Ötvös Tibor

Agyatlan látványt kínál a Moonfall

Szerintem senkit nem lep meg, hogy Roland Emmerich új filmje egy agyatlan látványfilm, mely mégis képes szórakoztatni - a maga módján.

Hogy tetszett a Moonfall?
  • Nagyon jó kis film volt
  • Közepes lett
  • Katasztrófa
Roland Emmerich igen komoly filmográfiát tudhat maga mögött, hiszen a direktor a '90-es években a Tökéletes katona, a Csillagkapu és A függetlenség napja hármasával szó szerint berobbant Hollywood blockbuster piacára. Ezután egyre több pénzt kapott a filmjeire, melyek egyre gyengébb minőséget, de egyre látványosabb megoldásokat kínáltak a katasztrófafilmek rajongóinak (Holnapután, 2012). Ezek még igen szépen hoztak a konyhára, azonban az ettől eltérő próbálkozásai (I. e. 10 000, Az elnök végveszélyben) már buktak.

Feltehetően ezért döntött úgy, hogy visszatér ahhoz a zsánerhez, melyben még biztosan mozog. A Moonfall kapcsán pedig megemelte a tétet, hiszen itt már a Hold ellenében kell felvegye a harcot az emberiség utolsó esélyének számító kis csapat. Mindez persze egy korábbi, kormányokon átívelő konspiráció miatt történt, így egy politikai szálat is próbáltak behozni a filmbe. De szerintem azon senki nem lepődik meg, hogy a történet a Moonfall esetében nem emelkedik a Ne nézz fel! vagy akár a Holnapután magasságaiba.

Emmerich ilyen jellegű filmjeit mindig is a látvány adta el és a Moonfall esetében is hasonló volt a személyes elvárásom. Jöhet ide Halle Berry vagy Patrick Wilson, de előre borítékolható volt, hogy karaktereket nem kapnak majd. És, ahogy a reklám is mondja, úgy is lett. Mindkettő egy sablongyűjtemény, láthatóan unatkoznak is rendesen, de ezt elnéznénk, ha lenne közöttük valamiféle hihető kapcsolat (lásd Jeff Goldblum és Will Smith esetét). Sajnos ez sincs meg, de majd a látvány segít.

Nos, a Moonfall továbbra is a megszokott agyatlan katasztrófa-látványt kínálja és persze egy igen komoly összeesküvésre építi az alap sztoriját, melyben a kormányok titkolózásai és a Hold üregessége is szerepet kapnak. A Hold közeledtével a Földön is elkezdenek érdekes dolgok történni, melyek elég látványosak illetve az űrben játszódó részek is nagyon jól néznek ki. Akinek ennyi elég, az megtalálta a filmjét.

A végére azonban mindenképpen érdemes beszúrni, hogy láthatóan csökken Emmerich filmes kreativitása. Miközben egyre jobban emeli a tétet, mintha egyre jobban unná is az egészet. Míg A függetlenség napjánál még érezhető volt, hogy hátteret akar adni az eseményeknek, addig most már nem is nagyon próbálkozik ezzel. Felskiccel valami kis sztori-félét, aztán jöhet a látvány. És persze próbál már beállításokat is lopni. A nyitány a Gravitációból lehet ismerős (de persze itt most van hang), a Hold közeledtének felfedezése az Armageddon első pár perce és persze A függetlenség napjából is vannak részek.

Bármit is gondolunk Emmerich munkásságáról vagy a katasztrófafilmekről, a Moonfall éppen olyan bűnös élvezet, mint a 2012 vagy a Holnapután volt. Aki szerette ezeket, az az új fenyegetésen is jól szórakozik majd. Aki nem, az pedig amúgy sem vesz jegyet rá. Számomra kellemes 2 órát kínált a Moonfall, de egy hónap múlva már nem fogok emlékezni rá. 5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Moonfall (Moonfall)
szinkronizált, amerikai-kanadai-kínai fantasztikus akciófilm, 120 perc, 2022
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Roland Emmerich
Forgatókönyvíró: Spenser Cohen, Roland Emmerich, Harald Kloser
Producer: Roland Emmerich, Harald Kloser

Halle Berry (Jo Fowler)
Patrick Wilson (Brian Harper)
John Bradley (KC Houseman)
Michael Peña (Tom Lopez)
Donald Sutherland (Holdenfield)
Charlie Plummer (Sonny Harper)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • professional #5
    Pont ez a baj, hogy multiplexbe mész! Egy Cinemacity sehol sincs egy rendes mozihoz képest! :D
    Ajánlom figyelmedbe a MOM Park termeit, ahol Atmos hangrendszer van! Na azon ütnek a dolgok!
    Amúgy tejlesen vállalható film volt a maga nemében, pont azt nyújtotta amit vártam tőle, 2óra tömény látványt! Csak azt sajnálom, hogy nem játszották eredeti hangsávval, az lett volna csak az igazi!
  • t_robert #4
    Ma moziba menni kb. ugyan az az élmény, mint otthon egyedül nézni a filmet. Az a 5 néző, ami van a 200 fús moziteremben fel se tűnik igazán... :) Én azért néha elmegyek moziba. elropogtatom a popcornt és elszürcsölöm közben az üdítőt... na meg főleg a 3D filmeket nézem az otthon nincsen. :)
  • kvp #3
    Az Iron Sky viccesebb film, de alapvetoen ugyanaz a kategoria.

    ps: Oszinten, ki jar meg moziba? Latoszogben es hangban az otthoni media pc-s monitor (regi neven a tv a nappaliban) ugyanott van mint egy atlag multiplex, akkor ul le ele az ember amikor akar es le is lehet allitani a filmet. Arrol nem beszelve, hogy csak azok ulnek mellettunk akiket szeretnenek is ott latni.
  • dyra #2
    Moziba biztos nem nézem meg.
  • Csucse #1
    Tekintve hogy agyatlanoknak is készült...