Szekeres Viktor

Péntektől 17 napon keresztül DVD-ünnep

Újabb jó hír a filmrajongóknak - a legnagyobb filmforgalmazók megpróbálják felvenni a harcot a hipermarketeket elárasztó olcsó DVD-kkel.

Magyarország vezető filmforgalmazói, a Warner Home Video, a Universal Pictures, valamint az Intercom úgy döntött, hogy megpróbálnak véget vetni a kisebb forgalmazók 990 forintos nyomott áron árusított gagyijai egyeduralkodásának. A haditerv lényege szerint mindhárom említett kiadó azt kívánja elérni, hogy a vásárló észrevegye, a silány minőségű, mindenféle extrától mentes, jobbára bé-filmeknek is van alternatívája, ezért a 17 napos akció ideje alatt bizonyos filmeket és sorozatokat jóval a jelenlegi fogyasztó ár alatt, 1500 és 5000 forint között fognak árulni.

Az akció másik oka, hogy a 18 milliárd forintos hazai VHS és DVD-piacot nem csak a gagyik támadják, hanem a kalózszféra is, mely becslések szerint minimum a felét teszi ki a legális piacnak. A kalózkodás felszámolása ellen a legjobb lépésnek legtöbben a magas árak letörését tartanák, de igazából ez bizonyos fok után megvalósíthatatlan, hiszen a magyar 4-5000 forintos premierfilmek már így is az amerikai 25-30 dolláros ár alatt vannak. Ráadásul ezen filmek nagy része a dvdpremier után pár hónappal már olykor további 30-40% kedvezménnyel kaphatóak a boltokban, mely árak csak az újságmelléklet mivoltuk miatt (azon csak 5% az áfa) még olcsóbban eladott DVD-k miatt tűnhetnek drágának.

A nagy kérdés az, hogy vajon milyen irányba mozdul el a hazai dvd-piac. Mivel a magyar vevő nagyon árérzékeny, ezért a régióban Ukrajna és Magyarország az a két állam ahol ekkora kultusza lett a 999 forintos DVD-knek. Ennek az lehet a hosszútávú negatív hatása, hogy minden forgalmazó átáll az olcsó, fapados, extra, esetleg felirat nélküli verziók forgalmazására, hogy bírja a versenyt a rendszerint noname filmekkel. A másik út az igényes, de drágább kiadások megjelentetése, mely egy-két kivételtől eltekintve (ld. Gyűrűk ura trilógia, Gyalog galopp) mind bukásnak bizonyult az említett árérzékenység miatt.

Érdekes szegmense lehet a piacnak a sorozatdvd-k műfaja, melyek a Warner Home Video-nak köszönhetően ugyancsak erősen nyomott, 8000 forint körüli áron jelennek meg a piacon. Ez az amerikai 50-70 dolláros bolti árakat erősen lekörözi (és nagyjából a 40-50 dollár körüli interneten megrendelhető DVD-k árai körül mozog), pláne ha azt nézzük hogy két film áráért a néző egy film játékidejének sokszorosát kapja a sorozat egy évadának megvásárlásával. Kérdés, hogy az egyeduralkodó Warner mellett a többi forgalmazó is megpróbál-e kilépni a sorozatdvd-k piacára, melyen eddig egyedüli vetélytársként az Intercom jelent meg a nem Warner-árkategóriájú, de az akció ideje alatt 9999 forintért kapható 24 című akciósorozatával. Mindenféleképpen kedvező jelnek tűnik, hogy még ebben az évben tervezi az Intercom a 24 harmadik évadának, valamint a Punk'd című MTV-s sorozat első évadának megjelentetését, ezzel is bővítve az eddig a Twin Peakst és a Sógunt tartalmazó sorozatkínálatát.

A lényeg, hogy aki DVD-vásárlást tervez mostanában, az próbálja október 7. és 24. között megejteni, bizonyítva a forgalmazóknak hogy a legjobb kombináció a DVD-k esetében, ha együtt jár a kedvező ár és a minőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #89
    sehonnan. érdekes is lenne.
  • cybercorp0821 #88
    Tudja valaki, hogy igazak-e a hírek, mi szerint a sithek bosszúját szinkronosan adják ki dvdn?
  • cybercorp0821 #87
    Az erő legyen veletek! Valaki megmondaná nekem, honnan tudnám leszedni az unokaöcsémnek a harry potter és a tűz serlege című filmet. Fontos lenne! Előre is kössz!
  • winnie #86
    Most voltam Németországban. A legújabb filmek árai 10-19.99 euroig voltak.

    ez nekem nem tűnik igaznak, hiszen a premierfilmek németországban 20 és 25 euró között kaphatóak. (az árakat a charlie és a csokigyár, madagaszkár, batman és star wars netes árai alapján lőttem be - boltokban ez még magasabb is lehet).
  • Dömsödi #85
    Most voltam Németországban. A legújabb filmek árai 10-19.99 euroig voltak.
  • sse2 #84
    "és mi van azzal, aki tényleg saját maga teremt a cégnek milliárdokat a tudásával?"
    Sajnos, M.O-n egyátalán nem ez a jellemző.
  • Rockstar #83
    Érdekes téma. Én elég sok dvd-t vásárolok, legyen az 5000 Ft vagy 999 Ft, ha az a film hordoz magában valami értéket. A 999 Ft-os kategória szerintem elsősorban azokat célozza meg, akik megveszik a Tesco gazdaságos DVD játékost 10000-ért. Nyilván, aki ilyet vesz, annak nem lesz pénze az 5000 Ft-os dvd-re. És sajnos sok ember jár ebben a cipőben.
    Én mindenképpen eredeti párti vagyok. Akinek van ingere, az töltögessen a Netről órákon keresztül orosz moziból felvett, feliratos filmeket (olyan félrefordításokkal, elírásokkal, helyesírási hibákkal) és kuporogjon a számítógépe előtt, miközben csörömpöl az 5.1-es műanyag hangrendszer. Vagy vegyen kalóz dvd-t 1000-ért, nézze meg egyszer a filmet, majd egy fél év múlva bosszankodjon, hogy már nem játsza le a dvd lejátszója. Szerintem a dvd lényege pont a minőségi szórakozás (kép és hangminőség) és ezekkel a módszerekkel pont a lényegét veszíti el a mozizás élménye. De ez szubjektiv dolog és pénzkérdés. Mindenki tehetsége szerint. És szerintem nem kell lehülyézni azt, aki megveszi az 5000 Ft-os dvd-t. Én poont fordítva látom.
  • tonyk #82
    Tud valaki valami konkrétat? pl: honlap, lista, hogy milyen filmek lesznek elérhetők az akcióban???
  • winnie #81
    és mi van azzal, aki tényleg saját maga teremt a cégnek milliárdokat a tudásával?

    nyiván nem a máv-féle pénznyelőkr gondoltam.
  • winnie #80
    jogi okai vannak - a kulcs a lucasfilmnél