SG.hu

Indul az első magyarországi IPTV műszaki-teszt

A T-Online Magyarország április közepén megkezdte az IP alapú televíziós szolgáltatás műszaki tesztjét. Első lépésben Budapest XI. kerületében, 500 felhasználó számára nyílt meg az új platform kipróbálásának lehetősége.

Az IPTV révén a már megszokott tévénézési lehetőségen túl az előfizetők olyan új tartalmi szolgáltatásokat is kipróbálhatnak, mint a digitális videotéka (VOD – Video On Demand), a műsorfelvevő (PVR – Personal Video Recorder), az elektronikus műsorújság (EPG), a szünetfunkció (timeshift), a gyerekzár és az egyéb interaktív lehetőségek.

A rendszer kulcsa a set-top-box, amely az ADSL hálózaton keresztül érkező digitális IP-jelfolyamot alakítja át a hagyományos televíziókészüléken élvezhető műsorrá. A szolgáltatás igénybe vétele esetén a korábban megszokott ADSL-modem helyett egy ún. home gateway-t, vagyis egy többfunkciós, univerzális hálózati eszközt alkalmaznak, amely ellátja az útválasztás (routing) funkciót, azaz nem csak a set-top-box egységet csatlakoztatja a hálózatra, hanem egy internetezésre képes számítógépet, egy újabb set-top-box készüléket, illetve akár IP-telefont is. A home gateway beépített tűzfallal és WLAN modullal is rendelkezik.

Az IPTV technológia lényege, hogy a tartalom az internet-protokollra épülő szélessávú hálózaton érkezik. A T-Online jelenlegi konfigurációjában körülbelül 2,5 Mbit/s sávszélesség szükséges egy set-top-box kiszolgálásához, az internetre használt sávszélességen túl. Az új szolgáltatást a már meglévő tévékészülékre csatlakoztatott set-top-box egységgel lehet igénybe venni. A kezelés nem bonyolultabb egy videomagnóénál, az egységet egy távirányítóval lehet vezérelni.

A tesztrendszerben jelenleg közel 50 tévéállomás programja érhető el, amelyek prémium csatornákkal egészülnek ki. Emellé társul a videotéka, amelynek segítségével komplett mozifilmeket tekinthetünk meg: a rendszerben néhány gombnyomás után tetszés szerinti film rendelhető meg, és azonnal elindul a lejátszás. A T-Online a szolgáltatást a Microsoft IPTV platform segítségével biztosítja, amelyet a szolgáltató arculatához alakítva, magyar nyelvű (honosított) felülettel bocsátja a felhasználók rendelkezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andris #9
    Na akkor tesztelő lévén leírok egy-két dolgot erről az IPTV-ről.

    Jó dolog, és egyértelműen ez a jövő, de egyenlőre még sok hibája van.
    Először is egyszerre csak egy adót tud venni, amit vagy felveszel vagy nézel, de a kettő együtt nem megoldható. (olyan mint a műholdas adásnál)
    Nem lehet saját SetTopBox-ot használni ami pedig jó lenne mert amit adnak abban nincs DVD és sehogy nem lehet "kiszedni" a Box-ból a felvett anyagot. A saját T-Systems oprendszere van rajta, ami elég lassan reagál a kéréseimre. (WinCE alapú) Csomó ideig bootol a SetTopBox, és baromi hangos! Hangosabb mint bármilyen PC vagy projektor vagy XBOX360 amit eddig hallottam. Ráadásul standby módban is zúg... de ezt biztos megoldják mire publikus lesz.

    De ez még mind nem lenne olyan nagy gond. Ami a legrosszabb, hogy nagyon rossz képminősége van. Olyan szinten blokkos a kép mint valami vacak mpeg1-es videónál. Pedig a 2.5Mbit elég lenne jó minőségű videókhoz, csak nem tudják realtime-ban olyan jól tömöríteni.

    De van jó oldala is: :)
    A videótéka nagyon kényelmesen és jól használható. Csak kijelölöm mi kell aztán 24óráig bármikor megnézhetem és tekergethetem, és a végén nem kell visszavinni a tékába :) Ráadásul a tékában jóminőségűek a filmek ami szintén bizonyítja, hogy elég tud lenni a 2.5Mbit. (összehasonlítás képpen egy 2CD-s DivX 1.5Mbit-es bitrátájú)
    Jó, hogy digitális a hang és a kép, mert LCD TV-n nincs gond az interlaced képpel, és a hangot optikán is ki tudja adni a Set Top Box.
    Kényelmes az online TV újság amivel minden adón gyönyörűen látszik, hogy mikor mi lesz, és könnyedén kiválasztható, hogy mit akarok felvenni, mert nem kell időpontot beállítani csak rámenni az adott műsorra. (hátrány viszont, hogy nincs Teletext, de elvileg lehet majd netezni helyette valami limitált módon)

    na kb ennyi... a lényeg, hogy elég jó, de vannak még gyerekbetegségei. (ezért is van a teszt)
  • onimusha #8
    odaraksz a set top box mellé egy TiVO-t az meg azt vesz fel neked amit csak akarsz hazaérsz este és megnézed :D
  • kicsizoz #7
    A teszt ingyenes....
    Utánna mi lesz, majd meglátjuk...
  • kicsizoz #6
    Gondolom minden megjelenő új autót is leszólsz, mert egy filmben már láttál olyat ami repülni is tudott.... gratulálok...
    Mindannyian tudjuk miről beszélsz, nem kell hülyének nézni senkit, csak mi azt is tudjuk, hogy ez egy óriási mérföldkő az arra vezető úton, amiről te beszélsz.
    Másrészt a lehetőség benne van a rendszerben, de egyenlőre csak videókölcsönző funkcióban működik.
    (ha beleolvasol a cikkbe, ott találod a második bekezdésben!)
    Ahhoz, hogy megvalósuljon, amire gondolsz a jelenlegi műsorszórási hagyományok, és TV társaságok teljes átalakulása (szétesése) szükséges.
    Ez még sok-sok év.

    Ja figyu: a hőbőrgés meg a dohányzás már rég nem divat :)
  • Number One #5
    "50 tévéállomás programja érhető el"

    A XXX csatornak is benne vannak?
  • pedrohsi #4
    DE NEM ELEGEN!
  • ZoliJ #3
    hát veled is csak többen vagyunk
  • startmenu #2
    ennyi ? azt hittem legalább úgy hogy kiválasztom mi kell, mint a tv-kben. Hogy én nem most akarom megnézni a hiradót, hanem később, mert lekéstem, és ezt a tvtársaság csinálja majd meg. De ez így elég gagyi. 1x nagyon régen(8-10éve) láttam egy filmet erről, és már akkor így képzelték el: IPTv: nem kell majd szívni, ha lekésted (és fel se vetted), ingyé megadja a társaság pl a hiradót, és van amiért meg fizetsz majd... Szal tapslojuk meg a t-onlinet ezt se tudja normálisan...
  • akyyy #1
    menynibe kerülne ez, és mennyibe kerül ennke az 500 embernek?