Szekeres Viktor

Újabb film hódította meg az egymillárdos álomhatárt

Az Avatar és az Alice Csodaországban után a Toy Story harmadik része is átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt. Idén az animációs film volt a harmadik ilyen alkotás, s ezzel hétre bővült a milliárdosok klubja.

Bár az amerikai és a nemzetközi mozis bevételek mostanában szinte minden évben növekednek, olyan kiváló évre, mint az idei, nem sokan számítottak. Az Avatar gigantikus sikeréről (2,75 milliárd dollár) már mindenhol lehetett olvasni, mint ahogy az Alice Csodaországban remek szerepléséről is (1,02 milliárd dollár). Idei harmadik filmként a Toy Story 3 tett szert milliárdos nemzetközi bevételre, ami azért is nagy szó, mert tavaly év végéig összesen négy film volt képes 10 számjegyű dollárösszeget produkálni. (Titanic, A Gyűrűk ura 3, A Karib-tenger kalózai 2, A sötét lovag.)

A Toy Story 3 jóformán Magyarország kivételével minden országban remekül szerepelt - itthon a film nagyon csúnyán alulmaradt a Shrek negyedik részével szemben. Amerikában augusztus 29-ig a becslések szerint 405,7 millió dollárt hozott a film, míg a világ többi részén 606 milliót, így a 200 millió dolláros gyártási költség természetesen megtérült. A Toy Story 3 gigantikus sikerének kulcsa az volt, hogy nemzetközi bevételei meghaladták az amerikai bevételt, igaz előbbi aránya még így is csak 60%-os volt az összbevételhez képest. (A legsikeresebb filmek szinte kivétel nélkül 60% feletti nemzetközi bevételhányaddal rendelkeznek, az Avataré például 72,5%. Egyetlen kivétel van, a Sötét lovag, mely mindössze bevételeinek 47%-ára tett szert Amerikán kívül.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #6
    Durván fogalmazva a díszleteken kívül kb. minden költség ugyanúgy jelen van, mint egy sima filmnél. (lámpák, kamerák helyett sz.gépek és szoftver van, de a munkatársak között gondolom mindnek megvan a sz.gép előtt ülő megfelelője.)
  • Aldo Moro #5
    Mi a rák kerül egy rajzfilmben 200 millióba?
  • arty #4
    hálivud ezt is veszteségesre könyvelteti, aztán megy a sírás a kalózok miatt ...

  • kissssss #3
    milyen lila lovag?
  • Ender Wiggin #2
    Sötét lovag? Az nem 2010-ben történt, szemben a fenti hárommal. Olvasol?
  • szmore86 #1
    +setít lovag a negyedik