Ötvös Tibor

Összecsap Ryan Reynolds és Hugh Jackman

A Free Guy a könnyedebb kikapcsolódást keresőknek jelenthet fantasztikus élményt, míg az Új múlt egy jóval komorabb és sajnos gyengébb film.

Melyik tetszett jobban?
  • Free Guy
  • Új múlt
  • Egyik sem, The Suicide Squad a menő
Ryan Reynolds és Hugh Jackman folyamatosan ugratják egymást, mióta előbbi elvállalta Deadpool szerepét. Mivel a két színész új filmje egy hét eltéréssel került a hazai mozikba, így egy kritikában foglalkozunk velük. Reynolds a Free Guy képében ökörködik a megszokott színvonalon, míg Jackman az Új múlttal bizonyítja, hogy sajnos néha ő is képes hibázni.

Free Guy
Adott egy világ, Free City, melyben kétféle ember létezik. Az első a mindennapjait éli, dolgozik majd hazakerül. A másik, a szemüvegesek, a hely "szuperhősei": egyedi képességekkel bírnak és bármit megtehetnek. Guy egy helyi lakos, egy NPC, akinek az élete teljesen kifordul a helyéről, mikor megtudja, hogy a világa egy videojáték és hamarosan törlik őket, mert jön a második rész. Ahova az első fejezet mentéseit nem lehet átvinni.

Rögtön a sztorival kezdtem, hogy mindenki tudja, mégis milyen élményt várhat a Free Guy-tól. Ryan Reynolds igazi nerd és ezért mindenképpen szeretett volna egy játékokkal foglalkozó filmet készíteni és megmutatni Hollywoodnak, mégis mitől lehet igazán élvezetes egy adaptáció. Ha mindenképpen hasonlítani kell valamihez, az a Ready Player One lenne, mivel itt is számos utalás, kikacsintás, beszólás látható, és természetesen a legkomolyabb és legviccesebb gyomrost a Marvel legismertebb szuperhőse kapja.


De miért jó a Free Guy? Nos, mivel egy játék világában járunk, így nem okoz problémát bármilyen őrült ötlet vagy cselekmény vászonra vitele. Egy sima beszélgetés közben elhalad a szereplők mellett a Halo ikonikus tankja, egy robot aktiválja magát a háttérben vagy éppen felrobban egy épület. Mindezt simán bevállalja a forgatókönyv, hiszen nagyon jól illik a filmbe. Ami talán kicsit gyengébb és mindenképpen ront az élvezeti értéken, az a való világban játszódó szál és az ottani szereplők.

Sajnos Taika Waititi annyira túljátssza a pénzéhes vezér szerepét, hogy azt még akkor sem tudjuk megbocsátani neki, ha láthatóan élvezte a karaktert a színész/rendező. Az egyik legfontosabb szerepet kapott Jodie Comer pedig sajnos nagyon halovány. Ennek ellenére is érdemes tenni egy próbát a mozikban, mert összességében érezhető lelke van a filmnek és aki nem utasítja el élből a környezetet (egy GTA-ba oltott PUGB-t láthatunk) és kedveli Reynolds egysoros beszólásait, az vegye meg rá a jegyet. 7,5/10

Új múlt
Sajnos Hugh Jackman filmjéről már közel sem lehet ilyen jókat írni, pedig az Új múlt az első előzetesek alapján egy fantasztikus noir filmnek tűnt. És valahol az is, mindössze annyi a probléma, hogy sokkal többet vártunk. Elsősorban azért, mert a színész az utóbbi években nem nagyon nyúlt mellé. Az Eddie, a sas óta szinte kizárólag jó filmekhez adta a nevét (Logan - Farkas, Romlott oktatás, A legnagyobb showman), így lehetett bízni az újabb választásban is.

Az Új múlt alaphelyzete szerint a jégsapkák elolvadtak, ennek köszönhetően a vízszint annyira megemelkedett, hogy komplett városok tűntek el. Mivel a társadalmi különbségek is kiütköztek, az emberek szeretnek a múltba menekülni - amikor még minden jó volt. Nick Bannister egy katonai géppel segíti ezen élményekhez hozzá őket, míg egy nap be nem állít egy gyönyörű nő, Mae. Szerelmüknek a nő eltűnése vet véget és Bannister elkezd nyomozni, mi is történhetett.

A sci-fi noir ritka, mint a fehér holló. Utoljára a Szárnyas fejvadász 2049 próbálkozott a műfajban, de hatalmasat bukott, így egy jó darabig biztosan nem lesz ilyen jellegű blockbuster. Az Új múlt is ott esik hasra, mikor épp beindulna a cselekmény. Mae eltűnése után ugyanis számos alkalommal tapasztalhatunk logikai bukfenceket a cselekményben, és a környezetet - miszerint mindent víz borít - egyáltalán nem használja ki a forgatókönyv... ami sajnos nagyon terjengős. Mármint a monológok.


Az Új múltban sajnos nem beszélgetéseket láthatunk, hanem hosszas monológokat. A film próbál nagyon mély filozófiát párosítani a cselekmény mellé, de ezzel lábon lőtte saját magát. A nyomozás cseppet sem izgalmas és simán kivághattak volna 20 percet a filmből. A színészekre nem lehet panasz, Jackman és Rebecca Ferguson továbbra is jól működnek együtt a vásznon, de ezen felül túl sok pozitívumot nem lehet említeni. 4/10

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    A Free Guy pont azt hozta, amit vártam tőle. Nekem nagyon bejött, hogy a gémer szubkultúrára építettek egy ilyen filmet, és habár hasonló célközönségre építkezett anno a Ready Player One is, de az nekem feleslegesen komolykodónak tűnt.

    Taika Waititi alakítása is, habár iszonyatosan túljátszott volt, de egyszerre figurázott ki egy csomó embert ebből a világból, programozó, fejlesztő celebeket, pénzéhes CEO-kat, ilyen szempontból nem volt rossz, legalábbis nem egy felejthető szürkeöltönyös sztenderd főgonosz volt!

    Régen láttam utoljára 3D filmet, ki is szerettem már ebből a műfajból, de láthatólag ez a technika is fejlődött azért valamennyit az utóbbi években, és így ez a fícsör is hozott extra élményt.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.08.30. 12:05:12
  • Ender Wiggin #1
    Joy és a csökkentett tehetségű Nolan bratyó teljesen fogalmatlan. Ezt már sokszor bizonyították. Tisztára, mint Dumb & Dumber a GOT-tal... Meg nem ártott volna egy olyan színésznő sem, akinek az énekhangjától nem repednek meg a poharak...