Szekeres Viktor

4400 - Újabb scifi a TV2-n, teret veszt az RTL

Az utóbbi évek legsikeresebb amerikai scifije tört utat a TV2-re, melyben különleges képességekkel rendelkező emberek tűnnek elő a semmiből.

Nem tudni, hogy mi ütött a TV2-be, hogy főműsoridőben Amerikában sem életképes scifit ajánl a nézőknek ahelyett, hogy elsüllyesztené a délutáni matiné sávban, de mindenféleképpen örömmel üdvözöljük a döntést, miszerint 2004. legnézettebb scifi-sorozatát, a 4400-at szerda 22.10-kor tűzik műsorra.

A sorozat kerettörténete dióhéjban: az idők folyamán, a '40-es '50-es évektől kezdve megmagyarázhatatlanul tűnnek el emberek nyom nélkül a Föld színéről, nemre, korra és egyéb jellemzőre való tekintet nélkül A titokzatos eltűnésekről és az eltűntek sorsáról senkinek sincs semmi fogalma, mígnem az eddig eltűnt 4400 ember egy fényjelenség kíséretében meg nem jelenik egy kietlen vidéken. A kormányzati kikérdezések és vizsgálatok során kiderül, hogy az eltűntek az eltűnésük óta eltelt rövidebb-hosszabb időt nem érzékelték, maguk sem tudják, hogy mi történt velük. A kormányzat ahogy szokás, két ügynököt bíz meg a 4400-zal kapcsolatos nyomozás vezetésével, őket kísérjük majd nyomon, amint megpróbálnak fényt deríteni arra, hogy mi is volt oka az emberek eltűnésének, vajon ki állhat az ügy mögött. Összeesküvés, földönkívüliek vagy... ?

A sorozatot egyszerre könnyű és nehéz is valamihez hasonlítani. Idővel (elég hamar) kiderül, hogy egyes eltűntek bizonyos érdekes és különleges képességek birtokában érkeztek vissza (egy kis X-Men morzsa, avagy miért vonható párhuzamba a 4400-zal az idei évad egyik sikersorozata, a Heroes). Velük foglalkoznak az egyes epizódok amolyan X-aktás "monster of the week"-módra, csak éppen nem heti szörny, hanem heti 4400-as kerül mindig terítékre - amellett, hogy a kerettörténet is közben fokozatosan bontakozik ki a nézők szeme előtt.

A 4400 érdekes pályát futott be: eredetileg az USA csatornán egy 6 részes minisorozatként indult és ennek megfelelően be is fejeződött volna 2004. nyarán, pár válasszal és sok nyitva hagyott kérdéssel. Amire azonban senki sem számított, megtörtént. A 4 milliót is meghaladó nézőszám még a SciFi Channel sorozatait, a Csillagkapu, a Csillagkapu: Atlantisz és a Csillagközi Romboló nézettségét is túlszárnyalta, így a csatorna nem tudott mást tenni, mint hogy örömmel rendelte meg a készítőktől a sorozat immáron 13 részes második évadát.


A készítők persze vállalták a feladatot, szerencsére a stáb nagy részét is össze tudták trombitálni - nem mindenkit, hiszen egyeseket más szerződés szólított el. Azóta a 4400 már a 3. évadát is letudta, nyáron várható a negyedik 13 epizódos etap. A sorozat csak félig mondható premiernek idehaza, hiszen a hazai HBO már megvette a szériát, viszont csak azon szerencsések láthatták, akik a Cinemaxra is előfizettek.

Elég ritka jelenség, de igaz, hogy a 4400 esetében Magyarország és Amerika egy szinten áll, ugyanis már idehaza is adásba került mind a 3 évad, így nyilván sokan várják tűkön ülve a folytatást. Nekik, és azoknak, akik még nem ismerik a 4400-at ma este, a Született feleségek után, úgy 22.10-kor ott a helyük a képernyők előtt, hogy szemrevételezzék az X-akták és X-Men keverékének mondható, ám teljesen egyéni hangulatú sorozatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Corvy #61
    Hali mindenkinek..
    nos azalényeg h. a 2. évad 5. epizód 20.percében elhangzik 1 zene, amit shawn és a kolduscsaj eggyütt gitároznak, nos esetleg nemtudja vki h. az 1 eredeti szám? és ha igen vki tud róla vmit? előre is thx
  • Bubbax #60
    A 3. részben volt a halárus kungfu bajnok, akinek ha jól vettem ki a képessége az ütőerő és gyorsaság volt, de akkor hogyan tudott kikapni egy késestől? Miért nem ütötte ki a faszi kezéből?
    Nem volt ez eléggé megmagyarázva.
  • Tetsuo #59
    Ezexerint neked tökmind1 milyen új filmet nézel, mert lehet hogy jó, hiszen addig nem mondhatjuk h rossz, amíg nem láttuk.
    Tehát ha elkezded nézni a Teletubbiest és nem tetszik, akkor folytatod tovább, mert csak a végén formálhatsz róla véleményt..
    LOL
    Sőt, a Szomszédok sorozatnak is csak az utolsó részénél jössz rá, h mekkora egy hányadék fos.
  • rekettyes #58
    ja és a nyomozó csajba !! =)
  • rekettyes #57
    tudod a kor nem számít ha egyszer utóléri az embert a szendvedély !
  • winnie #56
    nem túl fiatal hozzád?:O
  • rekettyes #55
    én beleestem a csajba, úgyhogy biztosan nézni fogom még egy darabig!
  • 0Hanga #54
    A szinkronra vissza térve aki szidja a magyar szinkront az hallgasa meg a németet. Na ők aztán tudnak néha szinkron hangokat adni egy egy karakternek.
  • Calver #53
    az már eléggé minősít téged h nem tudod mi a különbség film és sorozat között
  • winnie #52
    nem szereted a legsikeresebb scifiket?:)