Szekeres Viktor

Fűrész 2, a posztkarácsonyi vérengzés

Egy kisköltségvetésű filmhez képest rekord gyorsasággal érkezett el hozzánk is a 2004-es év divathorrorjának második része. Vajon sikerül-e a folytatásnak megfelelnie a Fűrész által felállított magas mércének?

És igen. Az új évi pezsgővel ledöntött karácsonyi bejgli csak akkor igazi, ha van mivel megkoronázni, és egy jó fajta horror - vagyis inkább nevezzük szrillernek - erre az egyik legalkalmasabb filmes műfaj. Egy a lényeg: hogy legyen benne vér, de dögivel. Stílszerűen vágjunk is a Fűrész 2-kritika kellő közepébe, Ha van film, aminek nem érdemes elárulni a történetét, akkor az a Fűrész 2. Nem mintha olyan fenemód eredeti lenne: az ok az, hogy a Fűrész-típusú filmek akkor ütnek a legnagyobbat, ha a meglepetés-faktor maximális marad a filmben. Tehát előzetest nézni is főbenjáró bűn, tetszik hallani?

Azt mindenki tudja, hogy Jigsaw, az első rész főgonosza nyilván vissza fog térni ebben az epizódban is - és várhatóan új áldozatok felé fog kacsintani. Azon sem fogunk meglepődni, ha újabb halálos csapdákat és fejtörőket kapunk az arcunkba, és természetesen azon sem, ha jó pár nagyon hülye áldozatjelölt jelenik meg a kamera előtt sorszámmal a kezében, csak a kivégzésére várva. Ja, és persze ne feledkezzünk el a kötelező csavarokról sem. (Ki tudja, lehet, hogy a Fűrész 5-ben majd az lesz a csavar, hogy egyáltalán nincs is csavar.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mivel a magyar filmeseket megszégyenítően alacsony költségvetésű, 2004-es első rész bombasiker volt, világszerte több mint 100 milliót kaszált (dollárban, csókolom, dollárban), ezért csorgó nyálú producerek azonnal lefoglalták a 2005-ös Halloween-premier napját, hogy a második rész megtekintéséért fizetett pénzmagból vegyenek maguknak új filmes projekteket. Az olcsó, de ismeretlen színészek helyére (na jó, Danny Glover, Cary Elwes) új, olcsóbb és még ismeretlenebb színészeket szerződtettek (na jó, Donnie Wahlberg. Ki? Dina Meyer. Hogyan?). A stáb nagy részét szerencsére megtartották (operatőr, zeneszerző), és gyorsan egy hollywoodi szkripttőzsdén tengődő forgatókönyv iránt néztek, mivel a szűkös időkorlát arra nem adott lehetőséget, hogy új történetet írjanak - viszont legalább a költségvetést megnégyszerezték (így 4 millió dollár állt ezúttal rendelkezésre).

Egy 25 éves ismeretlen író-rendező, Darren Lynn Bousman sztorija volt az, amelyet kisebb változtatásokkal nagyszerűen át lehetett írni a Fűrész-univerzumra. Egy kalap alatt fel is kérték a film költségvetésének negyedéért az írót, hogy ha már beugrott a forgatókönyvvel, akkor meg is rendezhetné a filmet. Bousman pedig korrekten le is vezényelte a folytatást, sőt bizonyos tekintetben még rá is tudott tenni egy-egy lapáttal. Így nem igazán tűnik fel sem a történeten, sem a rendezésen a szűkös időhatár, ami a készítők rendelkezésére állt. Sikerült nagyon feszesre szerkeszteni a filmet, szerencsére nincs az elején semmilyen totyogás és karakterépítés, azonnal pofánkba kapjuk a szituációt, és ha jól viselkedünk, akkor csak 90 perc elteltével enged el minket a film.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Milyen film is lett a Fűrész 2? Jó. Egy olyan film, amit elég kevesen fognak utálni - persze a mazochistákat kivéve, mert a józan ész azt sugallja, hogy aki az első részt nem szerette az még korbáccsal és szegecselt bőrszerkóban sem fog beülni a második részre. (Nekik nyilván nem is jönne be a folytatás sem, mint ahogy a hardcore horrorrajongók is csak mosolyognak egy popcorn mozin). Az első rész rajongói azonban - akik független filmhez képest meglepően sokan vannak nagy valószínűséggel a folytatásban sem fognak csalódni. Nyilván a Fűrész újszerűségének varázsa oda lesz, cserébe azonban kapunk kólától dagadó arcunkba egy sokkal, de sokkal betegebb, sokkal szaftosabb (értsd véresebb), és talán gonoszabb folytatást.

