Szekeres Viktor

Lefutott az Oscar-verseny?

Ki hitte volna, hogy James Cameron és az Avatar legnagyobb vetélytársa az Oscar-versenyben éppen volt felesége, valamint az általa rendezett film lesz?

Nem túl gyakoriak a meglepetések az Oscar-díjra jelölt filmek között. Egyrészt azért nem, mert az Oscar előtt vagy 50 fontos díjátadó lezajlik, és szinte biztos, hogy a többin jelölt filmek és színészek zöme kerül az Oscarra jelöltek közé. Tehát az Oscar nem fedezi fel a spanyol viaszt, nagyon ritka, hogy valaki fű alatt, a surranópályán meglepetésjelölést szerezzen a fő kategóriákban. Ez köszönhető annak, hogy az előzetes díjátadók során a filmstúdiók is tisztában vannak azzal, hogy mely filmjüket kell nyomni, promotálni, az Oscar-döntnökök, vagyis a Filmakadémia tagjainak (neves színészek, rendezők, írók, díszlettervezők, szakmabeliek figyelmébe ajánlani - több mint 6000-en vannak).


Épp ezért előre tudhattuk, hogy 2007-ben Scorsesét és a Téglát senki nem szoríthatja meg, hogy 2008-ban csak a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj indulhat harcba a legjobb film címéért, és hogy tavaly vagy a Gettómilliomos vagy a Benjamin Button fog nyerni. S bár elég sok támadás éri az Oscart, az Akadémia tagjai nem vádolhatók hozzá nem értéssel, amit remekül mutat az a cseppet sem meglepő tény, hogy a fent nevezett filmek az IMDb értékelései szerint a közönség szimpátiáját is elnyerték, hiszen mindegyik tagja minden idők 250 legjobb alkotásának a súlyozott osztályzatok alapján.

Hogy visszakanyarodjunk az előfeltevésünkhöz: másrészt azért nem szokás meglepődni az Oscar-jelöléseken, mert általában a stúdiók az év végére időzítik Oscarra esélyesnek gondolt filmjeiket, melyeket eleinte csak pár moziban adnak, majd ahogy nő a hype, ahogy egyre több ódát zengnek a kritikusok, úgy növelik a játszó filmszínházak számát. Természetesen nem minden Oscarra kalibrált alkotás hozza meg végül a kellő "zsizsegést" (idén például a Nine vagy az Invictus korán búcsúzni látszik a versenytől), de azt azért tudjuk, hogy mit szántak Oscaros filmnek.


Az említett nem túl gyakori meglepetések közé tartoznak azon filmek, melyekről maguk a stúdiók sem hiszik, hogy Oscarra esélyesek lennének, így valamikor év közben mutatják be őket. Ez az, amikor csak utólag döbbennek rá a filmkészítés felkent urai, hogy micsoda drágakő került ki a kezeik közül, s sajnálkozhatnak, hogy a jelölések idejére esetleg már DVD-n is megjelent meglepetésfilmjük, így nem tudják az Oscar-jelölések segítségével megugrasztani annak mozis bevételeit.

Az elmúlt években a májusi premier Ütközések, a júliusi Család kicsi kincse vagy például az ugyancsak májusi Gladiátor számított mellékvágányos befutónak a legjobb 5 film közé. Idén viszont, köszönhetően a 10 jelölésnek más filmek előtt is megnyílt a lehetőség. Bár az olyan Oscarra gyártott filmek, mint az Egek ura (Up In The Air), az A Single Man vagy a Crazy Heart hozza a biztos pontokat, az eddig Amerikában kiosztott 25 kritikusi és szakmai díj alapján már tudni, hogy melyik film lehet a fekete ló.


Igen, az ex-Mrs. Cameron, vagyis Kathryn Bigelow által rendezett, A bombák földjénről, vagyis a The Hurt Locker-ről van szó. Júniusban mutatták be Amerikában négy moziban, és ahhoz képest, hogy a moziszám csak 535-re kúszott fel, remeknek mondható, 12 milliós bevételre tett szert köszönhetően a nézői ajánlásoknak. Azonban sajnos ez a teljesítmény sem volt elég ahhoz, hogy a tervezett tavaszi magyar bemutatóból legyen valami (szerencsére a hype-nak köszönhetően végül a Budapest Film február 18-án műsorra tűzi a produkciót). Amerikában egyébként a The Hurt Locker január elején jelenik meg DVD-n és BluRay-en, de a filmet már 2008. szeptemberében bemutatták egyes fesztiválokon, tehát egy meglehetősen "kései szülésről" van szó.

A nagy kérdés, hogy az Akadémia mennyire mer majd egy kis filmre voksolni, hiszen a The Hurt Locker annak a Summit Entertainmentnek az alkotása, mely az Alkonyat-filmekkel került be a nagyobb stúdiók közé. Azt mindenesetre nem lehet elvitatni a filmtől, hogy míg az Egek ura 8 díjat nyert el az eddig kiosztott 24 kritikusi és szakmai elismerésből, addig az Alkonytájt, a Holtpont és a Strange Days - A halál napja rendezőjének filmje 10 elismerést vághatott zsebre. (A Becstelen brigantyk 3-at, az Avatar, a Fel! és a Precious egyet-egyet.


