SG.hu, MTI

Az egyharmados kábeltörvényt támadja az EU

Az Európai Bizottság kedden arra szólította fel Magyarországot, hogy tegye lehetővé a kábeltelevíziós társaságok műsorszórását az ország egész területén.

A jelenlegi magyarországi szabályok tiltják azt, hogy egy-egy kábeltelevíziós társaság az ország lakosságának több mint egyharmada számára szolgáltassanak műsort, és ez a szabály az uniós jogszabályokba ütközik. Ennek célja '90-es évekbeli létrehozásakor az volt, hogy semelyik szolgáltató ne alakíthasson ki monopóliumot. Ez mára értelmét vesztette, sőt, a piacfejlődés akadályozó tényezőjévé vált. (A UPC emiatt nem tud terjeszkedni, és alternatívát kínálni a T-Kábel tévé, illetve a T-Com telefonszolgáltatásának.)

Az EU szabályok garantálják minden társaság számára az egyenlő versenyfeltételeket. Neelie Kroes, a bizottság versenyügyekben illetékes tagja hangsúlyozta, hogy a kábeltársaságoknak Magyarországon nem áll módjukban bárhol, ahol szándékukban áll, szolgáltatást nyújtani. Ez korlátozza a kábeltársaságok közötti versenyt a fogyasztók kárára.

Magyarországnak két hónapon belül módosítania kell a vonatkozó törvényt, ha el akarja kerülni, hogy az unió eljárást indítson ellene. A médiatörvény vonatkozó passzusának eltörlése érdekében Kovács Kálmán tavaly már az alkotmánybírósághoz fordult, de nem járt sikerrel. Szintén megreformálta volna a dolgot a digitális televíziózásról szóló törvény, de mivel az kétharmados jóváhagyást igényel és a Fidesz a digitális televíziózásról szóló egyeztetésen meg sem jelent, a dolog kútba esett.

Megfigyelők szerint bár a médiatörvény paragrafusa valóban nincs összhangban az uniós joganyaggal - ez a technológiák semlegességét írja elő, vagyis semmilyen elektronikus szolgáltatás terjedését nem lehet korlátozni -, a gyakorlatban ennek nincs különösebb jelentősége, mivel a törvény nem egyértelmű, s ráadásul egy bírósági döntés kimondta, hogy az Országos Rádió és Televízió Testületnek nincs joga a törvény értelmezésére, így a médiahatóság nem is számlálgathatja, hogy az egyes kábeltelevíziós társaságok hány háztartásba juttatják el szolgáltatásaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • viizo #4
    Irkab1rka: elég sokat elmond ez a hozzászólásod a hiányos politikai és közgazdasági ismereteidről, inkább olvasd továbbra is az elfogulatlan médiát, ahonnan az infóidad halászod, pl. a Blikket vagy a Metro-t. Grat, így tovább!
  • irkab1rka #3
    A fidesz meg sem jelent...

    Az emberek kb felét képviselő párt egyetlen képviselője sem ment el... Az emberek kb felét képviselő párt annyira kézi irányítású, hogy Viktóriának csak annyit kellett mondania: XY az én haverom és ez az ő biznisze, aki elmegy az egyeztetésre, kizárom a pártból...

    Ezek szerint meg Kovács meg ráadásul jól dolgozik, mert ha nem ment egyenesben, megpróbálta kerülővel elhozni a versenyt, hogy végre elmondhassam a svéd haveromak: igen, nálunk is 16 szolgáltató kötné be az interetet akár holnap is a lakásba.
    btw, svédben kb. annyiba kerül az internet, mint itt. Na az igaz, hogy a svédek jobban keresnek :)

    Nem baj, egyre jobban ál az ország, évről évre csökken az infláció, és csak Viktóriára és a holdudvarára igaz, hogy rosszabbul él, mint négy éve...
  • drizzt1666 #1
    Eléggé bosszantó dolog, h például itt szhelyen az egyik utcában lehet pl upc-re előfizetni a másikban nem, és ott másik szolgáltató által nyújtott szolgáltatás sokszor nem megfelelő, vagy másfélszer drágább. Ezzel tényleg kezdhetnének vmit.