Szó mi szó (ehhe...:) ezúttal a fejtörők összeállításán látszott, hogy a Budapest-Szeged Móra Intercity sebességével készítették a folytatást és nem kell Vágó Istvánnak lenni a rejtvények és puzzle-k azonnali megfejtéséhez - de ezt fogjuk fel úgy, hogy nem a film hibája, hanem mi vagyunk túl okosak. A legegyszerűbb megoldás a suspense-szint fenntartásához ha elengedjük magunkat és azt tesszük, amit a film szereplői csinálnak - bután nézünk magunk elé és a gondolkodás minden szikráját száműzzük kobakunkból. A gyengébb, de ötletes rejtvényeket szerencsére kellőképpen ellensúlyozza a csapdák betegsége és perverzitása, már ha ez pozitívumnak számít.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A sikert borítékolni lehetett, de az előzetes becsléseket végzőket is meglepte, hogy Amerikában már 86 millió dollárnál tart a film, így több mint megmásfélszerezte az első által szállított amerikai dollárokat - és akkor a világ többi részéről, ahol a tél végéig bemutatják a filmet, meg nem is esett szó. Valahogy így kell egy kommersz és mégis érdeklődésre számot tartó folytatást készíteni. Kevés pénzből, de ötletekkel. A Fűrész 2 nem akar sokat markolni és bár természetesen továbbra is az első rész lesz az etalon a rajongóknak, egyáltalán nem vallott szégyent a folytatás sem. Az idei hazai bemutatók közül pedig biztosra veszem, hogy a legtöbben a horrorok között a második helyen rangsorolnák. Jövőre, Mindenszentekkor az USA-ban természetesen jön a harmadik rész - reméljük hasonló minőségben.

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Fűrész 2 (Saw 2)
feliratos amerikai thriller, 93 perc, 2005

Rendező: Darren Lynn Bousman
Forgatókönyvíró: Darren Lynn Bousman, Leigh Whannell
Operatőr: David A. Armstrong
Producer: Mark Burg, Gregg Hoffman, Oren Koules
Vágó: Kevin Greutert

Szereplők:
Donnie Wahlberg (Eric Matthews)
Franky G (Xavier)
Tim Burd (Obi)
Erik Knudsen (Daniel)
Dina Meyer (Kerry)
Beverley Mitchell (Laura)
Glenn Plummer (Jonas)
Emmanuelle Vaugier (Addison)
Lyriq Bent (Rigg)
Noam Jenkins (Michael)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xotyi #61
    thx
  • Maak #60
    Saw

    1 Sturm / Front Line Assembly
    2 Hello, Adam / Charlie Clouser
    3 Bite The Hand That Bleeds / Fear Factory
    4 Last I Heard... / Charlie Clouser
    5 Action / Enemy
    6 Reverse Beartrap / Charlie Clouser
    7 You Make Feel So Dead / Pitbull Daycare
    8 X Marks The Spot / Charlie Clouser
    9 Wonderful World / Psycho Pomps
    10 Cigarette / Charlie Clouser
    11 Were Out Of Time / Charlie Clouser
    12 Fuck This Shit / Charlie Clouser
    13 Hello Zepp / Charlie Clouser
    14 Zepp Overature / Charlie Clouser

    Saw 2

    1 Irresponsible Hate Anthem - Venus Head Trap Mix / Marilyn Manson
    2 Sound Effects and Overdramatics / The Used
    3 Forget To Remember / Mudvayne
    4 September / BloodSimple
    5 Blood / Papa Roach
    6 Rev 22:20 - Rev 4:20 Mix / Puscifer
    7 Pieces / Sevendust
    8 Rodent - Ken "Hiwatt" Marshall Remix (DDT Mix) / Skinny Puppy
    9 Burn the Witch - UNKLE Variation / Queens of the Stone Age
    10 Holy / A Band Called Pain
    11 Three Fingers - w/Saul Wlliams / Buckethead and Friends
    12 Home Invasion Robbery / The Legion of Doom
    13 Caliente (Dark Entries) / Revolting Cocks feat. Giby Haynes and Al Jourgensen
    14 Step Up / Opiate for the Masses
    15 Dont Forget the Rules / Charlie Clouser
  • bigsamuka #59
    NAGYON JÓ FILM CSAK ITT-OTT KICSIT MORBID.
    A FILMET MEGTALÁLJÁTOK BÁRMELY TORRENTOLDALON.
    ÜDV BIGSAMUKA.
  • winnie #58
    miért? létezik még olyan, aki nem ingyen tölt le?
  • sanyikaki #57
    kemény film le lehet valahonnan tölteni ingyen??
    írjatok e-mail címemre: [email protected]
  • xotyi #56
    Nem tudja valaki hogy a fűrész 1 és 2 filmeknek mik a zenéi...? Nagyon jó zenék mennek eggyes jelenetek alatt
  • el bruja #55
    ..nem beszarós de elég undorito jelenetek vannak benne... szerinteM
  • Iori #54
    sztem az illető bnője inkább csak "beundorodott" a filmtől
  • Skyline #53
    Mitlehet ezen beszarni? Geyáltalán nem beszaratós..
    Viszont lazányosan méltó folytatása az egynek szerintem király:)
  • miguelito #52
    nemvalami nagy durranas ez a film de azert a csajom beszart rajta