Szekeres Viktor

Ismét scifi-őrület Amerikában

Remekül kezdett Christopher Nolan új filmje, az Eredet. A scifi amerikai premierje 2010 hatodik legerősebb nyitánya volt a Vasember 2, az Alice, a Toy Story 3, a Shrek 4 és az Alkonyat 3 mögött.

Ahogy az várható volt Christopher Nolan Eredet (Inception) című filmje volt a hétvége királya Amerikában, s ez is remekül jelzi a rendezőre koncentráló marketing erejét: egy kiugró siker után márkanévvé válhat egy direktor neve, ld. még bizonyos M. Night Shyamalan. A 160 millió dollárból (és 60-80 milliónyi marketing dollárból) készült Eredet a bemutatójénak hétvégéjén 62,8 millió dollár bevételt hozott.


Az Eredet nyitánya az annak idején 77 millióval nyitó Avatar mögött a második legerősebb olyan scifis kezdés a hollywoodi mozis történelemben, mely nem folytatáshoz, feldolgozáshoz vagy adaptációhoz fűződik. A Warner Bros. exit polljai szerint a nézők 56%-a volt férfi és 73%-uk 34 éves vagy fiatalabb volt. Az Eredetet IMAX-mozikban is bemutatták, rekordszámú 197 teremben, s a film hétvégi bevételének 12%-a, 7 millió dollár származott innen, pedig a 7100, Eredetet játszó vászonnak a 197 IMAX-vászon alig 3%-a.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lcee #16
    Én megnéztem tegnap este.

    Aki nem hiszi, hogy jó film menjen és nézze meg.
    10/10 körüli film, a téma a látvány, (ez nem úgy látványos, hogy szép szines mint az avatar:) )
    És nem csillagkapu...
    Történetről nem írok, ha vki még megnézné...:)
  • Seth74 #15
    Esetleg ezt alá is támasztanád valamivel vagy csak úgy írtál valamit?
  • PheCho #14
    Hát akkor ennyit a wikipediáról. :)
    Bár mondjuk ezt tudtuk.
    Ettől függetlenül a véleményemet tartom, mert mindig beletrafál a jóba szerintem. Van érzéke hozzá.
  • winnie #13
    "Az álmatlanság kivételével mindet ő is írta. Nem éppen tucatötletei vannak."

    ezt írta ő, a többiben van írói kreditje, ami több pénzt jelent, de egyik sem a sajátja volt, hiszen a mementót a tesója írta, a prestige-nek könyv az alapja, stb.
  • Merces #12
    .........Az embereknek ez kell, és ezzel nincs gond........de wann mert mellette nem olvasnak Asimovot vagy Orvellt,és fogalmuk sincs honnan a mennyi, aztán a sok csőlátó barom lehurrog mert esetleg merek mást gondolni, amugy meg egy nyolcvan nap alatt a föld körülben sincs több akció mint az alapitványokban mégis csomó filmet csináltak belöle.......
  • PheCho #11
    A Following kivételével Láttam Christopher Nolan minden mozifilmjét. (Memento, Álmatlanság, Batman: Kezdődik!, A tökéletes trükk, A sötét lovag). Az álmatlanság kivételével mindet ő is írta. Nem éppen tucatötletei vannak.
    Ha nem is lett mind tökéletes, annyira azért tetszett mindegyik, hogy ha egyszer úgy tévednék egy tékába, hogy "jéé ez egy Nolan film amiről nem is tudtam", szó nélkül ki is venném, tökmindegy mit ír az összefoglaló. (sokszor úgyis szart se érnek.)
  • Julius Caesar #10
    Hát nem tudom észrevetted-e, de ha filmre akarnánk vinni mondjuk az alapítvány trilógiát az alapos bukás lenne. Mivel az egy több száz oldalas regény, ahol fejezetenként ugrunk 100 éveket, konkrét főszereplő se lenne, a sztori a lényeg, látvány kevés lenne, akció még kevesebb. Az egy regény.
    Ahogy a legtöbb sci-fi (novella) sem vászon képes, mert vagy az embereknek nem lenne emészthető, vagy a sci-fi rajongóknak megfelelő.

    Ezért készül kevés könyv adaptáció, ami nem is baj. Inkább ne legyen Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum vásznon, mint valami szarrá butított, hollywoodi popcorn techdemo.

    Az avatarral meg semmi gond, helyén kell kezelni, névleg sci-fi, de az csak arra jó, hogy szórakozz meg nézegesd a neon színen világító fákat. Engem lekötött, kétszer néztem meg moziba (sajnos 3D-be nem tudtam). Az embereknek ez kell, és ezzel nincs gond.
  • Torek #9
    imdb-n a legtöbben úgy szavaznak, hogy nem is látták az adott filmet
  • winnie #8
    "Amúgy meg az IMDB mióta mérvadó?"

    mióta nem mérvadó?
  • Ender Wiggin #7
    Azóta újabb 10 ezer szavazat, és már lejjebb is ment egy tizedet. Lesz ez még 8,2-8,3 is. Amúgy meg az IMDB mióta mérvadó?