Szekeres Viktor

3D 3D 3D-ben

A 3D szép, a 3D jó, de a 3D sokszor sajnos fölösleges. Idén több tucat film próbálkozott meg a térhatású ábrázolással, azonban igazán látványos csak kettő lett, a többit bőven elég lett volna 2D-ben megnézni.

December vége felé rengeteg összegző videót lehet találni a YouTube-on és filmes oldalakon. Legtöbbször az éves filmes termést szemezgeti ezek az összeállítások, 2010 legjobbjait, illetve legrosszabbjait válogatják össze. Akadt azonban egy olyan film is, mely az év egyik legfontosabb mozis "jelenségéről", a 3D-ről szólt.


A videóban sok idei és pár tavalyi 3D-s film előzeteséből a 3D-s vetítésre felhívó részleteket fűzték össze, hogy lássuk, a hollywoodi stúdiók hogy próbálják felüllicitálni egymást azért, hogy minél több pénzt vegyenek ki az emberek zsebéből. Sajnos idén bár akadt pár 3D-s felszereléssel forgatott produkció, zömében inkább konverziókat és animációs filmeket láthattunk magasabb helyárak mellett, de az igazi csalódás az volt, hogy a sok 3D-s filmnek egy része roppant gyenge volt 3D tekintetében, másik része kihagyott ziccernek bizonyult, s mindössze két filmnek volt olyan "3D-je", ami megérte a plusz pénzt. (Szerencsére a 2009-es évvel ellentétben itthon már szinte nem is volt olyan 3D-s film, melyet ne vetítettek volna 2D-ben, normál helyárak mellett.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maross #10
    de jo, egy dolog erdekelt volna az egesz cikkbol, hogy melyik ket filmnek sikerult a legjobban a 3D resze, az se derul ki...viszont legalabb tobbszor elismetled. koszi, gz.
  • Mr. Perfect #9
    Láttam jópár filmet 3D-ben de valóban csak kettő volt ami tényleg megérte. Ha már a cikkíró nem mondja hogy szerinte melyik kettő volt az akkor én mondom. Az Avatar és a Sammy nagy kalandja...
  • IMYke2.0.0.0 #8
    Kemény munkával sikerült elérnie, nagyon kemény munkával... :)
  • Zolivok #7
    +
  • Garou #6
    "Viszont ezt a konverziós dolgot nem igazán vágom. 2D-hez hogyan adhatnak hozzá információt, hogy 3D legyen?"

    Az egymást követő frame-eket montírozzák egybe. Két képkocka között gyakran csak annyi a különbség, mintha két különböző kamerából néznéd ugyanazt. Így lehet aztán olyan hatást elérni vele, mintha stereo kamerával készült volna, csak sokszor gányul néz ki.
  • Freddycom #5
    'Szegény' Viktort h utálja mindenki. :D
  • Locutus51 #4
    Hát, mivel Viktorkáról van szó, akinek köztudottan nagyon ferde ízlése van, nyilván aZivatar az egyik, ami hiába tavalyi, bőven átnyúlt az idei évre is... A másik meg tuti valami sárga földig lehordott film, ami most hirtelen kutya jó alkotás lett. Ezt csak az sg-s színvonalra alapozva gondolom, aminek süllyesztésében Viktorka kiemelkedő fontosságú szereplő volt a 2010-es év folyamán.
  • RelakS #3
    Én tavaly néztem egyedül 3D-ben filmet, az az Avatar volt.
    Szénné röhögtem a fejemet azon, hogy még az egyszerű fotók a falon is 3D-sek voltak XD

    Viszont ezt a konverziós dolgot nem igazán vágom. 2D-hez hogyan adhatnak hozzá információt, hogy 3D legyen? O_o
  • Dynamic #2
    "mindössze két filmnek volt olyan "3D-je", ami megérte a plusz pénzt"

    Melyik volt ez a két film?

    Egyébként abszolút nem hoz lázba ez a 3D. Elsőre még talán érdekes (bár már akkor sem ájul el tőle az ember), másodjára már kifejezetten kényelmetlen a szemüveg viselete, amikor is már nem igazán hatja meg az embert a sokszor alig érzékelhető és unalmas 3D. A jobb térhatás és a bazi nagy vászon miatt számomra az IMAX egy fokkal élvezhetőbb alternatíva, de egyáltalán nem mondhatnám, hogy ott is törzsvendég leszek.
  • fika ferenc #1
    Melyik volt az a két kilm intrídí?