Ötvös Tibor

Szeptemberi ajánló, avagy élet a Moziünnep után

Véget ért az eddigi legsikeresebb Moziünnep, ám azért még szeptemberben is lesz miért a mozikba menni. A már vetített Next - A holnap a múlté mellett megérkezik a Csúcsformában 3 és a Férj és férj is.

A hétvégén zajlott a Moziünnep, mely hatalmas sikert aratott. Rengeteg film közül választhatott a nézősereg, melyek közül pár "hivatalos" bemutatója csak szeptember hónapban lesz. De haladjunk szép sorjában.

Kezdésnek itt van mindjárt egy animációs film, melyet már hétvégén premier előtt nézhettünk meg. A TMNT - Tini nindzsa teknőcök a szebb napokat is megélt teknős-tesók negyedik filmje, mely ezúttal full CGI. A quartettnek jót tett a váltás, hiszen Amerikában már sikeres a film, ráadásul tervezik a folytatást is. A film csütörtöktől látható a mozikban, feliratos változatban.


Kowabunga!

Furcsa dolgok történnek New Yorkban, és hamar kiderül, hogy a városnak még soha nem volt ennyire szüksége a Tini Nindzsa Teknőcök segítségére, mint most. Ugyanis a különc milliomos, Maximillian Winters őrült bosszúra készül, miután felfüggesztik munkáját. Az a terve, hogy egy régen halott hadvezér emberfeletti hatalmát rászabadítja a városra, és kipróbálja egy ősgonosz átok hatásosságát.

Leonardo és testvérei, Raffaello, Michelangelo és Donatello újra előmásznak a csatornarendszerből, hogy megvédjék a várost és a világot a sötét erőktől. Szerencsére még mindig számíthatnak régi barátaik, April O'Neill és Casey Jones segítségére.

Szintén csütörtöktől látható a legújabb Adam Sandler vígjáték is. A Férj és férj hazájában szintén sikerfilmnek számít. A film két további szereplője Jessica Biel és Kevin James. A több, mint két órás (pontosan 140 perces) film szinkronizáltan tekinthető meg.


Jön a meleg, itt vannak a tűzoltók

Chuck, a tűzoltó végtelenül hálás Larrynek, a tűzoltónak, mivel Larry megmentette az életét egy tűzben. Larry viszont nem szívbajos, és kér cserébe valamit, amikor a bürokrácia ördöge úgy hozza, hogy Larry életbiztosításának nem lehetnek kedvezményezettjei a saját gyermekei. Chucknak mindössze annyit kell tennie, hogy néhány űrlapon Larry élettársának tünteti fel magát. Sima ügy. Soha senki nem fogja megtudni.

Ám amikor egy buzgómócsing hivatalnok gyanakodni kezd, a barátok egyezsége pillanatok alatt a címlapokra kerül. Az improvizálásra kényszerített ifjú pár fergeteges szituációkba kényszerül az együttélés során. Miközben túlélik a nászútjukat, és emberfeletti erőfeszítéssel próbálják elhárítani a lebukás veszélyét, a két jó szándékú szélhámos rájön, hogy ami igazán összekovácsol egy családot, az az összetartás a nehéz időkben.

Terry Gilliam neve az igazi filmszeretőknek bizonyára nem cseng ismeretlenül. Bár a Grimm nem tudott felnőni a mester korábbi munkáihoz, ám még így is magasan kitűnt az akkori kínálatból. Legújabb filmje, a Tideland ismét a fantázia világába kalauzol minket amolyan A faun labirintusa módon tipikus Gilliam stílusban. A Mitch Cullins regényéből készült film főszereplője Jeff Bridges és Jodelle Ferland. Szintén csütörtöktől látható hazánkban, feliratos formában.


Szép kis mesevilág

A tízéves Jeliza-Rose kábítószerfüggő szülei nem sokat törődnek lányukkal. Nem csoda, hogy a kislány saját képzeletvilágába menekül, ahol legjobb barátai azok a babafejek, amiket testükről leszedve ujjbábként használ. Miután Jeliza-Rose anyja heroin-túladagolásban meghal, az apja vidékre utazik vele, a nagymama egykori birtokára.

A semmi közepén álló lepusztult ház megtelik a kislány fantáziája teremtette lényekkel, szellemekkel. Eközben az apja újra belövi magát, ám erről az útjáról már nehéz a visszatérés. A kislány pedig megismerkedik szomszédaival: a félszemű Dell-el, aki a gyerek világában kétségtelenül maga a boszorkány; valamint Dickens-szel, Dell féleszű öccsével, akit Jeliza-Rose a saját férjének képzel.