Hogy egy efféle előzetes jóslat mennyire jön be, az majd kiderül, ha márciusban visszaolvassuk a cikket, de épp ezért, hogy jövőbeli énünk szélesen mosolyoghasson az esetleges jóslási bakijainkon, megemlítjük, hogy jelen állás szerint a következő 10 film várományos leginkább Oscar-jelölésre: Avatar, Egy lányról (An Education), A bombák földjén (The Hurt Locker), Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds), Invictus - A legyőzhetetlen (Invictus), The Messenger, Precious, A Serious Man, Fel (Up), Az egek ura (Up in the Air).

Zárójelben persze azt is meg lehet jegyezni, hogy a rendezők között az eddig kiosztott díjak közül 15-öt Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) vitt el, míg Jason Reitman (Az egek ura) csak 3-at. Hasonlóan lefutott versenynek tűnik a férfi főszereplő kategória, ahol George Clooney (Az egek ura) 11 győzelmet aratott, míg Colin Firth (A Single Man), Jeff Bridges (Crazy Heart) és Jeremy Renner (The Hurt Locker) csak 3-4-et. Az eddigi nyertesek alapján a női főszereplők között Carey Mulligan (An Education) és Meryl Streep (Julie & Julia) lehet esélyes (és Samdra Bullock megkaphatja első jelölését a The Blind Side-ért!), férfi mellékszereplők közül az eddigi 25 díjból 20-at megszerző Christoph Waltz (Inglourious Basterds) nyerhet, ha nem szorítja meg őt Woody Harrelson (The Messenger), míg a nőknél Mo'Nique-pt (Precious) lesz nagyon nehéz megverni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeDDyRuSh #25
    Kíváncsi leszek én is a szakma véleményére. Persze betettem volna még egy-két (nem közönségfilmes) alkotást. Avatar már egy kategóriát biztos elvisz. A The Hurt Locker meg bejött, de nekem akkorát nem üt.

    http://warezblog.hu/filmek/film-eng/185-the-hurt-locker-dvdrip-robbanasig-megfeszuelve
  • icka90 #24
    Szerintem az Avatar nyerjen látvány perfect és nekem a történet is tetszik.
  • lAngelus #23
    Az Oscar az Avatarnak legfeljebb vizuális effektekért járna, nem a tartalmi értékekért. Kapja meg az exasszony!
  • alienslive #22
    The Hurt Locker nekem tetszik. Volt benne pár jelenet, ami nem kellett volna bele, de összegében jóra sikeredett.

    tar86: hát, ha neked csak ennyi jött át a filmből, hogy baseball ütővel vernek embert...egyáltalán láttad a filmet, vagy csak a trailert?

  • lamella #21
    Jómagam szintén a Brigantiknak szurkolok. Számomra ez a film volt a 2009-es év legnagyobb mozis élménye. Nagyobb, mint az Avatar :) Csupán 3-szor láttam moziban, s azóta megvan a 2 lemezes dvd is. Nem kívánok neki Oscar esőt, mert a legtöbb emberben az úgyis csak ellenérzést kelt. 4 kategória lenne reális szerintem: film, rendező, forgatókönyv, ffi mellékszereplő (Waltz).
  • tar86 #20
    Más szempont szerint pedig tuti befutó a Becstelen brigantik című fércmű, amely film mély átéléssel mutatja be hogyan lehet szétverni baseball ütővel egy német katona fejét. Az hogy ez a film ott van a befutók között, jelent valamit. Ha nem kap Oszkárt, Béke Nobel díjat biztos, gondoljunk hazánkat oly rajongással szerető Kertész Imrére.
  • Darth Sith #19
    Látvány terén tuti befutó az Avatar.
    Legjobb filmre én a 'The Hurt Locker'-t és az 'Inglorious Bastards' -t javasolnám.
    Az 'Up in the air'-t még sajnos nem láttam, arról nem tudok nyilatkozni, de clooney-t nagyon istenítik, szval annyira rossz nem lehet.

    Én is csak a District 9-t hiányolom a listából, de nem igazán tudom melyik kategóriában indulhatna esélyesen, mert az avatar mellett látványban nem tud labádba rúgni.
  • Gilgamesh #18
    A jó életbe, igazad van. :/
  • vmiki88 #17
    sehol sincs a District 9? szippp :(
  • WoodrowWilson #16
    Viccesek ezek a kijelentések, hogy x film Oscar-díja után már nem is ér semmit az egész Oscar. Biztos van pár olyan film is, ami szerintetek is megérdemelte, nem kaphatja mindig az, akit ti szeretnétek. Amúgy kár, hogy nem ti osztjátok a díjat, akkor legalább titeket anyáznának a többiek, hogy ez meg az miért kapott:)