Ötvös Tibor

Kellemes meglepetés a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag

James Gunn megmutatta, mit tud kihozni egy rakás másodvonalbeli DC-gonosztevőből: egy szórakoztató, látványos, humoros akciófilmet.

Hogy tetszett a The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • A 2016-os jobb volt
A DC filmek minősége nagyon ingadozó. Van, hogy a tökéletes stábot találják meg egy hősükhöz (Joker, Shazam!, Wonder Woman, Aquaman) és van hogy nagyon mellényúlnak (Öngyilkos osztag, Batman Superman ellen, Igazság Ligája). James Gunn A galaxis őrzői két része okán azt forgat igazából, amit csak akar (sőt, a pletykák szerint ezzel is hívta fel őt a DC, miután a Marvel kirúgta) és szerencsére az író-rendező ismét jól választott. Lehetett volna egy Superman vagy Batman film is, de akár a DC bármely szuperhős csapatát összeverbuválhatta volna. Azonban Gunn inkább a rossz arcok mellé állt és ezt nagyon jól tette.

Az Öngyilkos osztag 2016-ban már megfutotta a saját szégyenkörét a mozikban és szépen le is járatta a DC nagyon impozáns csapatát. A fanok ugyanis nagyon várták a filmet, melyben végre Harley Quinn, Deadshot és Bumeráng Kapitány (istenem...) csapnak össze Jokerrel. Végül sajnos azonban egy kimondottan rossz és ötlettelen filmet kaptunk. Szerencsére Gunn most mindent helyretett. De hogyan is kapcsolódik a két film egymáshoz? Nos, lényegében se nem folytatás, se nem újrakezdés, de mégis vannak dolgok, amik összekötik a kettőt.


Gunn ugyanis nem sokat szórakozott... pontosabban nagyon jól szórakozott. Nem teketóriázik, rögtön egy látványos és elképesztő vicces jelenettel nyitja meg a filmet, aki pedig azt gondolja, hogy ez volt a csúcs, az téved. Ez pusztán nyitánya egy remek szórakozásnak, mely a közel 2 órás játékidőben várja a nézőket. Az új Öngyilkos osztag rengeteg szereplőt mozgat, mégis mindegyiket meg tudjuk ismerni. Gunn nem a mostanra eléggé elkopott Harley Quinnt rakja a középpontba, hanem két, eddig cseppet sem a középpontban lévő karaktert. És jól is teszi, hiszen mindenki nagyon érdekes, Quinn kapcsán pedig már nincs nagyon rejtély.

A film talán legizgalmasabb karaktere Patkányfogó 2 és Peacemaker. Előbbi képes a patkányokat irányítani, utóbbi mindent feláldoz a béke érdekében - még akár gyerekeket és nőket is. De persze a többiek is nagyon jól el vannak találva: Bloodshot viszonya a lányával, Pöttyös és anyukája, King Shark és mindenki más... mind olyan kapcsolatok, melyek nagyon szépen, gyorsan és érthetően vannak ábrázolva és felvezetve. A dinamika a csapaton belül pedig zseniális. Ami anno nem volt meg Willis és a többiek között, azt Idris Elba, John Cena és főleg Daniela Melchior között szikrázik.


Gunn képes volt arra, hogy szinte ugyanazt a sztori alapot tette le, mint elődje (azaz a csapat rövid bemutatkozó után vonul A pontból B pontba), de képes volt nagyon élvezhetővé tenni. Egyedi megoldásai (feliratok ábrázolása, a fő sztori mellé becsatlakozó mellékküldetések stb) pedig az év egyik legjobb akciófilmjévé teszik az Öngyilkos osztagot. Igen, nem volt túlzás a külföldi kritikusok áradozása: Gunn feltámasztotta a franchise-t és egy nagyon tökös akciót rakott fel a vásznakra.

Mivel az előzetes már ellőtte, így nem titkoljuk mi sem: Starro, a hódító figyel a legvégén, mint legyőzendő és abszurd "gonosztevő". Gunn elképzelése az Öngyilkos osztagról valószínűleg tetszeni fog minden DC fannak, mivel kellően véres és abszurd lett a végeredmény. Nagyon meg lennék lepve, ha nem választhatna ismét szabadon a képregényes étlapról. És a jelek szerint ismét jó lenne, ha egy csapatra bökne (mondjuk egy Bizarro Justice League vagy Justice Society of America), mert láthatóan nagyon ért ezekhez.

A The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag az év legkellemesebb meglepetése és egyben legjobb akciófilmje is. A mozik újranyitása után számos filmtől várták a szakértők, hogy na most majd megindul a nép (Fekete Özvegy, Halálos iramban 9), de talán most megérkezett az igazi áttörés. James Gunn új csapatát ugyanis csak a nagyvásznon érdemes megnézni. 9/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag (The Suicide Squad)
szinkronizált, amerikai fantasztikus akciófilm, kalandfilm, 132 perc, 2021
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: James Gunn
Forgatókönyvíró: James Gunn
Producer: Charles Roven, Peter Safran
Operatőr: Henry Braham

Margot Robbie (Harley Quinn)
Joel Kinnaman (Rick Flag)
Idris Elba (Bloodsport)
John Cena (Peacemaker)
Jai Courtney (Bumeráng kapitány)
Daniela Melchior (Patkányfogó 2)
Viola Davis (Amanda Walker)
Sylvester Stallone (King Shark)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KoLaMan #2
  Jó látni, hogy nem vagyok egyedül - a kisebbséghez is jobb tartozni, mint sehova.
  Nem is értem, csak azt olvasom a legtöbb helyen, hogy milyen tré volt az első rész, és milyen huhadejó a második. Én meg pont fordítva gondolom: az első simán nézhető volt nekem, a másodikat kifejezetten megerőltető volt számomra végignézni. Talán az a baj, hogy sosem voltam egy képregény-fan (se DC, se Marvel), és emiatt más szemmel nézem.
 • Kelta #1
  hát nem tudom a kritika író melyik filmet nézte, mert ez egy értelmetlen filmipari hulladék..