Ugorjunk egy hetet és nézzük a 13-i bemutatókat. Kezdjük egy magyar alkotással, mely Gryllus Dorka állítólagos szexjelenete miatt már megkapta a saját hírverését. A Zuhanórepülés 220 millió forintból készült és a hivatalos megnevezés szerint akciófilm lesz. Nekem a műfajról rögtön a kellemetlen (és röhejes) Európa expressz ugrott be, de remélem ezúttal sikerült egy komolyabb filmet leforgatni.


Lőttek a filmnek

Akció-dráma - tündérmese az ezredforduló Budapestjének egyik legkevésbé sem romantikus szegletéből, urbánus legenda egy fiatal zsiványról, egy gyönyörű lányról, rengeteg pénzről és a legrohadtabb kalandról az életben.

Kőkemény börtönjelenet, és a szabaduló, szeretnivaló zsivány. Egy bár, drogok, művészek, gazdagok, bűnözők - Theo (Nagy Zsolt) "hazaérkezik". De rosszul teszi, ezért szinte azonnal visszazüllik, beleszeret az egyetlen lányba, aki abszolút tabu, és egyetlen eltűnési megoldásként bevállalnak egy önmaguk határait igencsak meghaladó akciót.

A kulcsfigura egy jó kis thrillernek tűnik, mely a számtalan sikerfilm forgatókönyvét készítő ( Szóljatok a köpcösnek, Különvélemény, A tolmács, Mint a kámfor) Scott Frank első rendezése. Természetesen a sztorit is ő készítette, szóval valószínű nem lesz okunk panaszra. A thriller feliratosan érkezik meg hazánkba.


Véget ért a tárgyalás is

Chris Pratt, a város egyik legmenőbb sráca súlyos agysérülést szenved egy tragikus autóbalesetben. Emlékezete darabokra hullik, a legegyszerűbb feladatokat is képtelen elvégezni segítség, azaz a jegyzetei nélkül. Így aztán Pratt, aki a baleset előtt az élet császárának számított, most éjszakánként egy bankfiókban takarít, ezt próbálja kihasználni volt iskolatársa a fiók ellen tervezett rablásban.

Következzen egy újabb, a Moziünnep alatt már látott film, a Nicolas Cage nevével is komolyat bukott Next - A holnap a múlté. A thriller-akció-sci-fi alkotás Philip K. Dick Az aranyember című novellájából készült, melyben Julianne Moore és Jessica Biel neve mellett Lee Tamahori is szerepet vállalt. Feliratosan lesz látható.


Itt az ideje valami sikert is készíteni

Chris egy Las Vegasban dolgozó bűvész, aki olyan trükköt ismer, amit senki más: képes megmondani, hogy mi fog bekövetkezni a közeljövőben, pontosabban az elkövetkezendő két percben. Persze a jövőbe látás nem csak showműsorában, hanem a kaszinóban is jól jön, ha épp egy kis pénzre lenne szüksége. Különleges képességeit rövidesen nemcsak a kaszinó biztonsági őrei, hanem az FBI is felfedezi, és megpróbálják beszervezni a terrorizmus elleni szolgálatba. És eljön az az idő, amikor a terror és a szenvedély találkozik.

A romantikus filmek kedvelői sem maradnak néznivaló nélkül. Az Oscar-díjas Catherine Zeta-Jones Aaron Eckhart oldalán andalog ebben a drámai elemekkel tűzdelt romantikus vígjátékban. A központi téma itt is a főzés, ám a L'ecsó fenséges mesterfogását nem sikerólt megfőzniük. Legalábbis a kritikusok szerint. Szintén feliratosan lesz tálalva a hazai vásznakon.

Kate szakács. De nemcsak az ízek mestere. Napóleont megszégyenítő határozottsággal és tervszerűséggel irányít egy konyhát: és mert a vezetése alatt álló konyha történetesen Manhattan egyik legelegánsabb éttermében van, Kate dicsősége is Napóleonéval vetekszik. Ezért igyekszik méltó maradni a híréhez: ha fűszerekre, tésztákra és körítésekre kerül a szó, ő nem ismer tréfát. Másról viszont nem hajlandó beszélni.


Egy patkány jobb szakács, mint Mrs. Douglas?

Egészen addig, míg egy baleset következtében kénytelen megosztani addigi életét unokahúgával, egy kilencéves kislánnyal, Zoe-val, akinek legalább olyan határozott elképzelései vannak a világról, mint neki. Sőt, ha ez nem volna elég, új szakács érkezik az étterembe: Nick egészen másképp él és másképp gondolkodik, mint a főnöke. Mégis úgy látszik, lassacskán megfőzi az addig minden csábításnak ellenálló nőt.

