Ötvös Tibor

Gyenge film lett A Halhatatlan Gárda

Dráma vagy akció? Sajnos a készítők sem tudták eldönteni a Netflix újabb nagyszabású alkotásában, melyet még Charlize Theron sem ment meg a középszertől.

A Netflix felfutásával eleinte mindenki nagyon jól járt, hiszen olyan filmek/alkotások kerülhettek a közönség színe elé, mint Az ír vagy éppen A két pápa. Sajnos az utóbbi hónapokban elég komoly mélyrepülés figyelhető meg a felhozatalban, hiszen a COVID-19 miatt a mennyiség lett a fontos. Persze a korábban bemutatott Eurovíziós Dalfesztivál - A Fire Saga története még kivételt képez, ám Az eltévedt golyó vagy akár a Mark Wahlberg-féle Spencer már elég kellemetlen érzéseket okozott nézésük közben.

Sajnos az agyonreklámozott A Halhatatlan Gárda is az utóbbi csoportba tartozik. Adott egy szuper és zseniális színésznő, aki már számos alkalommal bizonyította, hogy képes egy "tökös" nőt eljátszani (Mad Max, Atomszőke). Szóval elméletileg a Gárdát vezető Andy szerepét is kisujjból ki kellett volna, hogy rázza, ám ez az ostoba és tanácstalan forgatókönyv miatt nem sikerülhetett. A sztori szerint léteznek "halhatatlan" lények a világon, akik hol óvnak minket, hol éppen ártanak nekünk. Gárdának nevezik magukat és zsoldosakciókkal szereznek pénzt az életükhöz.

Az utolsó azonban balul sül el, kiderül féltve őrzött titkuk - ráadásul egy új halhatatlan is felbukkan. Alapjaiban ez egy jó kezdés lenne, hiszen innen lehet egy kőkemény akciófilmet készíteni vagy éppen egy, inkább a halhatatlanság hátrányaival foglalkozó történetet kiagyalni. Sajnos azonban a készítők a két szék között a földre huppantak, ugyanis A Halhatatlan Gárda akciófilmnek nem elég akciódús, drámának pedig túlságosan felszínes.


De kezdjük a legfontosabbal, a karakterekkel. Viszonylag nehéz úgy izgalmas akciót/drámát készíteni, hogy közben magukra hagyjuk a főszereplőt. Hiába remek színésznő Theron, ha itt nem igazán tudja, mit is várnak el tőle a kamera túloldalán. Láthatóan jól hozza az akciókat, azonban a drámai részeknél nincs igazán jelen. Az idő 70 százalékában a karakterének teljesen ellentmondó cselekedetekre szánja el magát. Társaira pedig sajnos kár is szót vesztegetni, igazából semmi szerepük a sztori alakulásában.

A gonosztevő pedig szintén inkább röhejes mint ijesztő. Még ha az indokait meg is értjük, akkor sem tudunk drukkolni senkinek sem, mert olyan szinten kidolgozatlanok a karakterek. A több, mint két órás filmből 20 perc az akció, amelyek se nem látványosak se nem izgalmasak. Láthatóan a drámai vonal jobban tetszett a direktornak, azonban a forgatókönyv nem tette lehetővé a karakterek mélyebb kibontását. Így egydimenziós harcosok csapnak össze egymással, hogy a háttértörténet nélküli gonosztevővel is leszámoljanak.

De azért ne legyenek kétségeink, a végén természetesen felvezetik a folytatást. Ami - mivel jelen pillanatban A Halhatatlan Gárda a legnézettebb film a Netflix kínálatában - még akár el is készülhet. Az azonban biztos, hogy egy ilyen kezdés után valami hatalmas változtatást kell eszközölni a történetben és a karakterekben, mert csúnya bukta lesz a vége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Taclaw83 #9
    mondjuk a hegylakó azért tök más de ja :). ami közös bennük az a halhatatlanság és ennyi... a hegylakóban pontosan tudjuk, hogy mikor és milyen módon halhatnak meg végleg -> itt nem, valamint itt abszolút nem arról volt szó, hogy egymást kell kiirtani pont ellenkezőleg, védik egymást

    szóval a közös pont a halhatatlanság illetve hogy fingunk sincs miért lettek ilyenek...
    Teljesen egyértelmű, hogy ezt a filmet nem egy részesre tervezték szemben pl a hegylakó 1-el... annak a többi része csak a pénz miatt készült el (na meg lambertnek kellett a szerep mert sehova nem kellett egyébként :) )
    Vannak hibái de egy sorozat indítónak pont megfelelő volt...
  • Dewri #8
    Én is pont erre gondoltam, mikor először olvastam erről a filmről: ezt már bemutatták a Hegylakóban...
  • gombabácsi #6
    ha nem ez a színésznő lenne a főhős, senkit se érdekelne a film, illetve szénné fikáznák az egészet
    Utoljára szerkesztette: gombabácsi, 2020.07.23. 23:43:32
  • Angel5 #5
    még mindig jobb mint a sok hulliwudi szarkupac filmek, teljesen jó volt szombat vagy vasárnapi filmnek tökéletes .Remélem lesz folytatás. Tény alap ötlet jó és ennél sokkal többet ki lehetett volna hozni a filmből de attól még nézős
  • BrockSamson #4
    Pontosan azt hozta, amit a kepregeny. Egyszer delutan nezos, oszt annyi.
  • Montanosz #3
    unalmas gyenge film kivéve a frizuráját :-D
  • gombabácsi #2
    súlyosan primitív, ötlettelen film, és nem is látványos.