Szekeres Viktor

3 év börtön várhat a 24 feltöltőjére

Az FBI hathatós munkájának köszönhetően viszonylag hamar felkutatták azt a férfit, aki a 24 című sorozat amerikai premierje előtt feltöltötte a 6. évad nyitó négy részét a YouTube-szerű videómegosztóra.

Az FBI lecsapott a videómegosztó oldal felhasználói szabályzatát megsértő chicagói lakosra, John Romerora, akire 3 év szövetségi fegyház is várhat azért, mert a 24 előzetesen sajtószemlére kiadott négy epizódját még a tévépremier előtt feltöltötte a YouTube-hoz hasonló LiveDigital.com-ra. Az FBI adatai szerint Romero az első 2 epizódot január 6-án, míg a második kettőt január hetedikén uploadolta, majd pedig több népszerű oldalt is teleszórt a részekhez vezető linkekkel, hogy maximalizálja az epizódok megtekintését.


Romero a "fogságban megtörve" beismerte, hogy eredetileg más weboldalról, valószínűleg filecserélőről töltötte le az inkriminált epizódokat, mielőtt feltette volna a LiveDigital.com-ra. Romero kilétét azután fedte fel a videómegosztó oldal, miután a FOX tulajdonosa, a News Corp. idézést küldött a LiveDigital-nak, hogy minden részletet szeretne tudni a videókat feltöltő személy kilétéről. Az FBI szóvivője kijelentette, hogy Romerot olyan jogvédett termék mindenki számára elérhető hálózatra feltöltésével vádolják, amelyet nem kereskedelmi forgalomra, illetőleg nem a nagyközönségnek szántak.

A FOX tévétársaság a sikeres nyomozást követően megköszönte az FBI-nak az együttműködést és abban bízik, hogy az eset és az annak kapcsán kirótt büntetés példaértékű lesz és gátat fog szabni a jogvédett tartalmak, főleg tévésorozatok és filmek internetre való feltöltésének. A FOX képviselője felhívta a felhasználók figyelmét arra, hogy a videómegosztó oldalakon, mint a YouTube-on vagy éppenséggel a LiveDigitalon éppen úgy érvényesek a copyright-törvények mint máshol, s ezek a site-ok felhasználási feltételeik között fel is hívják a feltöltők figyelmét minden részletre és a szabályok megszegésének esetleges következményeire.


Az ügy hasonló okok miatt kapott ekkora figyelmet, mint a Motel 2 című film nemrég kiszivárgott munkakópiája, hiszen mindkét ügyben premier előtt történő feltöltés esete forgott fent, s ezen esetekben az amerikai vonatkozó törvény jóval szigorúbban fogalmaz és börtönbüntetést helyez kilátásba az elkövetők számára.

Az persze más kérdés, hogy az efféle kiszivárogtatás mekkora negatív, illetve pozitív felhajtást, visszhangot generál, hiszen ha egy film vagy sorozat jól sikerült, akkor minden bizonnyal a stúdió vagy a tévécsatorna is jól jár a felhajtással és a termék netszerte való dicsőítésével. Érdemes megemlíteni az említett Motel 2-kiszivárgás kapcsán a filmet forgalmazó Lion's Gate elnökének, Tom Ortenbergnek a reakcióját is az esettel kapcsolatban, aki kijelentette, hogy a film internetre való kikerülésének nincs szignifikáns hatása a film által termelt bevételre.

Persze mindezen kijelentés ellenére a hasonló tettekeet továbbra is a törvény szigorával büntetik és az esetlegesen lebukott elkövetőek 3-5 évnyi letöltendő fegyházbüntetésre is számíthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #67
    Akartam írni egy hsz-t a témáról, de már mindent leírtál amit akartam :)
  • Mike at home #66
    vagy nem is tettest kapták el
  • Hoz_Hun #65
    Mondjuk aki 675 évet kap vagy kivégzik az nem szegény. :)
    De valószínüleg nem is egy embert ölt meg vagy tette tönkre többek életét.
  • winnie #64
    hehe:) mondd ezt azon szegényeknek, akik 675 évet kapnak vagy kivégzik őket.
  • Hoz_Hun #63
    Legalább tudjátok mennyit ér egy emberélet. Ha börtönévben ide-oda váltjuk a tetteket, kevesebbet mint négy Dzsek Bauer rész.
  • winnie #62
    "Valaki javítson ki ha tévedek, ha vki letölt például vmit torrenttel, ugyanakkor vissza is tölti, nem?"

    ha nem veszed nullára, akkor igen. ez természetes.

    " Tehát, aki letölt az fel is tölt!"

    ez meg butaság (ftp? http? dc?). aki torrenttel tölt le, az tölt fel. már ha van leecher és nem 34/0-ás a torrent.
  • vaddasz #61
    Valaki javítson ki ha tévedek, ha vki letölt például vmit torrenttel, ugyanakkor vissza is tölti, nem? Tehát, aki letölt az fel is tölt! Mi volt előbb, tyúk, vagy a tojás?
  • Mike at home #60
    ezek a törvényhozók egyszer kihalnak, és akkor mi fogonk ott ülni a parlamentben
    erre kell törekednünk
  • winnie #59
    hiába hajtogatod, hogy ki a bűnös - van törvénye minden országnak, azt olvasd el. nyilván nem te döntöd el. én nem értek hozzá, csak azt hajtogatják, hogy aki letölt, az nem gáz (még), aki megoszt, pláne terjeszt iilyesmit, az gáz. (de ez irreleváns téma, hisz itt nem le- vagy feltöltésről volt szó, hanem publik helyen való terjesztésről, elfogadott szabályzat be nem tartásáról, stb.)
  • Mike at home #58
    vagy a feltöltők sem bűnösök
    előbb-utóbb a szellemi termékek sem lesznek kitüntetett helyzetben
    ma pl. nem lehetne legálisan népdalt gyűjtenni, sőt, dúdolgatni sem