Ugorjunk egy hetet, nézzük a szeptember 20-i premiereket. Vagyis premiert, mert ezen a héten mindössze egyetlen film kerül a mozikba. A Csúcsformában 3 a nagysikerú franchiset bővíti trilógiává - méghozzá sikerrel. Bár a bevételei elmaradnak az előző részétől, azért Brett Ratner ismét egy jó filmet tett le az asztalra. A Jackie Chan - Chris Tucker duó feliratosan csap szét a mozikban.

A Távol-Kelet legjobb és a kincses nyugat legnagyobb dumájú rendőre újra kénytelen összefogni. Az egyik gyors, a másik lassú; az egyik ravasz, a másik bamba; az egyik határozott, a másik nem tudja eldönteni, érdemes-e határozottnak lennie. Mindenben különböznek, és csak azért nem utálják egymást jobban, mert mindketten nagyon félnek a másiktól. Ez teszi őket olyan eredményessé: ha ők akcióba lendülnek, biztos az eredmény - a totális káosz.


Tipikus Carter igazoltatás

A hónap végén érkezik meg a sokak számára nagy csalódást okozó Grindhouse: Halálbiztos másik "példánya", a Robert Rodriguez készítette Terrorbolygó. A horror szereplőgárdájában helyet kapott Bruce Willis, Josh Brolin és a rendező élettársa, Rose McGowan is. A 27-én mozikba kerülő filmmel kiegészül a Grindhouse is.

William és Dakota Block egy orvos házaspár, akiknek az egyik éjjeli ügyeletét szinte elárasztják a város lakói. Az emberek hasonló tünetekkel fordulnak hozzájuk, testüket üszkös sebek borítják, tekintetük szinte már gyanúsan kifejezéstelen. A sérültek között van Cherry, a go-go táncos is, akinek a lába egy országúti támadás során leszakadt a testéről. Volt barátja, Wray mellette áll a bajban, és megpróbálja megvédeni a lányt.


A klasszikus kép

Cherry talán nincs a legjobb formájában, de a táncrendjében még van egy előjegyzés, amit teljesítenie kell. A lerokkant városiak egyik pillanatról a másikra felbőszült agresszorokká válnak, Cherry és Wray pedig egy alkalmi harcosokból verbuválódott csapat élén száguld a végzet felé, ahol nem vár rájuk más, mint milliónyi megfertőzött ember és megszámlálhatatlan halott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braeburn #9
    Ki tetszett felejteni a nagy Catherine Zeta-Jones fényezéséből, hogy ez a szuper amerikai romantikus film a Bella Martha remake-je. Az legalább jó volt és nézhető. Ez tuti szupergiccs lesz.
  • DJ Boss #8
    Igen, tudom. Mit gondolsz, miért javasoltam? Van 1-2 cikke, de a többséget Viktor nevezetű írótársa produkálja. Persze utóbbi cikkeire gondolom több a komment, így főszerkesztői vagy tulaj szemszögből megvan a befutó...
    No de csitt, mert törlik a kommentem... :)
  • kalapos01 #7
    kereső: http://www.sg.hu/cikkek/43445/a_rozsaszin_parduc_steve_martin_clouseau_borben
  • DJ Boss #6
    Ötvös cikkiró úr miért nem ír inkább filmajánlókat/kritikákat? Az ilyen összesítős kulimunkát Szekeres kollega csinálhatná... ;)
  • Wittgen #5
    Ez a Sandler-film jó, ha volt kb 110 perc, nem tudom mit írogatnak itt 140-et.
  • Shiwo #4
    feliratos a teknőcök ? a marhák..eleve vszeg gyerekek néznék meg, de így erősen leredukálják a magyar nézőközönség számát
  • pauly #3
    Hát nekem nem nagyon tetszett :/
    Olyan érzésem volt a végén,mintha felénél kikapcsolnám a filmet...Nem lesz 2. rész? :) Mert akkor még megérteném hogy így fejezték be :/
  • Wittgen #2
    Nem értem az amcsikat. Bár ez nem csoda. A Next egy elég remek kis film lett szerintem, nekem nagyon tetszett.
  • adios #1
    Ezek közül a csúcsformában 3-at várom a legjobban.Valami félelmetesen jól eltalálták az előző 2 részt szerintem,s remélem a 3.-ban sem okoznak csalódást.