Szekeres Viktor

Ismét mindenki az Avatarról beszél

Folytatódik az Avatar-hiszti, hiszen csak Amerikában több mint 1,5 millió fanatikus tette magáévá a film BluRay-verzióját. Nálunk még pár napot várni kell a megjelenésre, de sikongatásban valószínűleg itthon sem lesz hiány.

Nyilvánvalóan senki nem lepődik meg az újabb Avatar-rekordon, de mégiscsak szót érdemel, hogy James Cameron, kirobbanó népszerűségű scifije ezúttal milyen csúcsot döntött meg. A Deadline Hollywood információi szerint ugyanis az Avatar, a DVD és BluRay megjelenésének napján természetesen megdöntötte az eddig fennálló, első napos eladási rekordot, a Fox ugyanis Észak Amerikában 1,5 millió Avatar-BluRay-t adott el. Az eddigi elsőnapos rekordot egy bizonyos Sötét lovag című képregényfilm tartotta, Christopher Nolan alkotását a BluRay-premier napján 600 ezren vásárolták meg Észak Amerikában és Nagy Britanniában.

Tehát alig csitult el a mozis Avatar-hisztéria (a film még mindig 12. az amerikai hétvégi bevételi listán), egy újabb van kialakulóban, csak ezúttal a boltokban. A sikongató rajongókat, a BluRay a premier napján magukévá tevő fanatikusokat még az sem zavarta, hogy a film első kiadása kifejezetten fapados, extra nélküli és természetesen csak a 2D-verziót tartalmazza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #50
    ...szerintem pornó
  • cateran #49
    Valoszinuleg azert sorolta oda,mert a fantasy a 80-as evekben kezdett kulonvalni a sci-fitol,addig csak amolyan "mostohagyermek" volt.
    Mindazonaltal nem rossz definicio,csak sajnos ez sem pontos:) (gondoljunk csak a telepatiara...nem mondhatod,hogy racionalis fejlodes eredmenye,de azert meg nem lesz vmi fantasy,hogy telepatak vannak benne)
  • pixx #48
    high fantasy
  • pixx #47
    Erre egy idézet: "Kuczka Péter a Világirodalmi lexikon egy cikkében a fantasyt a science-fiction egy ágaként sorolta fel, s mindkét műfajban valóban közös (de csak annyi a közös), hogy fikciós, fantasztikus műfajok. Azonban van köztük különbség; míg a science fiction tudományos abban az értelemben, hogy a való világtól való eltérések oka racionális (például a technikai haladás eredményeképp elfogadható józan ésszel is), s általában a rendkívüli helyzetek racionalizálására törekszik, addig a fantasynak kifejezetten az irracionalitás és a nem-tudományos (mágikus, mitikus) gondolkodásmód az alapja."

    High Fantasy néven, olyan műveket emlegetnek, amik nagyon összetett világgal rendelkeznek (népek, városok, történelem, kultúra stb.), elvileg ha létezne működne a világ.
    És a High Fantasy egyik legfontosabb eleme, amin én is meglepődök, hogy a főszereplő majdnem mindig árva...
  • cateran #46
    A fantasy gyujtofogalom,kulonfele alcsoportokra oszlik (high,dark,heroic,science,stb)
    A high fantasy legismertebb darabja a Lord of the Rings Tolkientol.
  • Justil #45
    high fantasy? :)
  • cateran #44
    Mondjuk lehetne boncolgatni, hogy hol vegzodik a mese es hol kezdodik a fantasy?(hol a hatar horror es dark fantasy kozt?) Vagy hogy hol a hatar fantasy es sci-fi kozt? A Shadowrun sci-fi vagy fantasy? (van benne igen fejlett technologia,virtualis internet kozvetlen agyi kapcsolattal,kibercuccok,stb. es magia,meg magikus lenyek,sarkanyok stb....)
    De amikor elkezdik bofogni a magyar "ertelmisegi" sci-fi balfaszok agyszulemenyet, hogy a sci-fi az oktat es tanulsagos es mindig van etikai,erzelmi,stb, mondanivaloja, akkor kinyilik a bicska a zsebemben....
    Masreszt a fantasyben (high fantasyben foleg) van hogy le van irva es meg van magyarazva (akar tudomanyosan is)hogy mi,merre,miert es hogyan....(mas kerdes ennek a hasznossaga:D)
  • Seregély #43
    A fantasy vs sci-fi különbsége szerintem: a fantasy természetfölötti okokkal magyaráz jelenségeket (varázslat, szereplők életébe beleszóló istenek stb.) A sci-fi a jelenségeknek megpróbál a saját képzeletbeli világában logikus, a tudományos gondolkodásnak megfelelő okokat, magyarázótokat adni. (Ettől még nem igazak az állításai, csak hitelesebbnek tűnnek). Emiatt van, hogy tizenévesek, illetve néhány összeesküvés elmélet gyáros néha filmekben látott dolgokat valósnak élnek meg (pl.: X-Akták, Harmadik tip. találkozások) Azonban egy fantasy-t igen ritkán szoktak valóságosnak elfogadni.
    A fentiek miatt az Avatar sci-fi, viszont pl. a sokak által hard core sci-fi-nek tekintett Battlestar Galactica sorozat a befejezése miatt fantasy.
  • Justil #42
    "A sci-fi megpróbálja nevelni az embereket, a fantasy csak szórakoztat. Igen, ez fontos tényező."

    muhaha rotfl ikszdé.
  • Bren X #41
    Semmi gond :-)