Ötvös Tibor

A chicagói 7-ek tárgyalása - Oscar-t Boratnak!

A Netflix berkeiben megjelent A chicagói 7-ek tárgyalása Aaron Sorkin újabb remekműve, melyben mindenki zseniális, de a legjobb alakítást mégis a Borat 2-vel hamarosan újra jelentkező Sacha Baron Cohen nyújtja.

1968-ban járunk. Martin Luther King már halott, javában zajlik a vietnami háború és különböző mozgalmak indulnak, melyek szeretnék, ha véget érne Amerika ifjainak hadba (halálba) küldése. Ennek érdekében néhányan tüntetést szerveznek Chicagoba, mely azonban erőszakba torkollik és az ő tárgyalásukat követhetjük nyomon a filmben. A chicagói 7-ek tárgyalása egy igazán alul értékelt műfaj, a tárgyalóteremi dráma (itt inkább dramedy) méltó képviselője, melyhez ráadásul igazán impozáns készítőgárdát hoztak össze.

Aaron Sorkin, a film író-rendezője nem ismeretlen terepen játszik, hiszen Az elnök emberei című kultikus sorozattal vagy akár az Egy becsületbeli üggyel elegendő tapasztalatot szerzett mind a politikai játszmák mind a tárgyalóteremi drámák világában. És mindkettőre szüksége is volt itt, hiszen a valóságban is igazából csupán példát akart statuálni az amerikai kormány. Ehhez még hozzájárul az a nem elhanyagolható tény is, hogy bár heten vannak vádlottak, de nyolcan kezdik meg a tárgyalást.

A kormány ugyanis az esküdtszék befolyásolásának céljából beültette a Fekete Párducok (nem a wakandai, hanem egy radikális polgárjogi mozgalom) egyik tagját is a vádlottak közé, akinek valóban semmi köze nem volt a dologhoz. A filmben ez a vonal kiemelt szerepet kapott, ami eleinte nagyon rányomja magát a fő sztorira, de szerencsére egy idő után lezárják a dolgot. Marad a hetek társasága, akik azonban mind tökéletesen hozzák a rájuk bízott szerepet.


A legnagyobb név kétségtelenül Eddie Redmayne, aki A mindenség elméletével bizonyította tehetségét, de mostanában sajnos Jupiter felemelkedése vagy a Legendás állatok és megfigyelésük-féle blockbusterekben rombolja hírnevét. Most kapott egy lehetőséget a józan gondolkodású Tom Hayden alakjában és élt is vele. Újra bizonyította, hogy ha normális karakterekkel találják meg, akkor azokban képes visszafogott, de hatásos alakításra.

Kellett is egyébként egy ilyen nyugodt színész Sacha Baron Cohen mellé, aki élete legjobbját nyújtja a túlpörgéses, de ugyanakkor nagyon eszes és intelligens Abbie Hoffman alakjában. A legjobb mondatok és jelenetek mind hozzá fűződnek, főleg mikor megteszi a méltán híres tanúvallomását. Azt kell mondanom, hogy ezek után nagyon-nagyon fura lesz a Borat 2-ben látni ezt az intelligens színészt és nagyon remélem, hogy a producerek elkezdik megtalálni komolyabb szerepekkel is.

De kiemelhetnénk még bárkit, azonban inkább a másik oldalról veszem elő az ügyészt alakító Joseph Gordon-Levitt-ot, aki visszafogott és végig kettős érzésekkel teszi a dolgát. Nagyon jól mutatja meg, hogy bár ő is érzi, hogy valami itt nagyon nincs rendben, de mégis kénytelen elvégezni a munkáját és a legjobbat kell nyújtsa. És persze Michael Keaton is itt van, aki egy nagyon rövid, de annál jelentősebb jelenetben ül be a tanúk padjára és alakít hatalmasat.


Sorkin remek érzékkel vág be korhű felvételeket a rendőrökkel való összecsapásról, ami még inkább szimpatikussá teszi a heteket... de elfogultsággal mégsem lehet vádolni a filmet. Kellően sok kellemetlen dolgot mutatnak be "hőseinkről" is, ám az ügy amiért harcolnak (vessenek véget a háborúnak), olyan szinten felülemeli őket a korábbi tetteiken, hogy biztosan nincs senki, aki Levitt csapatának drukkolna.

A chicagói 7-ek tárgyalása egy zseniális film, mely kicsit több, mint kétórás játékidejét teljesen kitölti. Akad ugyan benne nagyjából 10 perc, amit ki lehetett volna vágni, ám ezt nem is nagyon vesszük észre, hiszen éppen próbáljuk megemészteni a korábban látottakat és eldönteni, hogy most akkor mennyire demokratikus a hőn imádott Amerikai Egyesült Államok? Mert ne tévedjünk, a film tele van a mostani Trump-rendszerre való utalással is. Aki nem szereti a műfajt, pusztán csak egy jó filmet szeretne látni, annak is ajánlom, mert biztosan tarolni fog a különböző gálákon. Boratnak pedig Oscart, de rögtön! 9,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A chicagói 7-ek tárgyalása (The Trial of the Chicago 7)
amerikai dráma, 130 perc, 2020
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Aaron Sorkin
Forgatókönyvíró: Aaron Sorkin
Producer: Stuart M. Besser, Matt Jackson, Marc Platt, Tyler Thompson
Operatőr: Phedon Papamichael

Joseph Gordon-Levitt (Richard Schultz)
Eddie Redmayne (Tom Hayden)
Yahya Abdul-Mateen II (Bobby Seale)
Michael Keaton (Ramsey Clark)
Sacha Baron Cohen (Abbie Hoffman)
Jeremy Strong (Jerry Rubin)
Mark Rylance (William Kunstler)
Frank Langella (Julius Hoffman)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #6
    Akkor azt vélhetőleg a kontár Szekeres Viktor írta...

    Amennyi anyázást kapott (jogosan) a hulladék cikkei miatt nem volt csoda hogy inkább nem tünteti fel a nevét. De a stílusa megmaradt.
  • takysoft #5
    Ismerjük az SG-t és a minőségét.
    Mindenki egyetért, hogy ha nem adod a neved a kritikához, akkor az mit jelent.

    Mondjuk Eddie mellett ott van Joseph Gordon-Levitt(Inception, Fifty-fifty), és Michael Keaton(Birdman, Spotlight) is, akik szintén eléggé nevek...
    Szóval nem 'kétségtelenül' Eddie a legnagyobb
  • Major #4
    "A legnagyobb név kétségtelenül Eddie Redmayne, aki A mindenség elméletével bizonyította tehetségét, de mostanában sajnos Jupiter felemelkedése vagy a Legendás állatok és megfigyelésük-féle blockbusterekben rombolja hírnevét." - Mondotta vala, egy névtelen férfi.
  • Sir Charles #3
    Naggyon jó kis film, bár én mondjuk kifejezetten szeretem Aaron Sorkin filmjeit, illetve a tárgyalótermi drámákat, de bátran ajánlom mindenkinek.
  • Botond #2
    Kiváló film, kiváló kritikája, én is bátran ajánlom mindenkinek, mert zseniális cucc.
  • Neocortex #1
    ez kell a netflixre blm közepén