mint tízszeres, amikor még egy sima Disney film (Aranyhaj) marketingje is benne van 200 millió dollárban világszerte? Az Avatar eleve több száz millió dollárba került, amiből sokat adójóváírtak, de összesen simán volt félmilliárd a költségvetése.

    Viszont más filmek pár tízezer dollárból vagy egymillióból lettek sok tízmilliós sikerek.
  • Mister #9
    Loverman:
    Nem, persze, de ezt valahogy el tudom hinni. Miért adózna több milliót, ha meg tudják okosba oldani? :)
    Itthon is sokmindenki okosba' intézi, és kint sincs ez másként.
  • Etinger #8
    Az nagy fogás volt. Amúgy nem bírom a Foxot.. vagyis.. egyre kevésbé bírom az egész stúdiót.
  • z99999 #7
    el tudják intézni további befektetésekkel, egyéb trükkökkel hogy papíron veszteségesnek látszódjanak.
  • Ender Wiggin #6
    Minimális előnnyel nyerték ezt az évet, a Fox csak 270 millióval maradt le, hála az Avatarnak (az egyetlen film, mely több, mint 10x-esét hozta a befektetésnek). A Warner egyébként az USA-ban 11%-kal vissza is esett 2009-hez képest. Egyébként pont olyan lista kéne, ami tiszta bevételeket rangsorolja, azaz készítés költségeit levonva mutatná a bevételeket.
  • Loverman #5
    Nem kell mindent elhinni amit olvasol.
  • kalapos01 #4
    Hogy a francba ne lenne az? Hiszen, ami bevétel van, abból új filmet készítenek. Egyébként meg nem veszteséges, csak, ha kell, ki tudnak hozni sikerfilmeket veszteségesnek.
  • Mister #3
    Sajnos nem, de volt valami cikk erről ( nem tudom már, hol láttam ), hogy az összes nagy hálivúdi filmstúdió érdekes mód veszteséges. :)
  • sempron07 #2
    Látod a könyvelését? :)
  • Mister #1
    És az ügyes könyvelők így is ki tudják hozni veszteségesnek a Warnert, csak hogy ne kelljen adózni.