Napi Online

Az MTV egyelőre nem vásárol filmeket

A korábbi években a Magyar Televízió (MTV) költségvetésének körülbelül 90 százalékát fordította műsorokra, beleértve a szerkesztőségi, a gyártási, a jogdíj-, valamint a műsorterjesztési költséget.

A drasztikus költségvetési elvonás miatt 2010-ben a korábbiaknál 9,5 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat az MTV, ezért minden területen és minden lehetséges módon csökkentenie kellett kiadásait ahhoz, hogy el tudja látni alaptevékenységét, a közszolgálati műsorsugárzást, de ez a költségszerkezetben nem jelent változást.

Az MTV két csatornája a korábbi évekhez hasonlóan 2010-ben is körülbelül egymillió műsorpercet sugároz. Az idei programkínálatban előtérbe kerültek a hírműsorok és a közéleti műsorok, míg a szórakoztató produkciók háttérbe szorultak. Csökkent az élő közvetítések aránya, kevesebb nagyszabású eseményt rögzít és mutat be a köztévé, és a korábbiaknál nagyobb arányban támaszkodik az archívum kincseinek tematikus feldolgozására olyan népszerű produkciókban, mint például a Hogy volt? és az Üdítő című műsorsorozatok. A külső gyártás gyakorlatilag megszűnt a Magyar Televíziónál, a filmbeszerzés pedig egyelőre szünetel.

A műsorstruktúra átalakításából következik, hogy idén kevesebb gyártott műsort - főként alacsony költségvetésű stúdióműsorokat - készít a Magyar Televízió, a saját gyártású műsorok aránya előreláthatóan mégis növekszik az előző évek átlagához képest. A köztévé 2008-ban és 2009-ben is több mint 300 ezer percnyi saját műsort gyártott, két-háromszor annyit, mint az országos sugárzású kereskedelmi televíziók, és ez az arány 2010-ben várhatóan még nagyobb lesz - állítja az MTV.

A műsorstruktúra átalakítása hatással van a Magyar Televízió nézettségére is: fő műsoridőben (20 és 22 óra között) visszaesés érzékelhető, az esti Híradó és a Híradó előtti sorozatok nézettsége azonban a korábbiaknál jobban alakult az év első hónapjaiban, és népszerűek az új stúdióműsorok is, amelyek valamelyest kompenzálják az esti órákban elszenvedett veszteségeket. Az MTV nézettségét leginkább az általános trendek befolyásolják: a folyamatosan gyarapodó magyar nyelvű csatornakínálat (ma már több mint 80 magyar nyelvű csatorna érhető el) hatására az országos adók mozgástere fokozatosan szűkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!