Ötvös Tibor

Renfield - Egy kapcsolat szabályai

A Renfield új oldaláról közelítette meg Drakula és szolgája kapcsolatát. Egy pazar horror-komédiát kaptunk végeredményül egy remek Nicolas Cage-dzsel.

Milyen egy mérgező és egyoldalú kapcsolat? Remélhetőleg sokunknak nincs túl nagy tapasztalata az ilyen témákban, de Robert Montague Renfield hosszú ódákat tudna zengeni erről. Teszi is ezt, hiszen a közel egy évszázada Drakula grófot szolgáló férfi egy terápiás csoportban próbál megváltást lelni, miközben gazdája próbál felépülni egy balul elsült találkozójából a vámpírvadászokkal. A véletleneknek köszönhetően aztán hős lesz és ez alapvető változásokat indít el az életében.


A Universal kétszer is nekifogott, hogy felépítse saját kis szörnyverzumát, de "Az ismeretlen Drakula" majd "A múmia" robusztus bukásai kellően eltántorították ettől - tegyük hozzá, hogy szerencsére. A láthatatlan ember sikere ismét kis fényt csillantott meg a számukra és kapóra jött még Robert Kirkman sztorija is, aki Drakula helyett csatlósa, Renfield szemszögéből mesél el egy történetet.

Azt már itt le kell szögezni, hogy nem egy tökéletes alkotás a Renfield, erről szó sincs. Azonban jóval több a pozitív oldala, mint ami esetleg zavaró lehet a nézők számára. Itt van mindjárt Nicolas Cage, aki egész egyszerűen brillírozik Drakula szerepében. A szándékosan túljátszott karakter minden rezdülése aranyat ér (a Renfield lakásán történő párbeszéd zseniális) és sajnálhatjuk, amikor néha kicsit háttérbe szorul.


De természetesen itt most Renfield a főszereplő, akit Nicholas Hoult hoz le, közepesen. Nem nagyon lehet belekötni az alakításába, azonban láttuk ezt már tőle az Eleven testekben is, így túl nagy újdonságot nem várhatunk tőle, de legalább nem rossz. Akivel viszont van gond, az Awkwafina. A becsületes rendőrnőt alakító színésznő sajnos sokszor túl sok és miközben ez elsőre vicces, sokadszorra már inkább irritáló.

A két szereplő között ráadásul teljesen hiányzik az összhang, ami azért elég problémás. De ennyit a negatívumokról, hiszen a Renfield egy igazán jó szórakozás. A Lugosi Béla előtti tisztelgés nagyon hangulatos és látványos, az akciók véresek és látványosak, míg a humor többségében nagyon is betalál. A Renfield összességében egy kimondottan jó film, melyet azonban Nicolas Cage visz el a hátán. Nélküle ez egy újabb vérszegény próbálkozás lett volna.7,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Renfield (Renfield)
szinkronizált, amerikai horror-vígjáték, 93 perc, 2023
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Chris McKay
Producer: Robert Kirkman, David Alpert, Bryan Furst
Forgatókönyvíró: Robert Kirkman, Ryan Ridley
Executive Producer: Samantha Nisenboim
Operatőr: Mitchell Amundsen

Nicholas Hoult (Renfield)
Nicolas Cage (Drakula gróf)
Awkwafina (Rebecca Quincy)
Ben Schwartz (Teddy Lobo)
Chris Marcos (Adrian Martinez)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #3
    Ritka jó kritika itt az SG-n :)

    Ender Wiggin kommentjét is értem.

    Melissa McCarthy, Rebel Wilson, Awkwafina, James Corden .... ezek olyan "humorista" karakterek.
    Nem lehet őket komolyan venni semmilyen szerepben.
    Ez részben azért is van, mert hát... nem valami tehetségesek.

    Bár Awkwafina legalább dögös :D (szubjektív véleményem)