SG.hu

Feljelent a TV2 az SMS Text visszaélői miatt

A csatorna döntése értelmében április 3-tól a TV2 Text automata moderáló szoftvere mellett megnövelte kapacitását a kézi moderálás területén, és feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

A TV2 Text 801-811. oldalain társkereső szolgáltatás működik SMS Chat formájában. Az elmúlt hónapokban 43634 egyre több olyan felhasználó lépett be a rendszerbe, aki a felületet – eredeti céljától eltérően – szexuális szolgáltatások közvetítésére használja. A folyamatos szigorítások ellenére a moderáló rendszer kijátszható volt.

A TV2 Text SMS Chat szolgáltatására naponta több tízezer üzenet érkezik, amelyeket a kereskedelmi csatorna automata moderáló szoftverrel, valamint kézi moderálással is szűrt. Az automata moderáló szoftver egy folyamatosan frissített szógyűjtemény alapján kiszűri, azaz letiltja azokat az üzeneteket, amelyek nem képernyőképesek. A felhasználók különböző karakterek beszúrásával, kétértelmű megfogalmazással azonban rendre "kijátszották" a szűrőprogramot.

Éppen ezért, a képernyőn megjelent üzeneteket kézi moderálással még egyszer, utólagosan ellenőrizték, és indokolt esetben a bejelentkezésnél megadott név alapján az üzenetküldőt kitiltották. A TV2 2005. novemberétől tovább szigorította moderálási elveit. Több konkrét esetben is hosszabb lett az eltiltás ideje, köztük a 6 hónapos eltiltás bevezetésével a szexuális szolgáltatást ellenértékként felajánló chat-elők büntetése is megnőtt.

A csatorna belátta, hogy minden szigorító intézkedés ellenére sem sikerül a szexuális tartalmú üzenetek küldőit távol tartani a TV2 Text felületétől. A vezetőség azonnali hatállyal úgy döntött, hogy az automata moderálás mellett a kézi moderálást 2006. április 3-tól a Telefor Kft-re bízza. Az intézkedéssel jelentősen megnöveli a TV2 Text moderátori kapacitását, és állítása szerint biztosítja, hogy a jövőben a napi több tízezer üzenetet tételesen szűrjék a moderátorok. Az ellenőrzés folyamatos, 24 órás lesz.

Ezen túlmenően, a mai napon, a TV2 Texten korábban megjelent konkrét tartalommal kapcsolatban a kereskedelmi csatorna ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést. A szolgáltatásra beérkezett rövid, szöveges üzenetek küldőinek telefonszáma személyes adatnak minősül, így azok nem tárolhatók. Ennek tükrében a TV2 nem tudja ellenőrizni sem a küldő személyét, sem az üzenet valóságtartalmát, így a megjelent sms-ekért a TV2-nek nem áll módjában felelősséget vállalni.

A kereskedelmi csatorna korábbi álláspontját továbbra is fenntartja: az eset mögött olyan társadalmi – ezen belül is egzisztenciális, értékrendbeli – problémák merülnek fel, amelyekért a TV2 nem tehető egyedül felelőssé. A szexuális szolgáltatás felajánlása bármilyen más fórumon szabadon bekövetkezhet, és mindig lesznek olyanok, akik a végsőkig kijátsszák a szűrőrendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!