Berta Sándor

Indul a kegyeleti kérdésekkel foglalkozó Etos TV

A kegyeleti kultusz témája gyakran erősödik fel november elseje után, a karácsony közeledtével, hiszen sokan gondolnak az ünnepekkor is az elhunyt szeretteikre. Németországban éppen emiatt külön televíziót szeretnének indítani.

"Sokan félreértik a kezdeményezést. Nem szeretnénk temetéseket közvetíteni, csupán minden, általában 50 évesnél idősebb embert szeretnénk megszólítani. A halál kérdésével mindenki szembesül, sokan általában akkor, amikor meghalnak a szülei. A hagyományos sajtóorgánumok gyakran kerülik ezt a témát" - jelentette ki Wolf Tilmann Schneider, az első adásával jövőre jelentkező Etos TV egyik alapítója. "A televízió a műsoraiban három fő témát érint majd: az elsők a temetői riportok, a második a tanácsadás, a harmadik pedig a megemlékezések.

Az embereket érdeklik a temetők, elég csak a híres párizsi Montmartre-ra gondolnunk, ezenkívül úgy gondoltuk, mindenki letett valamit életében, miért ne emlékezhetnénk az egyszerű emberekről is. Évente csak Németországban 485 000 gyászhirdetés jelenik meg az újságokban, de azokból nem derül ki, ki is volt az elhunyt, mivel foglalkozott. Ebben a kérdésben együtt szeretnénk működni például a helyi televíziókkal, hogy minden lehetséges információt beszerezzünk.

A tanácsadásokban pedig olyan témákat vetnénk fel, mint a házi segélyhívó rendszerek, amelyekre egy idős vagy beteg embernek nagy szüksége lehet vagy a szervadományozás, hiszen sokan ajánlják fel szerveiket a haláluk után a tudománynak. Az emberek általában túl keveset tudnak a halálról, a temetési szertartásokról, mert egyfelől még mindig tabutéma, ugyanakkor ez mégis csak a létünk része" - tette hozzá a szakember.

S bár az ötlet furcsának tűnhet, azért érdemes belegondolni, hogy hány elesett, beteg vagy idős ember tölti a karácsonyát magányosan vagy éppen a párját, rokonait siratva és mennyire jól esne nekik ezekben a nehéz percekben is egy két jó szó a szeretet ünnepén, amely segíthetne feldogozni az eseményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Argathron #3
    Szerintem nagyon jó kezdeményezés.
    Úgy látszik, te még senkit nem vesztettél el, jó neked.
  • Tetsuo #2
    Ekkora faxsagot! Nem tudjak hova rakni a lovet.
  • dondore #1
    Egy ismerősöm nagyszülei minden évben visznek virágot a saját sirjukra - ha már megvették ;)