Ötvös Tibor

Defekttel, de beér a célba a Gran Turismo

A Sony az Uncharted után újabb játékos filmet készített, de a Gran Turismo más oldalról közelít, ami felemás eredményt szült.

Ha most gyorsan számba vesszük, hogy milyen autóversenyes játékokból készültek mozifilmek, nem sok időbe telik végezni a listával. A Need for Speed méretes buktája ugyanis azonnal és gyorsan elrettentett mindenkit ettől a műfajtól (is). Éppen ezért a Sony úgy döntött, hogy nem magát a játékot dolgozza fel hanem egy ahhoz kapcsolódó eseményt. Sokan talán már elfelejtették, de 2008-ban a Sony PlayStation és a Nissan úgy döntöttek, hogy esélyt adnak a legprofibb Gran Turismo játékosoknak, hogy bizonyítsanak egy valódi autó kormánya mögött is. Ezt a versenyt 2011-ben Jann Mardenborough, egy munkásosztályból származó fiú nyerte meg, aki a mai napig aktívan versenyez.


Kezdjük a jó dolgokkal. A sztori egy tipikus álomtörténet: a hétköznapi, meg nem értett kocka megtalálja a saját útját és az akadályokat leküzdve feljut a csúcsra. Sablon, de mivel megtörtént (nagyjából, de erről később) így valóban élvezettel nézzük az eseményeket. Jann és apja között a kapcsolat szintén sablon, de Djimon Hounsou remekül alakítja a fiáért valóban aggódó apát.

A film első 10 perce igazából egy Gran Turismo és Polyphony Digital promóciós anyag, de utána a versenyek nagyon izgalmasak, nagyon jól alkalmazzák a játékban megismert megoldásokat, mint az autó fejlesztése vagy a helyezések. A látvány remek, de sajnos itt véget is ér a pozitívumok sorolása. Ugyanis bár "valós események ihlették" a történetet - és az ihlet szó itt mindenképpen kétszer aláhúzandó -, de a sztoriban ugyanis rengeteg a fikció, a kitalált jelenet, és az időrendiség sem stimmel. A filmben úgy állították be, mintha Jann lenne az első és egyetlen olyan versenyző, aki a virtuális térből ült át egy valódi autóba, de Jann nem az első GT Academy-n vett részt, hanem a harmadikon. 2008-ban Lucas Ordonez, 2010-ben Jordan Tresson nyerte meg a sorozatot és szintén szép eredményeket értek el a Le Mans-i 24 órás versenyen. De ezt engedjük el, hiszen ez Jann története (és így nem is egy Gran Turismo film).


A versenyekkel kapcsolatban problémásnak éreztem, hogy mindig éppen csak pár centivel nyer Jann. Ez egyszer rendben van, de sajnos többször is előfordul a filmben. A versenyt körülölelő közeg teljesen életszerűtlen (és hamis): Jann csapata az utolsó versenyig semmibe veszi a pilótát, csak a főgonosz - aki bármit megtehet a pályán - és Orlando Bloom enyhítenek a látványon az alakításukkal.

Szerelmi szál minden filmbe kell - a producerek szerint legalábbis. Az itteni sajnos nagyon erőltetett és csak a játékidő elhúzására jó. A 2 óra 15 perc így is embert próbáló, főleg a sok felesleges jelenet miatt. A vágók jobban is használhatták volna az ollójukat, feszesebbé tehették volna a filmet.

Összességében a Gran Tusirmo még mindezek ellenére is ajánlott film, hiszen méltó módon állít emléket Kazunori Yamauchi játékának. A nagy kérdés persze, hogy ezt mennyire tekinthetjük egy Gran Turismo-filmnek, hiszen maga a játék alig szerepel benne. Mindenesetre rajongóknak ajánlott, a Sony az Uncharted és a The Last of Us után ismét bizonyított, így kíváncsian várjuk a God of War és Horizon adaptációkat is. 6,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Gran Turismo (Gran Turismo)
szinkronizált, amerikai akciófilm, dráma, 2023
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Neill Blomkamp
Producer: Kazunori Yamauchi, Doug Belgrad, Dana Brunetti
Forgatókönyvíró: Jason Hall, Zach Baylin

David Harbour (Jack Salter)
Orlando Bloom (Danny Moore)
Archie Madekwe (Jann Mardenborough)
Takehiro Hira (Kazunori Yamauchi)
Darren Barnet (Matty Davis)
Geri Horner (Lesley Mardenborough)
Djimon Hounsou (Steve Mardenborough)
Josha Stradowski (Nicholas Capa)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #2
    Igen egyetértek, szerintem is egy szórakozásnak elmegy, de nagyon sokan fikázzák mert jaj pályák fele hungaroring, meg nem teljesen követi a valós történéseket, nem realisztikusak az előzések stb de nem ilyen szemmel kell nézni. Valahol a halálos iramban és a dokumentumfilm között van nyilván.
  • takysoft #1
    A film igazlmas, és jó szórakozás. Vajmi kevés köze van a Gran Turismo-hoz. Akinek még PS controller se volt soha a kevében, az is bátran nekieshet. Ez épp annyira előnye, mint hátránya a filmnek.

    Én valamivel többre értékelném, mint a cikkíró, de a legtöbb dologban igaza van. Amiben nem: A vilm hangulatos és nem erőt prübáló végignézni, hanem jó szórakozás.

    Senki sem fog itt Oscar-t kapni, de össze van rakva rendesen.